❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT vs Mikrotik 2017

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
packetmaster

Re: UBNT vs Mikrotik 2017

Příspěvekod packetmaster » 7 years ago

hapi píše:
packetmaster píše:Zdravim, mohl by mi prosím někdo napsat reál zkušenosti s novými (ac) rádii od ubnt ? Už nějakou dobu se mi zdá, že mikrotik je čímdál víc oproti ubnt pozadu a navíc nás trápí některé nenduhy z provozu. Hlavně se mi jedná o to, jak se chovají ubnt sektory při větším počtu klientů (cca 10+) ? U mikrotiku pozoruji, že i přes poměrně slušný signál klesá rapidně max kapacita jakmile se přípojí např víc jak 4-5klientů nebo že se na různých místech rádia chovají různě při použití různých wireless protokolů a pod. Poslední dobou už mi to s mikrotikem přijde spíš duchařina a neustálé laborování mě přestává bavit. A jelikož budeme asi upgradovat značnou část klientů na 802.11ac uvažuji jestli nezačít nasazovat raději ubnt.. zvlášť, když mikrotik uvede jako novinku LHG, které je trapně 802.11n only..o 100mbit portu ani nemluvě..

chtěl jsem napsat dalekosáhlý monolog nicméně to omezim. Kolik ti je a kolik lidí máš připojeních?

No a ten monolog by byl k tematu ? :-D ;)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

jistě že byl.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

3com

Příspěvekod 3com » 7 years ago

Bavme se rozumně.. Máme k dispozici pásmo viz. screen dole, rozkouskováno po 20MHz... Kdo to nedodržuje a používá 30MHz a více... Bez komentáře... A kdo je mimo to je jeho věc než na něj příjde :-D
5GHz.png
5GHz
5GHz.png (190.92 KiB) Zobrazeno 4170 x
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

Ziadne udp ale uz realna rychlost merana u klienta. Ubnt speedtest ci mk btest na ubnt nepouzivam, nema to vypovednu hodnotu. Co sa tyka kanalovania aky problem je z 30mhz ? Ziadny...kanalovanie po 20mhz nepoznam, ked uz tak po 5mhz a tak su kanaly aj znacene. Vela isp to tu smazi mimo outdoor aj indoor, niekedy aj pod 5ghz a niekto sa tu chyta 30mhz kanalu. Nijak inak zo sektoru viac nedostanete ked budete sediet na 20mhz, zdvihat len modulaciu nejde a vacsinou na 5g nefunguje. Riesi sa tu vyuzitelnost pasma, tak preco vsetky fdd spoje nie su ma 20mhz ale su aj 80 ci 112mhz sirky ? To uz je v poriadku, ale v 5ghz nie. Dalsia vec je ze 5g vacsinou vyuzijeme na sektory a privod je non5ghz, vacsina ludi tu ma chrbtice na 5ghz tak co....
0 x

hapi

hmm, jakou rychlost dáváš těm lidem? Protože si dal 3 lidi na sektor a dal 30MHz... kvůli 3 lidem který na finále budeš řezat na kolik? No a pak se divíš že je pásmo zasraný když zabereš 1.5 kanálu a navíc tě nikdo se standardním nastavením ani nenaskenuje takže ani neví že tam vykukuješ do jinýho běžnýho kanálu. No ale hlavně že si dal 75Mbit protože bez těch 10MHz na víc by si nedal ani 50Mbit ale to by nebylo zajímavý postovat na forum. Srovnávat šířku kanálu s jinym pásmem je čin zoufalství.

No a co se týče toho postovanýho spektráku tak mu moc nerozumim. Horní dva grafy vypadaji relativně čistě ale ten spodní je jako co? to vypadá jako když máš klientskou jednotku nepřipojenou a běhá po pásmu a hledá apčko a proto se to červeně zbarvilo protože to ukazuje jenom peaky který nepřipojený klient udělá.

Ale to neni předmětem tohoto téma.
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 7 years ago

Skoda sa tu k niecomu vyjadrovat, pokial je tvoj ciel 5 az 10mbit linky tak prosim...bez si k 20mhz. Ako hovorim, niekto tu stava ap stromceky kde je 20+ 5ghz veci a niekto tu rozobera 30mhz kanal ako neskutocny problem. Sorry ale ked mam 3 sektory na ap, kvalitne anteny a nesmazim dozadu nevidim to ako problem a ze ma nikdo nenaskenuje ? Ved pri ladeni pouzivam sketralny scan a nie scan sieti. Keby mam vychadzat zo scanu sieti tak aj nv2 je problem lebo ubnt ju nevidi. Ja za seba tuto doskusiu ukoncujem a za mna momentalne ubnt ac. Mikrotik bol dobry kedysi....
0 x

packetmaster

Chovájí se ubnt sektory taky např. tak, že kdyz jde traffic k jednomu klientovi rychlost je celkem ok (cca 70mbit) a když se přidá druhý tak mu to jde sotva v jednotkách mbit ?
0 x

hapi

oni se takhle chovaji mk sektory? prosim tě řekni mi jak vypadá takovej mk sektor co takhle chodí a pak mi řekni za jakej ubnt sektor to chceš vyměnit.
1 x

packetmaster

Právě že tohle divny chování pozoruju na různejch místech.. jinak bych nespekuloval o ubnt.. jako příklad SXT SAac s 16cti klienty (vetšinou rb711 nebo sxt), něco podobnýho pozoruju i na jinym sektoru kde jsou třeba jen dvoupolarizacni klienti (sxt, lhg)..ros verze 6.4..fw 3.41..protokol 802.11 (nstreme nebo nv2 jede zda se hur). Uvažuju o pokusnym ubnt sektoru s Rocket 5 AC Prism na ap a PowerBeam AC5 25 ke klientum..
0 x

packetmaster

Prvni co me napadalo ze to degraduje nejakej klient,, tak jsem samozrejme zkousel postupne odpojovat a jelo to stale podobne,, az kdyz bylo na sektoru cca 5klientu (v podstate jedno jakejch) tak najednou rychlost vyskocila a jelo to celkem slusne..prislo mi taky ze spis zalezelo na tom, ke komu se btest pustil jako prvni nez kdo ma lepsi signal..
0 x

hapi

no a teď si vem že nasadíš ubnt, klienti budou mít nový AC NBčka, technicky o skoro 10dB lepší, všichni budou nový, poslední hw, sektor bude mít co? jo to nejlepší.. no a pak přijdeš a budeš říkat že to je lepší... chápeš kam mířim? pro ubnt tohle člověk udělá, pro mk ne. Nenakoupíš disc lite5 a nenasadíš je ke klientům, nekoupíš APčku pořádnej sektor ale dáš tam SXT SA5... chápeš kam tim mířim? chápeš ten výsledek? když lidi staví ubnt, nasadí to nejlepší co je, když se staví v mk tak na to kašlou a daji to nejlevnější co je.

Radši bych se zaměřil jak je SA5ka umístěná na stožáru. Existují instalace který se chovaji přesně takhle a z pozorování je to způsobeno buď jednotkou vedle a nebo okolím na stořáru jako třeba televizní anteny přes který to letí nebo štrejchá. Samozřejmě by se hodil scan, použitej kanál a seznam klientů kde jsou vidět signály. A taky jaký vzdálenosti to jsou. Ono je taky dost znát když je klient dál tak chytá úplně jiný rušení než sektor. Pak se můžeš stavět třeba na hlavu proč to nejde. Ono taky problém těch RB711, jestli jsou ještě v signle tak je to zabiják všeho.

Máme pár SXT SA5 a můžu ti říct že taková malá mrcha udělá kupu práce. Máme tu jednu co dělá ve městě 80-90Mbit na klienty. Je to zlatý low-cost sektůrek. Jenomže tomu musí odpovídat i signály od klientů a obecně řečeno pokud máš ve městě s rušením signály od klientů kolem -60dB tak ti nepomůže vůbec nic.

Jinak doufám že tou verzí si myslel v6.40 a ideláně na všech klientech. Jo a mimochodem, nstreme nestačí jenom přepnout ale taky pozapínat pár featurek jako třeba disable CDMA a exact size.

No a ještě jedna podstatná informace. Jaký že jsou konkrétní rychlosti který tam naměříš?
0 x

packetmaster

No ze by mohla byt chyba na apcku kdyz je tam obyc sxt me napadlo taky, ale chova se to prave skoro stejne ikdyz je tam treba jinde 911g s kvalitni anténou (nebo myslis ze to spis nedava procesorove ? ) a ikdyz jsou tam jen novejsi radia a ne srot typu rb711 (ty prave chystám postupne upgradovat jen se uvidi za co :-) ) Me na tom hlavne zarazi ze se to divny chováni zacne projevovat s rostoucim poctem klientu (cca4+) takze mam podezreni ze je proste chyba ve wireless protokolu a tak nějak doufam (možná naivně) ze airmax bude lepší..
0 x

whef

Příspěvekod whef » 7 years ago

Ahoj Hapi, můžeš prosím prozradit, co je ten nejlepší hw, pro tebe ? Používáš místo sxt ty Disky ? Je to lepší, já měl na test zatím jen jedno u klienta a moc žádné zlepšení oproti sxt, jsem nepozoroval. Cenově to je dobrý, ale SXT zatím daří, nesere se to. Vyměňujeme jednotky klientům zdarma, tak to zatím není možný udělat v celý síti plošně. Jako sektory používáme většinou 40 stupňové raytry, a nebo 20 stupňové sektory. Někde, kde je míň rušení 70 stupňové a omnitiky AN, kde je pár klientů dokola, rád bych tam viděl sektory, ale na to zatím majitel neslyší. Bohužel většina ISP, co se koukám na střechy, tak používá omnitiky a nebo pak hromadu těch sektorových sxt. :(

hapi píše:no a teď si vem že nasadíš ubnt, klienti budou mít nový AC NBčka, technicky o skoro 10dB lepší, všichni budou nový, poslední hw, sektor bude mít co? jo to nejlepší.. no a pak přijdeš a budeš říkat že to je lepší... chápeš kam mířim? pro ubnt tohle člověk udělá, pro mk ne. Nenakoupíš disc lite5 a nenasadíš je ke klientům, nekoupíš APčku pořádnej sektor ale dáš tam SXT SA5... chápeš kam tim mířim? chápeš ten výsledek? když lidi staví ubnt, nasadí to nejlepší co je, když se staví v mk tak na to kašlou a daji to nejlevnější co je.

Radši bych se zaměřil jak je SA5ka umístěná na stožáru. Existují instalace který se chovaji přesně takhle a z pozorování je to způsobeno buď jednotkou vedle a nebo okolím na stořáru jako třeba televizní anteny přes který to letí nebo štrejchá. Samozřejmě by se hodil scan, použitej kanál a seznam klientů kde jsou vidět signály. A taky jaký vzdálenosti to jsou. Ono je taky dost znát když je klient dál tak chytá úplně jiný rušení než sektor. Pak se můžeš stavět třeba na hlavu proč to nejde. Ono taky problém těch RB711, jestli jsou ještě v signle tak je to zabiják všeho.

Máme pár SXT SA5 a můžu ti říct že taková malá mrcha udělá kupu práce. Máme tu jednu co dělá ve městě 80-90Mbit na klienty. Je to zlatý low-cost sektůrek. Jenomže tomu musí odpovídat i signály od klientů a obecně řečeno pokud máš ve městě s rušením signály od klientů kolem -60dB tak ti nepomůže vůbec nic.

Jinak doufám že tou verzí si myslel v6.40 a ideláně na všech klientech. Jo a mimochodem, nstreme nestačí jenom přepnout ale taky pozapínat pár featurek jako třeba disable CDMA a exact size.

No a ještě jedna podstatná informace. Jaký že jsou konkrétní rychlosti který tam naměříš?
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 7 years ago

Hapi ma pravdu. 20MHz na sektor pro klienty staci. Moje konkurence ma na vsech sektorech 40MHz a klientum dava 10-15Mb (coz jim stejne vetsinou nejede).
Domluva s nimi neni. Maji vse na UBNT. Ja jedu mikrotik 20MHZ v limitu . Na sektor 10 lidi a davam jim 30Mb s agregaci 1:6. Neni problem pouzit stejnou frekvenci na 2 sektory na stejnem stozaru. Zaklad jsou vylozniky. Narvat 30 klientu na 120° sektor je hloupost.
Myslim ze to jede slusne. Prvni sloupec je UDP. Druhy TCP (SXT lite nestiha CPU). Mam zarizli HT MCS, proto je konekt na 130Mb.Na sektoru je 11 klientu.
BT klient.PNG
BT klient.PNG (109.98 KiB) Zobrazeno 3797 x

Na druhou stranu musim pochvalit Powerbeam AC ISO. Jede velmi slusne na PTP, tam kde neni zaruseno.Kde je trochu ruseni (lokalita me konkurence), tam jede spoj na 120Mb ve 20Mhz a 180Mb na 40Mhz kanale. Kde neni ruseni tak to da 300Mb na 40Mhz.
40Mhz nezaruseno.PNG
40Mhz nezaruseno.PNG (28.28 KiB) Zobrazeno 3797 x

Jen me sere, ze se to obcas na 2 minuty odpoji. Zatime jsem neprisel na to proc. Je tam hlaska ze mam vymenit zdroj, konektory, kabelaz, ale tim to neni. Vypl jsem na jednotkach airview, Od te doby to jede, ale jestli to bylo tim, to je jeste brzy (22 dnu).

UBNT vs Mikrotik? Sam nevim. Jedu mikrotik a jede to dobre. UBNT me ale taky nijak moc nezklamalo. Krome NS a Wispstation, par jsem jich mel a leteli ze site ven. UBNT ma ted dobry veci. Dovedl bych si predstavit jet radiovou cast na UBNT. Jen bych se modlil, aby neprisel dalsi motherfucker vir.
0 x

hapi

no vidíš to, tady máš 2 hodiny starej spoj, 5km, dynadish5, nv2/nstreme, je to fuk, tady to jede stejně, omezení na max MCS7, 256QAM nepotřebuju ale ustojí to s 20Mbit navýšením. MKv6.41rc26
https://ctrlv.cz/shots/2017/10/19/LSX0.png

v týdnu jsme obnovili jeden bod na mk na mantboxy a přívod zase dynadish, klient sxt. Večer koukám že tam někdo kontinuálně stahuje tak sem to otevřel na shaperu na full a klient dal 85-90Mbit kontinuálně. Přívod i apčko 20MHz 2x2 Nko s protokolem NV2 na ptp spoji a nstreme na sektoru. Screen nemám.. vlastně mám. Reálný provoz. Klientská jednotka s fasttrackem, vše ostatní s fastpathem. Zvýšená zátěž cpu na sektoru je díky torchu.
https://ctrlv.cz/shots/2017/10/19/mqYB.png

samozřejmě tohle jsou z pohledu rušení ty lokality kde je to docela v pohodě a klienti jsou blízko. Prostě vesnice s 50 baráky. Klienti do 500m. Ale o to jde, signál dělá rychlost, signál dělá menší chybovost, signál dělá větší odstup od šumu ať už konkurenčního nebo jinýho. To právě je ten rozdíl mezi SXT SA5 který má 13dB a mANTbox 19s který má 19dB. Po novu dáváme disc lite5 ke klientům což zase zvýší signál. Ono ty velký sektory maji i výhodu toho že neslyší moc z města protože jsou sklonění dolu. To třeba u horny moc nejde. Nemá plochej vyzařovák ale kulatej takže boky nedosahnou na horizont a střed je nad horizontem. Klienti na bokách jsou buď mimo hlavní lalok a nebo nebo hlavní lalok kouká do nebe pokd nepokrejváte rodinný baráky z paneláku.

Je to všechno o tom kde co stavíš a podle toho musíš konkrétní věc použít. Problém je že mkčko nemá úzký sektory... no ne že by je neměl, úspěšně se dá použít SXT HG, pár jich máme, docela luxusní záležitost, maji L4. Tak trochu bych řek že lepší jak nějaká slovenská horna. Ono když bych posadil 120° mAntbox do města, tak prostě takhle nepojede a nepojede takhle ani ubnt což mám zase tu čest ladit v jiný sití a chová se to totálně stejně. Výhoda je že majitel ubnt může prostě nasadit 30° nebo 60° verzi sektory od ubnt a jede dál. Taky jsem ladil pár prism ptp spojů a je to opět stejná písnička. Jakmile máš malej rozdíl signálu od šumu, končíš na všem.

Jinak ten tvůj stav s tim že při více klientů na sektoru to jde do kopru poznávám. V sobotu se jde právě takovej bod měnit. Dělá to samí co píšeš. Nemám k tomu vysvětlení, na žádný jsem nepřišel. Jediný co tam neni ok je pár starých RB411 což je průser a ne zrovna pár hezkých klientů se špatným signálem. Je teda nutný dodat že to je omnitik s 24 klienty a je 50cm od hlavní trubky STAčka což si myslim že bude pravej důvod. Je taky taky kolem dost televizních anten který tomu nepřidaji. Ale abych to zhodnotil i ze strany ubnt tak ubnt tohle dělá taky. Možná by jste se divili co všechno mk a ubnt dělá totálně stejně a v čem se chovaji stejně. Aby ne když je všechno atheros. Řekl bych že spusta chyb pochází přímo od výrobce ovladačů pro atheros ze kterýho všichni čerpaji.
0 x