❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 5GHz na 8km

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

Repkins píše:Nooo. Mě teï čeká taky jeden experiment... Skok 19km.. Tak jsu zvědavej, jestli se to vubec konektne... :D

Podle vypoctu bys mel mit s 30dBi parabolama a cistou zonou mit signal -74. Takze to pojede na nejakych 24-36 Mbit parovaci rychlost, horsi to bude pri spatnem pocasi, je to spoj uplne bez rezervy. Pocital jsem to, ze budes mit hned za antenou kartu, zadne dlouhe koaxy.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 17 years ago

soooc píše:
Repkins píše:Nooo. Mě teï čeká taky jeden experiment... Skok 19km.. Tak jsu zvědavej, jestli se to vubec konektne... :D

Podle vypoctu bys mel mit s 30dBi parabolama a cistou zonou mit signal -74. Takze to pojede na nejakych 24-36 Mbit parovaci rychlost, horsi to bude pri spatnem pocasi, je to spoj uplne bez rezervy. Pocital jsem to, ze budes mit hned za antenou kartu, zadne dlouhe koaxy.

Díky za povzbuzení... :D Znáš to... Propočet je jedna věc, a skutečnost je druhá... Já tím potřebuju protlačit tak 5-8Mbit HD. Zona se mě zdá čistá, oba body jsou na vysokých kopcích, pod nima oudolí... A v tom oudolí je město. Pokud by to nefungovalo, tak bych musel udělat ve městě ještě jeden retranslační bod.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 17 years ago

soooc píše:

Na 19km signál -74 ? To by jsi musel mít ty nej nej antény, nej nej kabely a konektory. Navíc 30dbi anténa a karta naplno co? A co vyzařovací limity? Věřím že se to spojí když použiješ supr antény a hodně drahé kabely. Jinak ani omylem
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 17 years ago

soucez píše:
soooc píše:

Na 19km signál -74 ? To by jsi musel mít ty nej nej antény, nej nej kabely a konektory. Navíc 30dbi anténa a karta naplno co? A co vyzařovací limity? Věřím že se to spojí když použiješ supr antény a hodně drahé kabely. Jinak ani omylem

me taky podle vypoctu vychazi cca. -74dBi signal a VSE JE V NORME.... ja osobne bych pouzil jeste silnejsi anteny.... neco kolem 33-34dBi tak aby se to dalo dat do normy....
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

soucez píše:
soooc píše:

Nejsem PALIC!

Psal jsem, ze problem tohoto spoje bude spatne pocasi - na 19 km uz je hodne velka sance, ze nekde zaprsi a rezerva na rozpad spoje je 14db, na zachovani rychlosti asi 2 db, cili je to takovy summer link :)

Ale pokud by pouzil lepsi anteny a pokud neni ruseni, tak 400mW karty kvuli citlivejsiho prijimaci (pomuzes si o 12dB), mohlo by to fungovat slusne. Ale s panem jirousem to asi nepujde :)
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 17 years ago

S Jirousem nepočítám, spíš D-COM nebo Pacific Wireless a káble s certifikátem od D-COMU nebo od Klímy.
0 x

novajz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod novajz » 17 years ago

NO já ted řeším něco podobného. Mám 2x24 Extreme od jirouse, 2x RB333 s R52, 2x pigtaily Belden RF240 v délce 1m. Mám spoj na 7.5km podle serveru mapy.cz a signal -90 oboustraně, +-2dB. Antény jsem zaměřoval podle tlačítka align v záložce dané karty přes winbox. Anténu jsem šteloval prvně zleva do prava a v bodě nejlepšího signálu. Potom nahoru a dolů a v nejlepším utáhl. Pak jsem to samé udělal na druhé straně. Viditelnost přímá a je to na panelákách. V cestě nic není a přesto signál -90 oboustraně. Antény už líp nasměrovat ani snad nešly, jeb.. jsem se s tím celej den a výsledek nulový.Už nevím co s tím. Dokážete mi někdo poradit??? Časem bych to chtěl na PC, ale s temi signály no nevim nevim. Nehlede na to, že při 18dB výkonu karty + 24 anténa je dohromady nejakych 42 a povolenych je 27 pri manualnim nastaveni vykonu.Ale i tak signal na pytel. Lidi pomoooooc.

PS: Cm9 jsem zkousel, s tim samym vysledkem, jeste mam obednane R52H a CM10, tak uvidime.Jinak anteny mam v horizontu a obě dvě.
0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

s CM9 a PAR 24 EXT se ani -90 nedivim. Na tohle bych si dal jedine nejakou tu Super range kartu s citlivejsim vstupem a vyssim vykonem a lepsi anteny, ty PARky jsou spis na kratsi spoje zkus 60cm Waveant nebo Pacific wireless a co nejkratsi kabely. Prohlid / vymenil bych si take pigtaily a karty.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 17 years ago

no myslim ze na 7.5km by mohli ty paraboly a karty stacit. bych sazel na nejakou lehko prehlednutelnou chybicku.
0 x

novajz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod novajz » 17 years ago

ale na obou stranách??? A jaká by to mela být chybička??? Pochopil bach to treba, kdyby na jedne strane byl signal -70 a na druhe -90,, to jo,. ale obodvoji???
0 x
Novajz
Zelenáč, ale snažím se, je to moje hobby

Maxik
Kontaktovat uživatele:

mas ten HW odskouseny na stole ? minipci maji 2 anteny mas je dobre pripojene / navolene v ros, vykon na max. nebo default ? na 8Km je par24 Ext. slaba antena, navic jsem nekde cet ze ty extreme se jim moc nepovedly.Jak jsem rikal ja bych to zkousel s 60cm waveant,dcom,pacific a 400mW kartami. Nakonec souhlasim ze i s tou PARkou bys mohl mit vic ale tipuju tak -80 lepe asi tezko. Jsem si tak vzpomel ze mam PAR24 ty normalni na 3.5km cca -74 takze na 8 tech -80 by mohlo byt realnych i tak to neni nic moc.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 17 years ago

jj taky si myslim ze by to tech 80 mohlo dat. pak moze byt blby dotazeni konektoru treba... cokoliv...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

zkus vymenit pigtaily, nastaveni tech vystupu z CM9, uz jsem mel pig k CM9 kterej byl velice mizernej mozna si mel "stesti". nedostala se ti nekde do konektoru kapicka vody, jestli si to delal v tomhle pocasi je to hned a to CM9 znici uz se mi to stalo - nebo ne uplne ale ma nizky TX to by taky mohlo byt. Jestli mas megmet nebo v nouzi multimetr zkus zmerit odpor na Nku koaxu stred-stineni musi byt desitky Mohm aspon. Tim padem bys musel odstranit vodu a vymenit CM9. Taky never ze koupenej kabel s Nky je 100%ni, nemusi byt ja si kabely delam radsi sam.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 17 years ago

Skusal si vsetky dostupne kanaly, aj tie mimo povoleneho na outdoor? Je dost mozne napriklad, ze na 5500 a 5520MHz ti to pojde a na vyssie frekvenciew ani bohovi. Vsak vis.. ty anteny ...
0 x

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 17 years ago

je to tema antenama JJ Extreme. mel jsem je taky na spoji kde Vaweant 26dbi proti Elboxrf 23dbi ma signal -65 tak na dalsim spoji o stejne delce -85. vyhazel jsem je, nahradil tema 26dbi a je to v klidu..
0 x