Tak já si myslím, že tady taky musí místní obyvatelé podepsat smlouvu s Hrvatskim Telekomem na 1 rok, ne?

Jinak to bude o hodně dražší a nevyplatí se to, (alespoň takhle je to u xDSL v ČR).
Ohledně LTE: Konektivita u Hrvatského Telekomu katastrofální cca 4 Mb/s. Nejlépe tu jede operátor VIP HR (30 - 40 Mb/s oběma směry). Přes 3G (nikoliv však LTE) modemy zde funguje hodně stolních počítačů v menších obchodech (většinou něco ve stylu Pentium II), kde běží nějaký speciální SW s EET. 3G modem je prokazatelně od operátora "TELE2". (Ten běhá podobně blbě jako Hrvtaski Telekom).
Jinak jsem zrovna v lokalitě, kde žije i hodně místních. Pár Wi-Fi AP bodů tu k vidění přeci jen je (konkrétně jsou tu celkem 3). Po bližším přezkoumání jsem ale zjistil, že tyto AP body patří zlodějům z firmičky Atol-IT. Po připojení k síti chtějí
za týden 200 Kun (naproti tomu ADSL pro domácí od Hrvatského Telekomu vyjde
měsíčně cca na 120 Kun). Asi sem postnu fotku toho Atol-IT APčka, jestli mi tedy vyjde čas. Jsou to vpodstatě 3x sektorové 2,4 Ghz panelky (zřejmě na MikroTiku s RB433), které jsou napojené na ADSL linku od Hrvatského Telekomu. Panelky jsou úmyslně nasměrovány na apartmány a to včetně těch soukromých, které svoji Wi-Fi síť mají. Musí to ale vysílat ohromným výkonem, protože tu Wi-Fi síť Atol-IT chytnu použitelně i za kopcem, celkem daleko od jejich AP bodu na mobilní telefon.

O tom, že celý AP bod vysosáš Skype hovorem ani nemluvím, pak nelze načíst ani Seznam.cz.