Zdravim,
a pod tím "smicro" si mám představit co? CPU Celeron 1900 Intel? Bios?
Dík, mpcz, 14.jun.2017
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MB s Celeron 1900 a ROS Mikrotik - bootuje z USB?
mpcz píše:Zdravím,
v několika neMikroTik aplikacích jsem úspěšně rozchodil MB s Celeronem 1900 - 4. jádro max. 2400 MHz např. ASROCK. Chodí to krásně a rychle. Napadlo mě zkusit router pro menší až střední zátěže.
Lákavá je především spotřeba na 12V okolo 500 mA. To je velká výhoda jednak pro celoroční účet EONu a taky výdrž AKU při výluce EONu.
Prosím dotaz: rozchodil na takové desce někdo bootování MikroTik ROS z USB (nebo jiného vhodného média)?
Děkuji, mpcz, 19.may.2017
co je menší a střední zátěž?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
hapi píše:mpcz píše:Zdravím,
v několika neMikroTik aplikacích jsem úspěšně rozchodil MB s Celeronem 1900 - 4. jádro max. 2400 MHz např. ASROCK. Chodí to krásně a rychle. Napadlo mě zkusit router pro menší až střední zátěže.
Lákavá je především spotřeba na 12V okolo 500 mA. To je velká výhoda jednak pro celoroční účet EONu a taky výdrž AKU při výluce EONu.
Prosím dotaz: rozchodil na takové desce někdo bootování MikroTik ROS z USB (nebo jiného vhodného média)?
Děkuji, mpcz, 19.may.2017
co je menší a střední zátěž?
Zdravím, děkuji za dotaz, výše, (12.6.2017) jsem to trošku přiblížil, lépe to nedovedu, než bych to sesmolil, tak bude router (1 nebo 1,5U) dokončen a odzkoušen. Pak se uvidí. Jak jsem psal, pokud nevyhoví, mám pár jiných míst již ověřených, kde se MB velmi osvědčil. ještě trošku bojuji s přenosem konfigurace, kolega sice píše, že je to brnkačka, ale na pár problému jsem narazil. Ale to je spíše otázka času.
mpcz, 14.jun.2017
0 x
Nechápu na jaké problémy jsi narazil při importu, přijde mi to více než snadné. Jinak tím smicro jsem myslel naše, tím jsem chtěl naznačit že to není vada MK, že to nechce instalovat na usb disk. Konkrétně deska Supermicro X10SRi-F-O s Intel Xeon E5-1620 v4 @ 3.5GHz a Supermicro AOC-STGN-I2S síťovka. Zatím uptime jen 12dní, ale vše ok. Tak kdyby někdo chtěl konkrétní železo, co jede na ROS a ověřenou 10G síťovku.
0 x
Zdravím,
něco mi říká, že všechny problémy JSOU vada, popř. časová nesynchronizace MikroTiku s vývojem technologií, což se ostatně ukáže v budoucnu, kdy počítám z ničeho nic boot na MB 1900 bude fungovat. Myslím si, že by Sergej na tom Installu ještě měl zapracovat nebo spíše dopracovat. Nefunguje dobře ani na osvědčených systémech.
mpcz, 15.jun.2017
něco mi říká, že všechny problémy JSOU vada, popř. časová nesynchronizace MikroTiku s vývojem technologií, což se ostatně ukáže v budoucnu, kdy počítám z ničeho nic boot na MB 1900 bude fungovat. Myslím si, že by Sergej na tom Installu ještě měl zapracovat nebo spíše dopracovat. Nefunguje dobře ani na osvědčených systémech.
mpcz, 15.jun.2017
0 x
Zdravím,
tak router s J1900 je hotový, odzkoušený a s konfigurací převzatou ze stávajícího 3GHz. Teď už jenom najít vhodnou chvíli, přehodit a mrknout na zatížení CPU. Teď to má okolo 11 procent.
Ještě mě napadlo, zabudovat do skříně i převodník z optiky na ethernet. Místa je tam dost, nakonec jsem to dal do 1,5U. Pokud to dobře dopadne, místo nyní 3U routeru tam budou 2x po 1,5U.
Má prosím někdo tip na nějaký šikovný a spolehlivý převodník 100M / Eth nebo max. 1G / Eth? Krabičková verze nebo karta? Nyní tam je opt. switch, který taky pěkně žere.
Děkuji, mpcz, 20.jun.2017
tak router s J1900 je hotový, odzkoušený a s konfigurací převzatou ze stávajícího 3GHz. Teď už jenom najít vhodnou chvíli, přehodit a mrknout na zatížení CPU. Teď to má okolo 11 procent.
Ještě mě napadlo, zabudovat do skříně i převodník z optiky na ethernet. Místa je tam dost, nakonec jsem to dal do 1,5U. Pokud to dobře dopadne, místo nyní 3U routeru tam budou 2x po 1,5U.
Má prosím někdo tip na nějaký šikovný a spolehlivý převodník 100M / Eth nebo max. 1G / Eth? Krabičková verze nebo karta? Nyní tam je opt. switch, který taky pěkně žere.
Děkuji, mpcz, 20.jun.2017
0 x
Supermicro sfp+ karta? Jen nevím jestli to umí 1g.
0 x
dagus píše:Supermicro sfp+ karta? Jen nevím jestli to umí 1g.
Děkuji, určitě dobrá věc, jen bych se prosím chtěl držet zadání, aby karta stála 3x tolik, co celý router, (pokud to samozřejmě není nutné), to není v plánu.
Má prosím někdo vlastní a dlouhodobou zkušenost s "krabičkovým" provedením převodníků / switchů SFP 100/1G na 2x ethernet? Taková verze usnadňuje můj plán se 2 routery paralelně (jeden v provozu a druhý záloha).
Podle informací z provozu dost často u těch krabičkových převodníků odchází zdroje na 5V a jiné napájecí napětí jsem zatím neviděl. To by mě moc nepálilo, 5V tam bude vlastních.
Dík, mpcz, 21.jun.2017
0 x
používám několik desítek tp-link MC220L se SFP šachtou a nikdy s tím nebyl žádný problém, a jestli se nepletu mají 9V napájení
0 x
Dík, jak tam píši, dobré by byly 2 RJ45 / SFP z důvodu zálohy, pokud něco takového šikovného existuje. Napájecí napětí 12V. Možná, že ten TP-link snese místo 9V i 12V, pokud má dobře navržený a dimenzovaný měnič.
mpcz, 21.jun.2017
mpcz, 21.jun.2017
0 x
mpcz píše:Dík, jak tam píši, dobré by byly 2 RJ45 / SFP z důvodu zálohy, pokud něco takového šikovného existuje. Napájecí napětí 12V. Možná, že ten TP-link snese místo 9V i 12V, pokud má dobře navržený a dimenzovaný měnič.
mpcz, 21.jun.2017
Snese 24V
0 x
RBFTC11, nebo UBIQUITI FiberPoE. Přes mikrotik jde jumboframe i vlan. Ubnt neznám. Mikrotiky nasazeny dva roky cca 50ks bez poruchy, nebo závady. Jeden používám nyní jako čistý mediaknvertor jak chceš ty a teče přes něj 400mbit trafiku v poho.
0 x
Dík, určitě dobrá volba, ale já tam potřebuji 2x RJ45, jak píši výše.
mpcz, 21.6.2017
mpcz, 21.6.2017
0 x