❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Nastavení VLAN na switchi ZyXEL GS2210-8

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
marekjanu

Nastavení VLAN na switchi ZyXEL GS2210-8

Příspěvekod marekjanu » 8 years ago

Dobrý den,
mám několik switchů ZyXEL GS2210-8. Rád bych si na nich nastavil VLAN podle schématu v příloze. Tj. u každého switche bych si vybral, které jeho porty budou patřit do VLAN A a do VLAB B. Pak pokud jsem správně pochopil, tak musím vybral "speciální" porty, kterými bude switch propojen s dalšími switchy. Můžete mne prosím navést, jak toho v konfiguračním rohraním těchto switchů mohu co nejjednodušeji docílit? Je tam ohledně VLAN řada nastavení. Díky.
Přílohy
VLAN schema.png
VLAN schema.png (16.94 KiB) Zobrazeno 2990 x
0 x

mladas
antispam: Ano

Příspěvekod mladas » 8 years ago

porty s vlan rekneme A das vlanA untag a port vid A a do propoje switchu je das zatagovane
to same s vlanem B

dej si vlan A treba 11
vlan B treba 22
0 x

marekjanu

Můžete mi k tomu prosím sdělit, zda se mám pohybovat na kartě Static VLAN Setup či VLAN Port Setting?
Přílohy
Static VLAN Setup.png
Static VLAN Setup.png (32.1 KiB) Zobrazeno 2947 x
VLAN Port Setting.png
VLAN Port Setting.png (22.55 KiB) Zobrazeno 2947 x
0 x

TLin

Příspěvekod TLin » 8 years ago

Static VLAN setup - zde nastavuješ, jaké porty mají být součástí VLANy (pro každou zvlášť)
VLAN Port setting - zde nastavuješ, jaká odtagovaná VLANa patří jakému portu.
0 x

marekjanu

Dobrý den,
sice jsem dosáhl dílčích úspěchů a VLANy se mi podařilo zprovoznit na jednom switchi, nedaří se mi je však zprovoznit i na dalších switchích.

Napřed jsem si vytvořil VLAN CCTV s VID 10 (kde bude provozován kamerový systém) a VLAN firma s VID 20 (kde budou počítače).
Konfigurace těchto VLAN je v souboru VLANy.png

Následně jsem porty k jednotlivým PVID přiřadil (porty.png). Port č. 10 jsem chtěl využít k propojení s dalším switchem (zaškrtnul jsem volbu VLAN trunking), na kterém jsem udělal v podstatě shodnou konfiguraci. Bohužel, pokud připojím na obou switchích třeba do portu č. 3 (stejná VLAN) nějaká zařízení, tak mi mezi nimi komunikace nefunguje.

Můžete se mi to tu konfiguraci prosím podívat a říci co mi tam ještě chybí nebo mám špatně?
Přílohy
porty.png
porty.png (20.34 KiB) Zobrazeno 2827 x
VLANy.png
VLANy.png (45.2 KiB) Zobrazeno 2827 x
0 x

georgee

Příspěvekod georgee » 8 years ago

marekjanu píše:Dobrý den,
sice jsem dosáhl dílčích úspěchů a VLANy se mi podařilo zprovoznit na jednom switchi, nedaří se mi je však zprovoznit i na dalších switchích.

Napřed jsem si vytvořil VLAN CCTV s VID 10 (kde bude provozován kamerový systém) a VLAN firma s VID 20 (kde budou počítače).
Konfigurace těchto VLAN je v souboru VLANy.png

Následně jsem porty k jednotlivým PVID přiřadil (porty.png). Port č. 10 jsem chtěl využít k propojení s dalším switchem (zaškrtnul jsem volbu VLAN trunking), na kterém jsem udělal v podstatě shodnou konfiguraci. Bohužel, pokud připojím na obou switchích třeba do portu č. 3 (stejná VLAN) nějaká zařízení, tak mi mezi nimi komunikace nefunguje.

Můžete se mi to tu konfiguraci prosím podívat a říci co mi tam ještě chybí nebo mám špatně?

Vsechny VLANy ktere maji byt i na druhem popripade tretim switchi kterou jsou propojeny napr. port 10 by mely byt tagovane to same na druhem switchi port 10 tag na VLANy.
Port 10 bude obsahovat vsechny VLANy TAG pak uz jen untag na dany port pro danou VLANu.
0 x