❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Záložní napájení síťových prvků - jak to řešíte vy?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ocior

Re: Záložní napájení síťových prvků - jak to řešíte vy?

Příspěvekod ocior » 8 years ago

dagus píše:Odpařování při 25°C materiálu v uzavřené nádobě je podle mě mimo.

Zajdi se podivat do muzea. Chemicka banka plna, obracena dnem dolu, hrdlo zalite. Budes prekvapen, mimo to neni. Deje v akumulatorech jsou samozrejme slozitejsi, nez zacnes placat, zkus par minut venovat samostudiu.
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Behemot » 8 years ago

Naprostá většina lidí v životě nic gelovýho neměla v ruce, všechno je to SLA.

Má to přetlakový ventily, jak už ostatně bylo řečeno. Navíc je obecným pravidlem, že při vyšší teplotě probíhají chemické reakce rychleji, tzn. vyšší samovybíjení, rozklad akumulátoru atd. Že by při 5 °C šla životnost na polovinu asi ne, ale třeba o nějakou pětinu se už zkrátí, a čím vyšší, tím dřív lehne.
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

Tak jsem se pověnoval trochu samostudiu, fakt že tam je přetlakový ventil mě překvapuje, když se píše že si to můžete dát kam chcete. Ale copak přetlakový ventil není jen jako bezpečnost, nikoliv pro běžné odpařování. Myslel jsem že když tam vzniknou nějaké páry teplotou, tak na stěnách zkondenzují i kdyby časem a vrátí se do toho materiálu, ať už je jakýkoliv. V momentě přetížení baterky se využije přetlakový ventil. A propo jaká ,,pára'' z toho leze? Je to tedy bezpečné? Co jsem viděl video, tak mezi desky se dává Ca+Ag? Je to možné? Taky jsem viděl rádoby repas dolitím vodou....
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Při zvýšení teploty roste i tlak par, dále zařadit do samostudia kapaliny, plyny, trojný bod, stavovou rovnici…se zvyšující se rychlostí reakcí samozřejmě roste i rychlost reakcí způsobujících degradaci, taky rostou vnitřní proudové ztráty.

Za běžných podmínek to sice je možno dát kamkoli, ovšem při přebíjení může dojít k úniku, už jsem takovej případ vidět na bastlírně, akumulátor vzhůru nohama a jelikož nabíječ oddriftoval někam mimo, utíkal elektrolyt.

O důchodcích a podobných bastličích co to navrtávají a dolívají destilku sem slyšel, hlavně u SLA autoakumulátorů.
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

Jenya píše:
Behemot píše:Spínané zdroje s pasivním PFC nebo bez něj se dají krmit naprosto čímkoli v rámci stanoveného rozmezí vstupního napětí (vstupní vlna nebo i stejnosměrný je buřt).

Zdroje s boost obvodem je možno krmit někde od ~100 V střídavých, nebo 140 stejnosměrných.

Jo, tomu bych rozumnel, jen nevím k čemu to je pro naše potřeby dobré.

K cemu je to dobre ? Staci z beznych zalohovanych 48V DC udelat 150V pomoci DCDC menice a muzu tim krmit ledacos, bez nutnosti modifikace napajeni typicky switchu ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Behemot
Kontaktovat uživatele:

No ovšem dělat někde 48 V, pak to zvyšovat měničem, tam dávat další spínanej zdroj (=měnič) a tím to měnit zpátky na menší napětí je ovšem úplná kokotina, to je už lepší mít normální rozvod 230 V a na něj věšet zdroje dle potřeby, místo takovýhodle vláčku.

Jediný smysl to má ve zvlášť nebezpečných prostorách, ale tam se zpravidla používá ještě menší napětí, 24 V (norma na bezpečné napětí je tu 12 V AC/25 V DC, byť v zahraničí nejsou tak striktní a mají to zpravidla vyšší).
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

Ale tak to neni mysleno. Naprostou vetsinu prvku lze napajet 48V primo, jen napriklad switch napajet je treba vyssim napetim. Systemove napeti je 48V a z toho se napaji co je treba DC-DC menici pripadne ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Nevím přesně jakej switch jakým vyšším napětím. Switche jsou napájeny od 3,3 V (starší Cisco-blázni) po 12 V, možná ty výkonnější budou mít 24 V, ale zatím jsem ještě osobně neviděl nic nad 12 V.

Takže stále platí, dávat za sebe vláček 230 AC - 48 DC - 150 DC - 12 V DC je kokotina. To už je dobrý si na chytrýho jenom nehrát, ale chytrej být, svišť otevřít a napojit snad přímo na desku těch 12 V, ne?

Ostatně, mám dobrý nápady! Když už prodávám ty použitý síťařiny, tak bych tam rovnou moh nahackovat přepínač a konektor pro připojení DC napájení. No, to hned udělám u těch dvou svišťů Allied Telesyn co mám na hromádce :D
0 x

LadaP

Příspěvekod LadaP » 8 years ago

každý si vybere to své. A co baterie, nikdo tu zatím neuvedl konkrétní značku. Zda GLP za pár korun či třeba HAZE za cenu víc než 2x vyšší.
0 x

radik

Příspěvekod radik » 8 years ago

Behemot píše:Nevím přesně jakej switch jakým vyšším napětím. Switche jsou napájeny od 3,3 V (starší Cisco-blázni) po 12 V, možná ty výkonnější budou mít 24 V, ale zatím jsem ještě osobně neviděl nic nad 12 V.

Takže stále platí, dávat za sebe vláček 230 AC - 48 DC - 150 DC - 12 V DC je kokotina. To už je dobrý si na chytrýho jenom nehrát, ale chytrej být, svišť otevřít a napojit snad přímo na desku těch 12 V, ne?

Ostatně, mám dobrý nápady! Když už prodávám ty použitý síťařiny, tak bych tam rovnou moh nahackovat přepínač a konektor pro připojení DC napájení. No, to hned udělám u těch dvou svišťů Allied Telesyn co mám na hromádce :D

Jak jsem psal, nekdo bastli a nekdo to dela poradne. Kazdy normalni clovek bude delat z 48V radeji 150V, nez kuchat switch, aby vypojil interni zdroj (mozna ztrata zaruky apod.). A jeste chytrejsi pouzije switch na 48V.
Jak sleduju, tak se to tady zase zvrhlo v bastleni extremnim zpusobem, nez by se to delalo tak jak se to dela spravne.

Jo, asi to vsichni delaji spatne z velkych operatoru, kdyz pouzivaji 48V (i s tim, ze pak meni nahoru nebo dolu)...

Jen tak kdyz tu pises takovy hovadiny, tak jestli vis, proc se zarizeni nenapaji nizkym napeti, ale radeji vetsim. (ze by i mensi spotreba zarizeni - protoze je potreba mensi proud, takze i mensi ztraty na vedeni -> mensi vykon co jde pryc)
0 x

forkman

Příspěvekod forkman » 8 years ago

Ty akumulátory by mě taky zajímaly, používáme všude bez výjimky HAZE a zatím spokojenost, ale kdyby to bylo za půlku, nezlobil bych se :-)

Jinak souhlas s napájením switchů na 12V, buďto switche kucháme a napájíme z 12V na desku, nebo Cisco má RPS konektor na záložní napájení a tam jde poslat 12V legálně bez rozlousknutí :-) Dávám si tam soustavu měničů je fakt blbost, to jseš pak na účinnosti 70%.

Na velkých bodech je samozřejmost zálohovaných 230V. A operátoři ať si to dělají jak chtějí :-D
0 x

radik

No, chapu, ze kdyz nekdo pouzije TPLink, tak si ho s klidem kuchne, ale to je jedno.

Ale jak jsem psal, kazdy to dela jak umi. Zajimavy, jak si tady nekdo obhajuje, ze delat z 48V 150 je blbost s malou ucinosti (je kolem 95%), ale UPS, ktera udela to samy (akorat s podstatne mensi ucinosti) je v poradku.
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

radik píše:Jak jsem psal, nekdo bastli a nekdo to dela poradne. Kazdy normalni clovek bude delat z 48V radeji 150V, nez kuchat switch, aby vypojil interni zdroj (mozna ztrata zaruky apod.). A jeste chytrejsi pouzije switch na 48V.Jak sleduju, tak se to tady zase zvrhlo v bastleni extremnim zpusobem, nez by se to delalo tak jak se to dela spravne.

Jo, asi to vsichni delaji spatne z velkych operatoru, kdyz pouzivaji 48V (i s tim, ze pak meni nahoru nebo dolu)...

Jen tak kdyz tu pises takovy hovadiny, tak jestli vis, proc se zarizeni nenapaji nizkym napeti, ale radeji vetsim. (ze by i mensi spotreba zarizeni - protoze je potreba mensi proud, takze i mensi ztraty na vedeni -> mensi vykon co jde pryc)

Správně? Pane, vy jste asi malomocnej. Když je řeč o nových prvcích, tak samozřejmě inteligentní člověk navrhne síť tak, aby koupil zařízení rovnou s PoE, nebo externím napájením, a nemusel to pak takto prasit. Chytrák co si hraje na eksperta si tam píchne něco co viděl v TelCo (a to je dobře, protože to je v TelCo, žejo) a pak tam bastlí jednu krabičku za druhou. Samozřejmě je taky velice spolehlivý tam místo pár měničů mít vláčky za sebou sériově, aby šance na selhání rostla velice nelineárně nahoru :D

Pokud mluvím o úpravách, tak na dekádu starých bazarových položkách, kterých se tu pohybují palety, výsledkem ovšem může být znatelné zlepšení toho starého železa, už jen proto, že staré zdroje nemají mnohdy účinnost ani 80 %.

Jinak bych doporučil návrat na základní školu, očividně vám dělají elementární počty zásadní problém. Zatímco UPS mění POUZE PŘI VÝPADKU napětí z akumulátorů na 230 střídavých a zdroj to pak mění na cílové napětí, tzn. dvakrát, tak tato vaše píčovina dělá toto:

- mění z 230 V na 48 V
- dále mění ze 48 V na 150+ V
- dále mění zdrojem na cílové napětí

Takže jistě, tři změny TRVALE jsou jistě efektivnější, než dvě krátkodobě. Jak říkám, elementární počty :D TelCo věcí jsem zatím neviděl tolik, pravda, ale ani jedna z nich nikdy neměnila nic nahoru, natož imbecilně tam a zpátky, základní napětí bylo zvoleno tak, aby se vše měnilo jen dolů, a samozřejmě všechna zařízení byla navržena tak, aby žrala to jedno stanovené napětí.

Dále navrhované řešení použít měnič přímo na interní napětí taky mění jen dvakrát, na 48 V a pak na požadované koncové napětí. Ale jistě, to je samozřejmě logické a lepší, proto zásadně špatně a bastlení :D Nebudete vy nějaká stádní organizace, nebo aspoň na dotacích? Tam panuje takovádle logyka. Taky bych rád viděl to vaše odborné zapojení 150+ V z čínskejch krabiček, protože to je už nebezpečné napětí, má to nějak vypadat (krytí, jištění) a neměl byste na to bez §5+ hrábnout ani pod dozorem, což je další důvod takovou kravinu nedělat. (Ono i malé napětí má nějak vypadat, a v podobě mnohých místních bastličů to je skutečně občas sračka, ale pořád nejde tak o moc, protože malé, z principu bezpečné napětí, že.)
LadaP píše:každý si vybere to své. A co baterie, nikdo tu zatím neuvedl konkrétní značku. Zda GLP za pár korun či třeba HAZE za cenu víc než 2x vyšší.

Jestli myslíte akumulátory, tak zásadně Panasonic. Z levnější se dá použít Leaftron.

HAZE je šrot jako všechno ostatní, ty další názvy ani neznám, takže jistě kvalita sama. Pak se diví, že to chcípne po dvou letech, ehm.
0 x

radik

Pobavil jsi me a nemam uz potrebu zde diskutovat, takze ani dohadovat.

Jinak ano, pokud se jedna o inline UPS, tak skutecne nic nemeni tam a zpet a neresi ani mensi vykyvy napeti (a co se tyka spotreby tak si UPS papne docela dost aby udrzela baterky a zivila sama sebe). Takze rozdil mezi UPS a menenim tam a zpatky neni zadny rozdil co se tyka spotreby, ktera je pak celkem jedno (vlastne rozdil je, menice min sezerou).
Pokud se jedna o lepsi UPS, tak tam menic tam a zpet funguje, protoze se hlida napeti presne (chapu ze nekdo tohle treba vubec nevi, ze takovy UPS existuji a maji sve uplatneni prave kvuli tomu ze meni porad).

Jinak v odpovedi neni vlastne nic uzitecnyho k tematu, takze odpoved jen s urazkama jak to tu klasicky je (jojo, kopat kolem sebe). Kdyby lidi co k tomu nemaji co rict radeji mlceli a nedelali curbes ve vlaknu.
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Inline, to má něco společnýho s bruslema? :D
0 x