❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UPS pro prikon 13W, staci z baterkou 20Ah na 15 hodin ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
frito
Kontaktovat uživatele:

Re: UPS pro prikon 13W, staci z baterkou 20Ah na 15 hodin ?

Příspěvekod frito » 8 years ago

Jo a u baterek - cyklus != vybiti 100%->0%, ale cyklus == vybiti na nejakou uroven a dobiti zpet.

Dovolím si nesouhlasit,
určitě neplatí že je jedno jestli uděláš
400 cyklů 100%->80%->100%
nebo
400 cyklů 100%->40%->100%

já tam mám ad55a a k tomu baterku 12V 28Ah a musím jí po týdnu vždy vyměnit

Dej si tam BKE zdroj který dokáže nabíjet větším proudem než to ad55a

PS: můžu poprosit o vysvětlení co je přefázování lampy?

Většinou máš ulici napojenou na 3f vedení 10 lamp na L1 další 10 lamp na L2 a posledních 10 lamp dáš na L3
Dá se to udělat tak, že 15 lamp dáš na L1 15 lamp na L2 a L3 necháš zapnutou pořád a můžeš vesele osadit lampu kamerou anténou atd.
1 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsiNET.cz/ - Horní Slavkov
Jan Leisner e-mail: leisner@LajsiNET.cz

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

frito: ano hodne jsem to zjednodusil, chtel jsem upozornit na to, ze neni cyklus jako cyklus.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 8 years ago

Tak bud sezenu Bateriovy box a s kapacitou 12AH=144kwh
Nebo si to budu muset slozit.
vybral jsem Baterka life 11ah http://eskutr.cz/cs/lifepo4-bateriove-p ... ingem.html
Ale jaky zdroj k tomu ? Tedy model, bloudim po BKE a nevyznam se.
Bude to napajet LHG5 (8W)+ RB941-2nD-TC hAP lite (3w) pres leto 14 hodin a vecer dobijeni.

lwq píše:Zapomnete na Pb baterky a levne radoby-UPS MW zdroje. Nejdele po dvou letech bude treba servis a to hodne fandim ...

Tohle je spravne reseni - bateriovy box s LiFePO4 a k tomu bud solar ci MW zdroj (idealne oboji) pro dobijeni z verejneho osvetleni.
Takhle to ma vubec smysl uvazovat - ano nestoji to 2 tisice jako ten radoby-UPS zdroj a PB baterka, ale bude to fungovat dlouha leta bez servisu a z pohledu baterii klidne 15 let ...

EDIT: Jo a u baterek - cyklus != vybiti 100%->0%, ale cyklus == vybiti na nejakou uroven a dobiti zpet. Tedy napriklad o Pb se bezne doporucuje vybijet jen 20% baterie, takze cyklus pro dany pocet cyklus dle specifikace je 100%->80% a kvuli zachovani baterky je to tedy z pohledu spotrebice 100%->0% na 20% baterky. A mraz je pro vybitou Pb baterku taky jistota brzkeho servisu. Tedy pokud to ma byt na sloupu, tak LiFePO4 ci lepsi, pokud baterka muze byt zakopana v zemi ci jinde v teple, tak lze pouzit akupack z levnych 18650 napriklad.
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Behemot » 8 years ago

No nevim, za půl mega jen akumulátory, to už je lepší si postavit někde stožár, ne? :D Co se týče cyklů, tak samozřejmě je ideálním řešením dát tam Eneloop/Fujitsu Rechargeable, lithium je přeceňovanej shit, 2100/3000 cyklů to nedá ani omylem, drahý je to jako prase a při -20 °C rozhodně nebude dávat to, co dají Eneloopy/Fujitsu.

Dodat pack z těchto pro mě není problém, určitě se to vejde do 10000 za 30 Ah, ale elektroniku k tomu asi neudělám. Nicméně zkusím poptat.

EDIT: poptal jsem jednoho člověka, tak uvidím, má to každopádně pro nás do budoucna potenciál; ostatně, myslím, že i tady by to dokázalo užít docela dost lidí, tak pokud by na tom někdo chtěl spolupracovat, může se ozvat, já rozhodně umím dodat akumulátory a to i zbodované, zvlád bych i průmyslové AC/DC zdroje, kterými by se to krmilo ze sítě; měniče se dají i koupit, byť by bylo nejspíš nejlepší udělat vlastní DC-DC měnič i s klopnými tranzistory atd., případně i kontrolérem na jedné desce, a do toho jen zapojit akumulátory a zdroj
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Takže jo, člověk říkal, že by to šlo, takže píšu SZ a poptám první technické detaily.
0 x
Špičkové elektrolytické kondenzátory; akumulátory; baterie; repasované UPS lepší než nové; zdroje; mikrospínače aj.

pavelsiman

Příspěvekod pavelsiman » 8 years ago

Ked si spocitam Pb vs lifepo4 tak to za tu cenutych baterii sa to neoplati. funguje to paradne aj s PB nieje co riesit
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 8 years ago

Trandaku, Tvoje existujici reseni mne zaujalo a zacal jsem premyslet. Trandaku, ty mas na stozaru verejneho osvetleni poveseny ostrovni system nebo tam mas dobijeni pres noc z poulicniho osvetleni ? Nebo nemas zadny zdroj napajeni a baterka 28Ah Ti utahne cely tyden tu sestavicku co mas na fotce? To sito a sektor ?
trandak píše:já tam mám ad55a a k tomu baterku 12V 28Ah a musím jí po týdnu vždy vyměnit za jinou nabitou takže točím dvě do té doby než mi tam čez udělá neměřený odběr, takže to mám jako dočasný řešení. za zdrojem je Omnitik AC a k tomu LHG5

PS: můžu poprosit o vysvětlení co je přefázování lampy? Díky trandák
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Samozřejmě, tam ty packy jsou příšerný. Všechno je to pořád i za takový ceny no-name Čína, pokud na vlastní oči nevidím velice dobrou elektroniku a balancéry MAXIMÁLNĚ po párech článků, tak nevěřím ten počet cyklů ani ve snu, tohle má pravděpodobně 28 článků, takže 2000 cyklů, to jo teda :D Navíc při -20 °C to nemá ani poloviční kapacitu, jak udávají dokonce sami výrobci.

Ale olovo je zrovna tak totální kravina, v létě tam bude 40+ a v zimě to vymrzne, i Panasonic dají 400 cyklů, což je tak rok, nemluvě o té příšerné váze. Ideální na to jsou Eneloopy/Fujitsu Rechargeable.

Nicméně zdá se, že tady je zájem o bastl, takže tu nepomůžu. Pokud by někdo chtěl něco kvalitního, bezúdržbového s dlouhou životností, tak to pravděpodobně zvládneme dodat, poptejte.
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 8 years ago

Nikdo Vam nebrani si LIFEPO pack postavit. PB cenove je jinde, ma to ale radu hacku - vaha,velikost,zivotnost,proudy atp.

20Ah LIFEPO4 pri 12V ma (20*12*0,8) tedy realne 192Wh.

Nejlepsi, ale zaroven nejnarocnejsi na konstukci je varianta napriklad 100Ah clanek 3,2V. Netreba pak resit balancovani clanku a vybijeci a nabijeci proud je 50A, tedy 160W, coz vetsinou staci bez problemu a nabitou baterii muzu mit za zhruba dve hodky, v pripade chytre nabijecky i rychleji. Hmotnost do 3,5kg, daleko mensi rozmery. Vyuzitelna energie (100*3,2*0,8) 256Wh. 5000 cyklu (80% DOD).
Pb baterii (ekvivalentni uzitne energie) (nehlede na to, ze LIFEPO ma vetsi pocet cyklu a vydrzi znatelne dele) lze nabijet daleko pomaleji. Je treba pouzit 100Ah baterku 12V, tedy hmotnost minimalne 29kg, velke rozmery, cena podobna, pouze 400 cyklu (50% DOD).

Ja bych Pb proste nebral ... :-) ale kdo chce kam ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Ehm, jste spadli z Marsu? Prej 5000 cyklů… LOL, to je jak ty kouzelný čínský litiofky s kapacitou 5-10 Ah, ne? :D To taky nikdy nikdo neviděl…paralelnímu zapojení se bude dát věřit tak kolem 1000-1500 cyklů. Možná. A při tom napětí to ještě vyžaduje měnič, velice kvalitní propoje pro ty proudy, velice drahej zdroj (160 W je hezký, ale těch 50 A je krapet jinčí číslo) a stále to má při -20 °C kapacitu asi 45 % nominálu.

Že olovo nemá smysl nikam věšet a má na tohle malou životnost bylo řečeno, ale výhoda je, že to nepotřebuje měnič, zařízení se tím dá krmout rovnou. Nabíjet se to taky dá 0,5C, ale ostatně, proč to dělat, to nemá smysl ani u toho lithia, na nabíjení bude celá noc (tj. minimálně 8 hodin v létě).
0 x

pavelsiman

Mam to spravené s olovom. Lacné, kvalitné výkonné a hlavne menej nebezpečné ako litium. Ale hlavne ze ma všetci hneď odstavili. Keď to vydrží 2 roky akú majú batérie zaruku a každé 2 roky to vymením aj tak to bude stále lacnejšia varianta ako vase nápady a hlavne jednoduchá a blbuvzdorna.

P. S. Mam tam čidlo a podla teploty riadi aj nabijanie tak je o batérie dosť strane
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Dva roky nevydrží ani Panasonic, tak dal pokoj.
0 x

pavelsiman

Pri olove je základ nepustit to pod 50 percent vtedy olovo vydrží
0 x

Behemot
Kontaktovat uživatele:

Tak to asi nevyjde :D
0 x