❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

802.11ac

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
pepulis

Re: 802.11ac

Příspěvekod pepulis » 8 years ago

pgb píše:
pepulis píše:Naprosty souhlas a hlavne to procento lidí, kteri vyuzivaji svoji linku na max, neni velke. Jenom asi neni potreba pcq, staci mit v qt strom pro kazdy sektor a na nej uplatnovat klidne i sfq.

Ano, přesně tak, pro každý sektor třídu a v rámci té třídy provádím hezky PCQ per SRC ip. Nevím jak sfq, ale pcq provádí pak krásně vyvažování mezi jednotlivými zákazníky bez nutnosti dělat každému například další simple queue třídu.

Pcq prave neni potreba a neni ani funkcni, pokud ti uzivatele nejsou v jednom rozsahu (pod jednou pripojkou - napr. bytovka / domacnost) - nevim, jak to lip popsat :-).
0 x

pgb

Příspěvekod pgb » 8 years ago

ano, máš pravdu, je tam, jen v podvrstvě mám ještě pcq kvůli řízení vlastního provozu z jednotlivých přípojek

1. Máš rádio svedené do vlany/vpls.
2. Filter vygeneruji src ip list.
3. V mangle provedeš mark pro up a down podle src/dst ip z listu
4. Vytvoříš si queue tree s požadovanou halfduplexní strukturou ................................ "Ano, zde je SFQ pro vyvažování"
5. Vytvoříš si queue type pro pcq down a up s raty, bursty dle dst nebo src address
6. Ve správných queue pro down/up nastavíš tebou definovaný profil pro up/down (tím můžeš řítit bursty na jednotlivých přípojkách)
0 x

Sidi

Příspěvekod Sidi » 8 years ago

pepulis píše:
pgb píše:
pepulis píše:Naprosty souhlas a hlavne to procento lidí, kteri vyuzivaji svoji linku na max, neni velke. Jenom asi neni potreba pcq, staci mit v qt strom pro kazdy sektor a na nej uplatnovat klidne i sfq.

Ano, přesně tak, pro každý sektor třídu a v rámci té třídy provádím hezky PCQ per SRC ip. Nevím jak sfq, ale pcq provádí pak krásně vyvažování mezi jednotlivými zákazníky bez nutnosti dělat každému například další simple queue třídu.

Pcq prave neni potreba a neni ani funkcni, pokud ti uzivatele nejsou v jednom rozsahu (pod jednou pripojkou - napr. bytovka / domacnost) - nevim, jak to lip popsat :-).

Mě PCQ taky funguje pěkně. Co zákazník, to mangle a pak v PCQ queue jenom vyberu který packet mark má řešit (co sektor, to PCQ dle kapacity daného sektoru).
0 x

pepulis

Sidi píše:
pepulis píše:
pgb píše:

Mě PCQ taky funguje pěkně. Co zákazník, to mangle a pak v PCQ queue jenom vyberu který packet mark má řešit (co sektor, to PCQ dle kapacity daného sektoru).

Ja netrdim, ze nefunguje, ale ze vse je zavisle na tom, jak kdo pripojuje klienty. Budu-li mit klasickou domacnost, kde je napr. SXT, na SXT zaply NAT, tak pcq postrada smysl, jelikoz o vnitrni siti dane domacnosti nic nevi - nevidi zarizeni (ip) v domacnosti = nema mezi co rovnomerne rozdelovat konektivitu.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

A je vůbec nutné, aby do domácí sítě poskytovatel "viděl"? Snad poskytuje nějakou konektivitu, o nějaké kapacitě a co s ní dělá uživatel je jeho věc. Naopak bych viděl problém v těch, co NAT nemají a pak mají větší podíl na daném sektoru.

pepulis píše:Ja netrdim, ze nefunguje, ale ze vse je zavisle na tom, jak kdo pripojuje klienty. Budu-li mit klasickou domacnost, kde je napr. SXT, na SXT zaply NAT, tak pcq postrada smysl, jelikoz o vnitrni siti dane domacnosti nic nevi - nevidi zarizeni (ip) v domacnosti = nema mezi co rovnomerne rozdelovat konektivitu.

Mimochodem co jsi myslel tímto?
pepulis píše:Pcq prave neni potreba a neni ani funkcni, pokud ti uzivatele nejsou v jednom rozsahu

PCQ je to přeci jedno, dělá fronty podle IP, na nějakou příslušnost do segmentu nehledí.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pgb

PCQ používám na dvěma způsoby. Na sektoru mám 10 zákazníků (1 ip na zákazníka), zaprvé pomocí pcq definuji raty a bursty jako jednotlivcům a zadruhé provádím vyvažování per zákazník ve frontě.
0 x

pepulis

Asi jsem se jen spatne vyjadril. Samozrejme je zadouci oddelit sit zakaznika pomoci NAT (maskarady). Ja to myslel tak, ze queue type se uplatnuje az na konci stromu. Mam-li nadrazeny parent SektorA, pod nim 10 podparentu, kde kazdy podparent predstavuje jednu domacnost, tak nema smysl na tyto podparenty aplikovat pcq. Proc taky, kdyz jeden podparent = 1 IP. Tam neni co rovnomerne rozdelovat (mezi vice IP). A pokud se pletu, tak jsem asi nepochopil smysl pcq.
0 x

pgb

pcq rozdělí markovaný stream dat na toky dle src/dst portů nebo častěji dle src/dst ip do jednotlivých streamu, na každý z nich aplikuje FIFO definovanou politiku a tyto substreamy nakonec zařadí zpět do nadřazeného queue, balancing mezi nimi řeší fifo

zajímavý parametr je pcq queue limit => fifo queue substream size in KiB
0 x

ludvik

Pcq je dobré na to, abych tam právě ty "podparenty" na každou domácnost mít nemusel.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pepulis

ludvik píše:Pcq je dobré na to, abych tam právě ty "podparenty" na každou domácnost mít nemusel.

My si rozumime, ale kazdy pise podle me o necem trosku jinem. Je mi jasne, ze pokud budu mit jeden parent, do nej pres addres list nasadim ip, tak je logicke, ze musim pouzit pcq, aby se vse rovnomerne rozdelovalo prave pro ty ip z adress listu. Ja ale pouzivam system, kdy nemam adress list, ale mam jednotlive uzivatele definovane prave diky tem podparentum, tj. 100 lidi = 100 x mangle pro down, 100 x mangle pro up a 100 podparentu down/up. V mem pripade tedy pcq nema vyznam. Ted je jen otazka, co je lepsi, jestli vubec neco :-).
0 x

whef

Příspěvekod whef » 8 years ago

Ahoj, můžete mi prosím poradit proč má SXT-lite5 ac 2,4Ghz kartu tedy navíc k té 5kové. Moc to nechápu. Na štelování NTB asi ne.
0 x

ludvik

RTFM
The SXT Lite5 ac has a 2.4GHz management interface (supports only one connection) - if you enable it first over Ethernet, you can connect to the device with your 2.4GHz laptop or phone to do the configuration.
whef píše:Ahoj, můžete mi prosím poradit proč má SXT-lite5 ac 2,4Ghz kartu tedy navíc k té 5kové. Moc to nechápu. Na štelování NTB asi ne.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 8 years ago

Jo to jsem si myslel a někde i četl. Jak nastavit tu 2,4Ghz abych se k ní připojil ? Do ap to samozřejmě nejde kvůli licenci a v Bridge mi to taky nějak nefunguje. Používá to někdo na nastavování ? Dá se to poučít i jako klient ve 2,4 Ghz nebo to má jen malinkou anténu na plošňáku ?

ludvik píše:RTFM
The SXT Lite5 ac has a 2.4GHz management interface (supports only one connection) - if you enable it first over Ethernet, you can connect to the device with your 2.4GHz laptop or phone to do the configuration.
whef píše:Ahoj, můžete mi prosím poradit proč má SXT-lite5 ac 2,4Ghz kartu tedy navíc k té 5kové. Moc to nechápu. Na štelování NTB asi ne.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

whef píše:Jo to jsem si myslel a někde i četl. Jak nastavit tu 2,4Ghz abych se k ní připojil ? Do ap to samozřejmě nejde kvůli licenci a v Bridge mi to taky nějak nefunguje. Používá to někdo na nastavování ? Dá se to poučít i jako klient ve 2,4 Ghz nebo to má jen malinkou anténu na plošňáku ?

Dá se to použít jako Bridge i s level3 takže se k tomu připojíš s mobilem nebo notebook pro doladění signálu. Osobně to nepoužívám.
Ano je to samostatné radio takže to můžeš použít klidně jako station. Je tam 1,5dB všesměr anténa na plošnáku
0 x