hapi píše:boxový verze samozřejmě. Na koax už přes 5-6 let nic nedáváme.
to záleží na hodně faktorech. Vejška sektoru nad klienty např. Pokud svítíš na rodinný baráky z 9 patrovýho paneláku do max vzdálenosti 700-800m, nemáš žádnej problém. Sektor skloníš pod horizont a vyřešeno. Je to lepší než třeba použít SXT HG který prostě svítí do dálky ačkoliv je užší ale není nižší nebo jak bych to řek. Já nechci slyšet cizí signály na horizontu. Ten sektor má prostě jenom takovou čárku na šířku kdežto HG má spíš takovej flek jako objektiv takže prostě kouká na horizont to znamená nahoru a dolu docela jako že hodně, nemá ostrou hranu jako mantbox takže vesele slyší 10km vzdálený APčka a ne zrovna slabě což je špatně. To ten sektor správně nainstalovanej neudělá. Ty signály na horizontech pomalu vymizí.
Nic lepšího na trhu bohužel neni. Buď je to široký viz. mantbox nebo extrémně drahý s nemožností elegantní instalace RBčka za to jako je třeba ten ubnt titanium sektor. Na původních sektorech to šlo s boxem od rf elements ale na těch nových to prej už nejde a beztak za tu cenu mám prostě 2x mantbox v 19dB verzi včetně zařízení v tom a dám si je pěkně nad sebe aby každej pokrejval jinou vzdálenost nebo prostě míří na stejný místa. Tak či tak bude kapacita v součtu lepší než při použití jednoho titána. No jak už jsem tu psal, připojujeme klienty na signály pod -55dB takže to prostě prosmaží i na širokym sektoru. Těch fint je víc, třeba nesrat svoje sektory na sajt kde už jsou cizí sektory. Tam je každá rada k ničemu. Taky máme pár SXT SA5 jako sektory a jako nestačim se divit jak to šlape. Zase, klienti do 500m, signály -35 až -50dB. Na naše body cizí klienti nemíří protože jsou jinde takže no problém. Obecnej šum je 30dB daleko od nejhoršího klienta a to prostě musí ject. Proto si vystačíme i s něčim jako je omnitik na kterým je 28 lidí a co sem tak koukal tak nejsme sami. "3com" o pár příspěvků vejš se sice bojí nových verzí ale taky jede. Už jsme ty starý 6.18-19 opustili, tehdy se zdály že jedou suprově bohužel ty poslední dejme tomu od 6.34 jsou daleko vejš a taky se mi nechce řešit 3 roky starý chyby protože 6.19ce za pár měsíců budou 3 roky a to se mi moc nelíbí.
Jako ano, chtěl bych tak 60° verze těch mantboxů, podle jejich konstrukce by to neměl bejt takovej problém aby jenom upravili vnitřek tý antény. Je to škoda. Taky je škoda že jsou o něco horší než ubnt velký sektory a to v extrémních případech o dost. Ale prachy jsou bohužel prachy a prostě než se složí ten jejich sektor + přidá box, vloží rbčko, připojí koaxy v boxu, připojí externí koaxy, ideálně aby se zavulkli konektory... to je skoro hodina práce. I ty malí mantboxy dělaji divy. Ale většinu divů dělaji si myslim ty kurevsky silný boardy co v tom jsou. Silný myslim ve všem. Hlavně cpu a výkon na koncách. Před tohle už radši ani hlavu nedávám. Fakt se mi nechce stát před něčim co směruje 2x2W do hlavy z 20cm.
Je to všechno o místě který se chce pokrejvat. Nelze jednoduše říct že teď budeme všude cpát úzký HG protože jednak na některých místech by jich musela bejt fůra druhak prostě ta koncentrace lidí v danym místě neni taková aby se to v rozumným čase vrátilo. Docela často děláme že použijem 2-3 širší sektory pro masu blízkých lidí a typicky doplňkový HGčko pro vzdálenou skupinku jiný masy lidí.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
802.11ac
Re: 802.11ac
Jaký teď Hapi používáš firmaware ? Já mám dost velkou část sítě, na starém někde i 5.26 tedy jedu v N-ku a bojím se tam dát něco nového. Máš něco otestované i na starších RB ? myslíš, že tedy má smysl používat mantbox a nebo to RBSXTG-5HPacD-SA či dávat na apáčke acéčka, když klienti jsou zatím jen víceméně N-kový. Klienta s větším ziskem, zatím RB nemá a nevím, jestli to může fungovat proti ubnt. I na N-ku je situace dost drsná.
0 x
Ale většinu divů dělaji si myslim ty kurevsky silný boardy co v tom jsou. Silný myslim ve všem. Hlavně cpu a výkon na koncách. Před tohle už radši ani hlavu nedávám. Fakt se mi nechce stát před něčim co směruje 2x2W do hlavy z 20cm.
Mám to brát tak, že podstatná část hapiho úspěchu je v ponechání vysílacího výkonu na default?
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
Se vší pravděpodobností máš pravdu ... abych byl na 500 metrů na signálu -50, tak musím mít EIRP cca 35 dBm na obou stranách (antény 16 a 19 dBi, TX 18 dBm).
Selič píše:Ale většinu divů dělaji si myslim ty kurevsky silný boardy co v tom jsou. Silný myslim ve všem. Hlavně cpu a výkon na koncách. Před tohle už radši ani hlavu nedávám. Fakt se mi nechce stát před něčim co směruje 2x2W do hlavy z 20cm.
Mám to brát tak, že podstatná část hapiho úspěchu je v ponechání vysílacího výkonu na default?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
whef píše:Jaký teď Hapi používáš firmaware ? Já mám dost velkou část sítě, na starém někde i 5.26 tedy jedu v N-ku a bojím se tam dát něco nového. Máš něco otestované i na starších RB ? myslíš, že tedy má smysl používat mantbox a nebo to RBSXTG-5HPacD-SA či dávat na apáčke acéčka, když klienti jsou zatím jen víceméně N-kový. Klienta s větším ziskem, zatím RB nemá a nevím, jestli to může fungovat proti ubnt. I na N-ku je situace dost drsná.
ale přece máme u MK ziskový klienty. Disc lite5. Kdo nezkusil, neuvěří. MK neni ubnt, u MK běží vše proti všemu pokud je to správně nastavený. UBNTu sektorem myslim jenom sektor, ne že za tim bude ubnt zařízení v podobě rocketu. Jenom se používá ubnt sektor protože je kvalitní.
ACčko podporuje sektor ale neznamená to, že máme ac klienty. Ani acčkový klienty nekupujem, nějak to nemá význam. Sektory ACčkový jo protože mantbox prostě v sobě ACčkovej board má a neřešim to. Stejně to je přepnutý do A/N. Aktuální firmware v6.38.5. V brzké době globální přesun na v6.39.1. Nynější pravidlo zní, upgradovat pouze na tří číselný verze. Verze bez 3tího čísla ne že by byla vyloženě zabugovaná ale většinou se do 1-4 týdnů objeví opravy což chválim. Nový verze máme na všem od RB4xx. RB1xx máme v síti už jenom asi 2-3 a nejsou to klienti ale starý APčka na 2.4GHz kde je ponecháva verze v5.26 což je i podle doporučení mikrotiků a kde se to prostě nechává dožít protože klienti z toho přejít nechtěji když koncentrace na takových sektorech je 1-2 klientů na sektor a jede to.
Naposledy upravil(a) hapi dne 15 May 2017 13:24, celkem upraveno 2 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Selič píše:Ale většinu divů dělaji si myslim ty kurevsky silný boardy co v tom jsou. Silný myslim ve všem. Hlavně cpu a výkon na koncách. Před tohle už radši ani hlavu nedávám. Fakt se mi nechce stát před něčim co směruje 2x2W do hlavy z 20cm.
tohle rozebírat nebudu. Podstatná část wifi scény v čr běží na default výkonech. To je jenom chvástání že to tak neni. On to dneska někdo řeší? Nicméně když si spočtu zregulovanej sektor se zregulovanym klientem na 500m tak sem na -55dB. Klienti do 100m budou mít signál lepší než -45dB. Kde je problém
Navíc to bylo myšlený tak, že většina lidí to tak udělá a pak si pochvaluje jak to jede i když to má připojený na shitskou antenu.
Naposledy upravil(a) hapi dne 15 May 2017 13:20, celkem upraveno 1 x.
0 x
coolerman1 píše:hapi píše:
omnitik.png
RX a TX RATE mas nadstavene na max ? alebo nejak limitujes ?
na tomhle konkrétnim omnitiku je stažený rate na 16QAM kvůli stabilitě. Bylo tam ještě nedavno několik klientů s RB411 + R52 v ne zrovna dobrym stavu a ty to potřebovaly nejvíc. V současnosti se čeká na naskladnění mantbox 15s. Omnitik bude sloužit už jenom jako poečko pro 3 sektory a jedno ptp.
0 x
hapi píše:whef píše:Jaký teď Hapi používáš firmaware ? Já mám dost velkou část sítě, na starém někde i 5.26 tedy jedu v N-ku a bojím se tam dát něco nového. Máš něco otestované i na starších RB ? myslíš, že tedy má smysl používat mantbox a nebo to RBSXTG-5HPacD-SA či dávat na apáčke acéčka, když klienti jsou zatím jen víceméně N-kový. Klienta s větším ziskem, zatím RB nemá a nevím, jestli to může fungovat proti ubnt. I na N-ku je situace dost drsná.
ale přece máme u MK ziskový klienty. Disc lite5. Kdo nezkusil, neuvěří. MK neni ubnt, u MK běží vše proti všemu pokud je to správně nastavený. UBNTu sektorem myslim jenom sektor, ne že za tim bude ubnt zařízení v podobě rocketu. Jenom se používá ubnt sektor protože je kvalitní.
ACčko podporuje sektor ale neznamená to, že máme ac klienty. Ani acčkový klienty nekupujem, nějak to nemá význam. Sektory ACčkový jo protože mantbox prostě v sobě ACčkovej board má a neřešim to. Stejně to je přepnutý do A/N. Aktuální firmware v6.38.5. V brzké době globální přesun na v6.39.1. Nynější pravidlo zní, upgradovat pouze na tří číselný verze. Verze bez 3tího čísla ne že by byla vyloženě zabugovaná ale většinou se do 1-4 týdnů objeví opravy což chválim. Nový verze máme na všem od RB4xx. RB1xx máme v síti už jenom asi 2-3 a nejsou to klienti ale starý APčka na 2.4GHz kde je ponecháva verze v5.26 což je i podle doporučení mikrotiků a kde se to prostě nechává dožít protože klienti z toho přejít nechtěji když koncentrace na takových sektorech je 1-2 klientů na sektor a jede to.
Jakym zpusobem "donutis"/nabidnes zakosum presun z 2G na 5G? Emailem nebo telefonicky s nejakym povidanim o vyssich rychlostech? Jako mame v siti jeste par 2G zakosu, ale dokud jim radio neumre, tak neupgradujeme. Nicmene se zacina ukazovat, ze 10let platici klient (samozrejme na 2G) vypovi a prejde ke konkurenci, protoze je nespokojenej s rychlosti (coz samozrejme ma problem dopredu rict) a nez dojde vypoved, tak ma cizi SXT na strese. Takze to bude pro nas aktualni tema...
U novych klientu davame zarizeni do pronajmu (krom domacich AP). Upgrade delate zdarma nebo za cenu nove instalace?
0 x
Všem klientům měníme zařízení zdarma, bez prodloužení smlouvy. Není u nás jiné cesty.
Kart píše:hapi píše:whef píše:Jaký teď Hapi používáš firmaware ? Já mám dost velkou část sítě, na starém někde i 5.26 tedy jedu v N-ku a bojím se tam dát něco nového. Máš něco otestované i na starších RB ? myslíš, že tedy má smysl používat mantbox a nebo to RBSXTG-5HPacD-SA či dávat na apáčke acéčka, když klienti jsou zatím jen víceméně N-kový. Klienta s větším ziskem, zatím RB nemá a nevím, jestli to může fungovat proti ubnt. I na N-ku je situace dost drsná.
Jakym zpusobem "donutis"/nabidnes zakosum presun z 2G na 5G? Emailem nebo telefonicky s nejakym povidanim o vyssich rychlostech? Jako mame v siti jeste par 2G zakosu, ale dokud jim radio neumre, tak neupgradujeme. Nicmene se zacina ukazovat, ze 10let platici klient (samozrejme na 2G) vypovi a prejde ke konkurenci, protoze je nespokojenej s rychlosti (coz samozrejme ma problem dopredu rict) a nez dojde vypoved, tak ma cizi SXT na strese. Takze to bude pro nas aktualni tema...
U novych klientu davame zarizeni do pronajmu (krom domacich AP). Upgrade delate zdarma nebo za cenu nove instalace?
0 x
To bylo spis na Hapiho, ale to je jedno 
Bohuzel u nas je konkurence taky velka, idealne zrizeni zdarma, bez uvazku, vypoved jeden mesic. Po dobu vypovedni lhuty internet u nas taky zdarma, Internethome se zelenou linkou uz je nastesti pryc
A cena 220 Kc/mes.
Bohuzel u nas je konkurence taky velka, idealne zrizeni zdarma, bez uvazku, vypoved jeden mesic. Po dobu vypovedni lhuty internet u nas taky zdarma, Internethome se zelenou linkou uz je nastesti pryc
0 x
Zařízení máme v ceně služby, zrízení je zdarma, předávacím rozhraním RJ45 do zákazníkova routeru. Průběžně vyměněno v čase v celé síti na homogení prostředí, aktuálně opouštíme UB M5 2x2 ve prospěch UB AC 2x2
2G Ovislink+koax panelka
5G RB 133 802.11a 1x1 ... edit opraveno
5G UB NS loco 1x1
5G UB M5 2x2
5G UB 5AC 2x2
do toho průběžně modernizace AP, v posdlední generaci UB AC Prism, u starých zákazníků je to vlastně za 13 let 5 montáží + případné servisy
2G Ovislink+koax panelka
5G RB 133 802.11a 1x1 ... edit opraveno
5G UB NS loco 1x1
5G UB M5 2x2
5G UB 5AC 2x2
do toho průběžně modernizace AP, v posdlední generaci UB AC Prism, u starých zákazníků je to vlastně za 13 let 5 montáží + případné servisy
Naposledy upravil(a) pgb dne 15 May 2017 18:00, celkem upraveno 1 x.
0 x
pgb píše:Zařízení máme v ceně služby, zrízení je zdarma, předávacím rozhraním RJ45 do zákazníkova routeru. Průběžně vyměněno v čase v celé síti na homogení prostředí, aktuálně opouštíme UB M5 2x2 ve prospěch UB AC 2x2
2G Ovislink+koax panelka
5G RB 133 802.11n 1x1
5G UB NS loco 1x1
5G UB M5 2x2
5G UB 5AC 2x2
Pěknej seznam
0 x
všechno zdarma. Nemáme na výběr. Buď zdarma nebo většina lidí prostě pujde zadarmo jinam. Tak jako tak někdo přijde na montáž takže "obtěžovat" bude. Většinou rozvody tam jsou tak se jenom místo koaxu protahne utp a místo typicky ovislinka vloží utp spojka. Dost pomáhá sabotáž k donucení výměny tedy jako že internet nefunguje. U nás je právě naopak že tihle starý dvojkaři jedou líp než dřív protože maji menší agregace jak jich ubejvá a venku bordel ve 2.4GHz taky dost ubyl a povětšinou 8Mbit co tam furt je tak nějak stačí i dneska. Prakticky maji skoro garantovanou linku. Občas ale prostě vynuceně voláme že chceme výměnu protože se třeba už nevyplatí udržovat pro ně sektor. To jsme řešili nedavno. Říkám, chci tam další 5GHz sektor, sundáme starej 2kovej a místo něj dáme 5kovej. Klienti dva, takže cca 2000,- z naší kapsy investice což jako zase neni moc no. Zase, něco to sežere na bodě proudu, zabírá to tam místo takže ušetřim třeba výložník atd.. takže je to takový nula a nula.
1 x
jj, "vše zdarma" ... nejvíc mě trápí (lidi na to slyší), když konkurence dává i wifi router zdarma a to třeba nejlevnější jednoanténkový netis hozený přes tři stěny. Máme snahu prodávat 2x2 802.11n a dávat je do nejvhodnější pozice v RD (měření signálu před umístěním), což konkurence vesele ignoruje ... po kabelu to jede, wifi na 1/3 dodávané linky, ale dyť to všichni znáte......
0 x