❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
cim ochranit toroidni tafo
cim ochranit toroidni tafo
jeden bod je napajen po koaxu cca 400m a k napajeni je pouzity toroidni trafo 2x35V/300VA. Behem bourky kdy nad obci nekam prasklo ale vypadla elektrina a nasledovne bylo zjisteno ze i jistic, ktery nesel nahodit az po odpojeni zmineneho toroid. trafa. Zjevne to koupilo nejakou šlupku a neco se stalo s primarem. Po vymene za model 2x30V/300VA ( uplne sileny ze snad v celym brne ma takove toroidy jen jediny shop skladem) jsem tomuto meril primar a mel 4,8 ohmu, ono vadne jen asi 1,5ohmu. Ze by nejak jebly primar ? Nic jine jinak neodeslo, vse jede. Vzhledem k tomu ze nahradni trafiko stalo skoro 13kil tak bych jej rad pred podobnymi prihodami nejak ochranil, bourkam zacina sezona, otazka je jak...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
proč zrovna toroid a co máš za ním? znova to transformuješ na 230 nebo to na konci stabilizuješ na nějaké stejnosměrné napětí? já bych asi šel cestou nějakého elektronického zdroje, průmyslového, nejlíp Siemens Sitop, když vezmeš 24V/20A tak je nastavitelný na nějakých 31V
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Toroid neochráníš, maximálně můžeš předřadit softstart http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/xmx1152.htm . Dost si taky můžeš pomoct tím, že koupíš kvalitní toroid a ne čínský šrot z GESu a podobně. Ty jsou ve velkém navinuté hliníkem a ten moc přetížení nesnese. Objednej si trafa tady http://www.trafo.cz/cms/index.php nebo tady http://www.jkeltra.cz/o-spolecnosti.php to by mělo vydržet mnohem víc.
Edit: Klasické trafo (toroid, EI) dokáže ochránit zařízení za ním právě proti špičkovému přepětí.
Edit: Klasické trafo (toroid, EI) dokáže ochránit zařízení za ním právě proti špičkovému přepětí.
0 x
vzal sem co bylo k mani, vyslovene 70V nebylo skladem, tak sem lapl s 2 vinutimi a ty spojil, takze mam na vystupu 65V ( resp. 70V). Toto je pak na konci vedeni usmerneno plus kondik a hrnuto do meanwell DC-DC menice na 24V. Je mi fuk esi to bude klasicke trafo bo toroid, proste me napadl toroid v te dobe. Jak to tak vidim, asi sezenu dle rady kvalitni EI trafo a hotovson. Asi jako protekci bych mozna mohl dat UPSku... vic me nyni nenapada.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
-
- Kontaktovat uživatele:
Řešení napájení pomocí trafa a usměrňovače je dobré řešení, když bys dal na konec výkonný stabilizátor, bylo by to úplně fajn. Proti spínaným zdrojům je to co se týká spolehlivosti a odolnosti o hromadu úrovní výše. Když použiješ kvalitní trafo a značkové součástky součástky, budeš mít spolehlivý zdroj, který ti pobere i nějaké to přepětí v síti. Když bude dost velká výstupní filtrace, tak nebudou problémy ani s krátkými poklesy napětí jako u spínaných zdrojů. Toroid je díky svým vlastnostem lepší než EI trafo, ale musí být navinutý z mědí a kvalitně aby nebručel, ale díky konstrukci nebude mít zase tak dobrou izolaci primár-sekundár jako EI trafo.
Celá koncepce takového zdroje s trafem má milion výhod a jednu/dvě nevýhody. Musíš si to zbastlit sám a je zabere to hromadu místa.
Edit: ještě doplním, že toroid má proti EI velký náběhový proud, takže od nějakých cca 100VA je nutné mít na primáru minimálně termistor, jinak bys musel dávat jističe v Dčku a podobně.
Pokud ti přijde pecka na vstup, tak ti nic moc nepomůže a chránit to jinak než klasickým svodičem nemá smysl. Určitě to trafo vydrží víc než spínaný zdroj, ale taky nevydrží vše.
Celá koncepce takového zdroje s trafem má milion výhod a jednu/dvě nevýhody. Musíš si to zbastlit sám a je zabere to hromadu místa.
Edit: ještě doplním, že toroid má proti EI velký náběhový proud, takže od nějakých cca 100VA je nutné mít na primáru minimálně termistor, jinak bys musel dávat jističe v Dčku a podobně.
Pokud ti přijde pecka na vstup, tak ti nic moc nepomůže a chránit to jinak než klasickým svodičem nemá smysl. Určitě to trafo vydrží víc než spínaný zdroj, ale taky nevydrží vše.
0 x
A k čemu asi ty svodiče jsou... I když při této ceně nevím, ale jednou nám to už zachránilo rack(konkurence všechny zdroje k.o.) u nás jen svodič. U nás jde taky o to že to sebere svodič, padne to na ups, pošle mail, přijede technik, vyřeší problém se svodičem, ale furt vše jede bez výpadku. Když ti to vyhoří máš na puůlden vystaráno i u malého racku, kór když tě to vyškolí v skladovkách co máš mít.
Nedáváme nic zázračného jen klasický b+c.
Nedáváme nic zázračného jen klasický b+c.
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
My třeba nemáme nikde žádnej
Ale zrovna tenhle víkend tu byla bouřka a na dvou malejch AP byl na napájení použit zdroj od mikrotiku 24V/2A a oba KO. Bohužel to není poprvé co přesně tenhle zdroj odešel když slyšel v dálce hřmění. Na firmě sem říkal že to nebudem používat, ale je to marný, je to marný, je to marný . . . Už ta váha toho zdroje je podezřelá 
0 x
kure05 píše:My třeba nemáme nikde žádnejAle zrovna tenhle víkend tu byla bouřka a na dvou malejch AP byl na napájení použit zdroj od mikrotiku 24V/2A a oba KO. Bohužel to není poprvé co přesně tenhle zdroj odešel když slyšel v dálce hřmění. Na firmě sem říkal že to nebudem používat, ale je to marný, je to marný, je to marný . . . Už ta váha toho zdroje je podezřelá
No ale právě tenhle zdroj od MK je nejlepší a nejlevnější ochrana proti přepětí
Váha zdroje je sice podezřelá
... nic, jen tak plácám. Za mě samozřejmě aspoň ten Saltek.
0 x