Resim standartni problem s propustnosti a hledam kde je problem.
Klient SXT - AP Omnitik - PtP SXT-SXT - TPLINK 1G switch - UBNT ISO 500 - SWITCH SWH-2126G - RB 850GX2 - RACOM 180Mbits - 1S10 170Mbits - HP A5500 - GW X86- 10G INTERNET
klient BW test az na RB850GX2 udela v pohode 60 Mbits.
klient BW test az do internetu udela 13 Mbits.
kdyby to udelalo jenom 13M do te 850GX2 tak nereknu a resim problem NV2 a AIRMAX. Ale tady se to ztrati na profi radiich.
kdyz dam BW test z RB850GX2 do internetu udelam normalne 150Mbits
vse TCP na 1 spojeni
RB850GX2 jede jenom VLAN a routing OSPF
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Standartni problem s propustnosti - VYRESENO zapnutim flowcontrol
Standartni problem s propustnosti - VYRESENO zapnutim flowcontrol
Naposledy upravil(a) hocimin1 dne 14 May 2017 20:38, celkem upraveno 2 x.
0 x
Rychlost zere routing. Zrus routy po ceste a nejspis se to zlepsi.
0 x
hol píše:Rychlost zere routing. Zrus routy po ceste a nejspis se to zlepsi.
Jsem to nepopsal presne klient az na 850GX2 je jedna vlan a 850GX2 intetnet je druha vlan. Nic jineho nez ospf na ni nebezi, zadny fw, zadne queue, zadny nat.
Samozrejme, ze ta 850 ma vic vlan, presneji 5. Do kazde lokality jednu.
Divil bych se, ze to brzdi routing. V routes tabulce ma 170 rout
(diky ospf), ale celej trafik jde do defaultni routy
Podle me ta 850 v routingu to musi dat levou zadni.
Naposledy upravil(a) hocimin1 dne 14 May 2017 15:54, celkem upraveno 1 x.
0 x
Hehe podobný problém řeším s rb3011 a propustnost skrz ní. Skrz ceragon měřim 500mbit až na rb3011, ale jak projedu ní a hp5500 do shaperu tak už jen 400mbit. Nechápu, když jedu skrz racom rovnou do toho hp tak měřim max spoje. Něco na tom tiku hnije. Nejdřív lítali packetlosty na udp, teď nelítají, ale v udp to dá jen 500mbit, přitom od vedlejšího stroje na rb3011 to dá 950... hledal bych problém v rb než v routách.
Mam ros 6.39.1 jinde mi to nedělá, ale nepoužívám sfp.
Mam ros 6.39.1 jinde mi to nedělá, ale nepoužívám sfp.
0 x
kdyz ale skusim MK 411AH co je pripojene do switche jako je 850. Tak trafic z 411AH na 850GX2 100Mbits, 411AH internet 100Mbits.
Takze v routingu to nebude.
0 x
hocimin1 píše:kdyz ale skusim MK 411AH co je pripojene do switche jako je 850. Tak trafic z 411AH na 850GX2 100Mbits, 411AH internet 100Mbits.
Proto resim takovehle patere jen switchema (a ne od mikrotiku) a nemam problem ani za 6 skokama a + par 5G davat plnou kapacitu.
Mozna to bude problem s nejakym QoS a pozdrzovani ACK packetu. Zkus provest test na UDP a na TCP. UDP ti pojede ok podle me ...
iTomB
0 x
pgb píše:pusť si profiler, třeba tě to nakopne správným směrem
profile nic neukaze, 850 se celou dobu flaka
takhle kdyz to generuju skrz klientem
http://wifi.hocimin.com/forum/BTklient.jpg
takhle kdyz to generuju z 850
http://wifi.hocimin.com/forum/BT850GX2.jpg
0 x
iTomB píše:hocimin1 píše:kdyz ale skusim MK 411AH co je pripojene do switche jako je 850. Tak trafic z 411AH na 850GX2 100Mbits, 411AH internet 100Mbits.
Proto resim takovehle patere jen switchema (a ne od mikrotiku) a nemam problem ani za 6 skokama a + par 5G davat plnou kapacitu.
Mozna to bude problem s nejakym QoS a pozdrzovani ACK packetu. Zkus provest test na UDP a na TCP. UDP ti pojede ok podle me ...
iTomB
UDP to da TCP ne.
QOS tam nikde neni.
0 x
No QoS mas na switchi a aj v te 850 ... zakladni tam je jen na rozhrani.
Optika - PtP profi - switch1 - server - switch1 - server - switch1 - PtP Profi - RB260GSP - SXT (cca 70 lidi za nim) - SXT - RB260GSP - SXT SA (cca 30 lidi za nim) - Lite5 - TP-Link switch obyc s managementem - RB962 - muj PC
a tady mas rychlost a to mi tu jede jeste IPTV, winboxy, sshka, ....
Mam stejne pravidlo jako ostatni mi klienti, zadne uprednostneni pred nima ...
Dle toho co jsi napsal, tak typuju, ze se ti tam spozdujou ACK packety v nejake fronte (muze to byt i zvysenou latenci). A switchem1 to jde opravdu 3x ...
iTomB
Optika - PtP profi - switch1 - server - switch1 - server - switch1 - PtP Profi - RB260GSP - SXT (cca 70 lidi za nim) - SXT - RB260GSP - SXT SA (cca 30 lidi za nim) - Lite5 - TP-Link switch obyc s managementem - RB962 - muj PC
a tady mas rychlost a to mi tu jede jeste IPTV, winboxy, sshka, ....
Mam stejne pravidlo jako ostatni mi klienti, zadne uprednostneni pred nima ...
Dle toho co jsi napsal, tak typuju, ze se ti tam spozdujou ACK packety v nejake fronte (muze to byt i zvysenou latenci). A switchem1 to jde opravdu 3x ...
iTomB
0 x
rychlost žere routing... bude se vyhlašovat nejlepší hláška roku? Nominuju ho, prosííím.
Zapni si všude flow control.
Chybovost UDP ti napoví.
Zapni si všude flow control.
Chybovost UDP ti napoví.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Neřekl jsi verzi ... v 6.39 se měnilo něco s fast-forward. Sice na bridge, ale bůhví jaké souvislosti to má. Čili si s tím zkus pohrát (i s fastpath).
V 6.38 zase RSTP ...
Ztrátovost by se projevila i na outputu, čili tím to asi nebude.
Žádný "normální" qos neovlivňuje dle typu paketu. Muselo by to tak být napsané, třeba pomocí markování. Default queue na interface to tedy nedělá. Výchozí je kromě toho hardwarová.
Jak si vysvětlit "rychlost žere routing" také netuším. 170 není nic ... Jsou sítě s tisíci a jedou na mikrotiku též. Já sám jich mám přes 700. Ale s parametrem route cache si pohrát můžeš.
V 6.38 zase RSTP ...
Ztrátovost by se projevila i na outputu, čili tím to asi nebude.
Žádný "normální" qos neovlivňuje dle typu paketu. Muselo by to tak být napsané, třeba pomocí markování. Default queue na interface to tedy nedělá. Výchozí je kromě toho hardwarová.
Jak si vysvětlit "rychlost žere routing" také netuším. 170 není nic ... Jsou sítě s tisíci a jedou na mikrotiku též. Já sám jich mám přes 700. Ale s parametrem route cache si pohrát můžeš.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Vyreseno diky vsem.
problem byl, ze jsem na tom HP 5500 nemel zapnute flowcontrol..
Jsem to, ale hlava skopova. Sel jsem tedy hardware po hardware a kontroloval flowcontrol.
PS:
- Routing to opravdu nezpomaluje
- myslim ze i RB muze byt na pateri
problem byl, ze jsem na tom HP 5500 nemel zapnute flowcontrol..
Jsem to, ale hlava skopova. Sel jsem tedy hardware po hardware a kontroloval flowcontrol.
PS:
- Routing to opravdu nezpomaluje
- myslim ze i RB muze byt na pateri
0 x
Nu, ještě bych si ověřil co se bude dít při zapnutém flow control a saturaci té linky 1S10 170Mbits, zda se ti nezačnou zpomalovat případně linky jiné, na dalších portech toho A5500, přestože jejich trasy dál nebudou vytíženy. Flow control umí u řady switchů vyřešit krásně jeden směr, ale u řady zařízení umí rozbít pak výkon pro víceportové použití, pokud flow control začne brzdit sdílený uplink (pokut ti ta X86 gateway by akceptovalala flow control rámce od A5500).
0 x
Majklik píše:Nu, ještě bych si ověřil co se bude dít při zapnutém flow control a saturaci té linky 1S10 170Mbits, zda se ti nezačnou zpomalovat případně linky jiné, na dalších portech toho A5500, přestože jejich trasy dál nebudou vytíženy. Flow control umí u řady switchů vyřešit krásně jeden směr, ale u řady zařízení umí rozbít pak výkon pro víceportové použití, pokud flow control začne brzdit sdílený uplink (pokut ti ta X86 gateway by akceptovalala flow control rámce od A5500).
Diky za info, to otestuju.
Akorat kdyby se to delo a zaclo brzdit ostatni, co pak s tim ?
0 x