kure05 píše:To by mě celkem zajímalo, co dělá takovej omnitik s 28 klientama večer ve špičce.
co by dělal? myslíš že počet klientů mu dělá nějakej problém? Proč by měl? Nejsme v dobách 175MHz procesorů který jen tak tak dejchaly samy pro sebe. Máme k dispozici velký ramky pro data pro klienty atd.. nedrž se starých zažitých věcí.
nepoužíváte QT? neochraňujete apčka rychlostím limitem? Necháváte to vyžrat klienty do posledního mbitu bodu? No tak se asi budeš divit kolik takovej poslední městskej všesměr tady u nás dokáže protlačit k lidem. Pokud teď udělám btest postupně na všechny klienty bude od 35Mbit (Ačkový starý klienti, jeden tam ještě smrdí) do až 80-85Mbit (Nkový 2x2). Ještě před lety s trochu menšim počtem klientů ale s menšim rušením někteří SXT klienti dávaly až 105-110Mbit.

- omnitik.png (70.84 KiB) Zobrazeno 4199 x
QT shaper na bod 30Mbit který s přehledem dá ke každýmu klientu a klienti samotný taky seknutý po 30Mbit v QT takže rozložená rychlost pro špičky mezi klienty atd.. No problém. Všichni si mlaskaji, jediná stížnost nebyla. QoS zachovaný, přetížení žádný, je tam rezerva tudíž za plný palby ve špičce couter-stikáři nic neříkají. V týdnu jsme tam vyměnili 3 starý klienty s RB411 za SXT a odcházím s naměřeným speedtest.net do prahy se shaperem o rychlosti kolem 25Mbit. Pokud někdo nechává nechráněnej shaperem bod tak se pak nesmí divit, že je to takový nemastný neslaný ten net přes to. Nárazově to chodí a nechodí. Zkuste si to. Oshapujte ho pod limit jeho maximálky na nejhoršího klienta. Pokud tam totiž jeden klient výrazně víc tahá a nemá zrovna přenosovku k apčku ok, sundá to prostě celí protože prostě jede víc resp. má možnost si vzít víc než kolik to dá a co se stane s provozem kterej se snaží ject víc než je někde hrdlo? zacpe se a provoz udělá pád dolu a to všem obzvlášť na TCP protokolu a za chvíli zase nahoru a pak zase dolu a zase nahoru a víte co, to by jsme tu byly dlouho. Hlavní je, že průměrná rychlost je pak daleko nižší a lidi nasranější protože to je cítit.
Jo teď tam vidíte na obrázku nižší rate a ccq. To je vina nstreme a aktuálního nic netahání klientů protože prostě všichní spí a nstreme pak sníží všechno a ccq pak ukazuje něco jinýho než v zátěži. Je třeba si ještě všimnout že klienti s RB711 musí taky pryč

a co budu nalhávat, jakmile se naskladní mantboxy tak tam jdou místo omnitika. Ne neni to kvůli tomu že by něco nestíhalo ale kvůli tomu že ve městě se prostě se všesměrou nedá nikam vejít protože prostě svítí všude a nepřítel je hlavně rušení. V jednom směru je slyšet tohle a v jinym zase tohle a to omnitika zabíjí a neni kam přeladit. No a taky proto že si zvýšíme průměrnou kapacitu pro klienty z toho bodu a pro mě osobně to nejdůležitější, rozdíl mezi omnitikem a malim mantboxem je krásných 8-9dB na zisku takže všichni klienti si polepší o 8-9dB a takový klienty já mám rád

protože už takhle maji krásný signály a budou ještě lepší což znamená větší odstup od šumu a to znamená lepší podmínky pro dekodování signálu pro klienty a tedy i větší příblížení se teoretickému maximu přenosovky a menšímu ovlivnění se mezi klienty protože pak všichni jedou parametrově skoro stejně.