❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

802.11ac

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Re: 802.11ac

Příspěvekod Petr S. » 8 years ago

kure05 píše:Furt máme velkou část sítě postavenou na RB433AH a btest od klienta jí v TCP vytíží na 100% už po několika desítkách Mbps. Teď postupně vše upgradujeme na RB912 nebo RB922 a je to celkem velkej skok kupředu co se týče propustnosti. Nejvíc to je znát v silně zarušenejch místech. Protože tam kde byla RB433AH a propustnost ke klientům byla několik Mbps, tak po upgradu na RB922 se zvedla třeba na 80Mbps. A to byl bezdrát nastavenej identicky. Ale máme i místa s RB433AH v nějakejch končinách bez rušení a ke klientům to taky celkem jede.

Zajímavé... A propustnost ke klientům myslíš reálná nebo v rámci btestu? Jedete taky na 802.11n v NV2? A klienti mají jaké antény?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

kure05

Příspěvekod kure05 » 8 years ago

V rámci btestu to jede jak jsem psal. Pokud tím data jen protejkaj, tak to jede líp. NV2 nepoužíváme, protože to funguje naprosto náhodně. Používáme výhradně protokol 802.11.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

Petr S. píše:Aneb Hapiho konstruktivní řešení problému :D Možná by to chtělo trošku klidu. :D No, ale tak abych zodpověděl dotazy:

To, že jsem napsal, že mají klienti signály 50-70 neznamená to co si myslíš. Tak když se kouknu:
14 klientů má signál 50-60, zbytek má signály horší, ale na těch propustnost neměřím. Slinkováno je to povětšinou na 130 megabitech, něco na 117, jeden na 104 a ty sedmdesátkový mají link nižší to jo... Ono když jste na vesnici a máte volný kanál, tak to jde :D Nevím co by mě tu mělo rušit na 60 decibelech, jak jsi psal ;) Další tři mají signály pod 70. Další a jediní asi dva nad sedmdesát.

To že špatný klient boří rychlosti všem okolo vím, ale pokud vím, tak tohle pravidlo platí jen pokud ten klient přenáší data - nebo stačí jen aby byl přítomen? Protože jinak by to nesedělo, ještě asi zkusím těch pár klientů se špatným signálem vykopnout a zkusmo to změřit co to udělá.

Každopádně to co jsem měřil tak to bylo na klientovi se super signálem, slinkovaným na 130/130... A propustnost aktuálně kolem 25 - 35 megabit v TCP. Zdá se mě to docela málo. Vytížení CPU je kolem 20%... Na AP teď už nikdo není, takže propustnost přes něj ani ne megabit... I když chvílema se to tam zvedne asi k 10 megabitům a pak to zase spadne.

kure05 píše:Se koukni při tom spuštěným btestu na vytížení CPU na tom RB na vysílači a hned to pochopíš ;-)

RB411AH není jako RB411. Je to jedno z nejvýkonnějších co pro řadu 4xx je ;) Takže tím to nebude... Ale RB9xx budou výkonnější, proto mě zajímalo to porovnání - jestli se mi vyplatí upgrade na 9tkovou řadu...

Jako teoreticky nepotřebuju ACčko, ale chtěl bych navýšit propustnosti, a sbírám info, co by s tím šlo dělat. A nepřijde mi moc normální, že když jsou klienti slinkovaný na 130/130 a protáhnu přes ně reálně jen něco přes 30 mega...

joooo, zažitý fiktivní věci jsou pěkná věc ne? :-D
Jako 25-35Mbit na klienta se slinkováním 130/130... to ti musí říct i zdravej rozum že je něco blbě a rozhodně to nebude vinna RB433AH. Můžeš dělat cokoliv ale dojdeš na to, že problém je v giga sektoru. Nechceš utrácet? budeš muset. Vyhoď ho. Až tam bude něco kloudnýho a budeš tam mít klienty se signálem -70dB... vyhoď je, vyměň je, posil je... je mi to fuk... dojdeš na to že jakmile tam jsou, dělaji problém. Nevěříš? nevěř. Je k tomu logickej důvod kterej si nechám pro sebe. Tobě stačí pouze tahle informace. Ti co se o to skutečně zajímají vědí proč. Setkávám se s tím dnes a denně.

Hlavně mi neříkej že ti slabí jsou klienti s RB411. To totiž můžeš zabalit. Nevěříš? nevadí. V tejdnu jsme shodou okolností měnili na zmíněném omnitiku poslední 3 klienty s RB433 aby se zvýšila průměrná rychlost na bodě. Brzdili, ano, nějakým způsobem brzdí. Je to slabým cpu resp. jeho pomalejší schopnost reagovat třeba na NV2 kdy dojde k větší prodlevě která to celí posere? nevim, neřešim, neovlivnim. Ovlivnim to výměnou za SXT. SXT řeší vše. Já jenom vim že jeden klient s RB411 s Ačkovou kartou to dokáže celí hodně posrat. Nejvíce imunní je proti tomu klasický 802.11 protokol ale ten má zase jiný mouchy takže je to takový jako že nic.
2 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

kure05 píše:To by mě celkem zajímalo, co dělá takovej omnitik s 28 klientama večer ve špičce.

co by dělal? myslíš že počet klientů mu dělá nějakej problém? Proč by měl? Nejsme v dobách 175MHz procesorů který jen tak tak dejchaly samy pro sebe. Máme k dispozici velký ramky pro data pro klienty atd.. nedrž se starých zažitých věcí.

nepoužíváte QT? neochraňujete apčka rychlostím limitem? Necháváte to vyžrat klienty do posledního mbitu bodu? No tak se asi budeš divit kolik takovej poslední městskej všesměr tady u nás dokáže protlačit k lidem. Pokud teď udělám btest postupně na všechny klienty bude od 35Mbit (Ačkový starý klienti, jeden tam ještě smrdí) do až 80-85Mbit (Nkový 2x2). Ještě před lety s trochu menšim počtem klientů ale s menšim rušením někteří SXT klienti dávaly až 105-110Mbit.

omnitik.png
omnitik.png (70.84 KiB) Zobrazeno 4198 x

QT shaper na bod 30Mbit který s přehledem dá ke každýmu klientu a klienti samotný taky seknutý po 30Mbit v QT takže rozložená rychlost pro špičky mezi klienty atd.. No problém. Všichni si mlaskaji, jediná stížnost nebyla. QoS zachovaný, přetížení žádný, je tam rezerva tudíž za plný palby ve špičce couter-stikáři nic neříkají. V týdnu jsme tam vyměnili 3 starý klienty s RB411 za SXT a odcházím s naměřeným speedtest.net do prahy se shaperem o rychlosti kolem 25Mbit. Pokud někdo nechává nechráněnej shaperem bod tak se pak nesmí divit, že je to takový nemastný neslaný ten net přes to. Nárazově to chodí a nechodí. Zkuste si to. Oshapujte ho pod limit jeho maximálky na nejhoršího klienta. Pokud tam totiž jeden klient výrazně víc tahá a nemá zrovna přenosovku k apčku ok, sundá to prostě celí protože prostě jede víc resp. má možnost si vzít víc než kolik to dá a co se stane s provozem kterej se snaží ject víc než je někde hrdlo? zacpe se a provoz udělá pád dolu a to všem obzvlášť na TCP protokolu a za chvíli zase nahoru a pak zase dolu a zase nahoru a víte co, to by jsme tu byly dlouho. Hlavní je, že průměrná rychlost je pak daleko nižší a lidi nasranější protože to je cítit.

Jo teď tam vidíte na obrázku nižší rate a ccq. To je vina nstreme a aktuálního nic netahání klientů protože prostě všichní spí a nstreme pak sníží všechno a ccq pak ukazuje něco jinýho než v zátěži. Je třeba si ještě všimnout že klienti s RB711 musí taky pryč :-D a co budu nalhávat, jakmile se naskladní mantboxy tak tam jdou místo omnitika. Ne neni to kvůli tomu že by něco nestíhalo ale kvůli tomu že ve městě se prostě se všesměrou nedá nikam vejít protože prostě svítí všude a nepřítel je hlavně rušení. V jednom směru je slyšet tohle a v jinym zase tohle a to omnitika zabíjí a neni kam přeladit. No a taky proto že si zvýšíme průměrnou kapacitu pro klienty z toho bodu a pro mě osobně to nejdůležitější, rozdíl mezi omnitikem a malim mantboxem je krásných 8-9dB na zisku takže všichni klienti si polepší o 8-9dB a takový klienty já mám rád :-) protože už takhle maji krásný signály a budou ještě lepší což znamená větší odstup od šumu a to znamená lepší podmínky pro dekodování signálu pro klienty a tedy i větší příblížení se teoretickému maximu přenosovky a menšímu ovlivnění se mezi klienty protože pak všichni jedou parametrově skoro stejně.
3 x

hapi

kure05 píše:V rámci btestu to jede jak jsem psal. Pokud tím data jen protejkaj, tak to jede líp. NV2 nepoužíváme, protože to funguje naprosto náhodně. Používáme výhradně protokol 802.11.

no jo ale tak to je tvoje chyba že si nedáš práci zjistit jakej protokol na daném místě funguje nejlépe. Při výměně za RB9xx si jistě zapomněl dodat že tomu jejich 2W vysílači který maji osazenej na wifi části nemůže jaksi RB433AH osazená nejspíše CM9/R52/R52H/R52Hn/SR5 atd.. konkurovat. Ty jsou totiž proti tomu směšně nevýkonný. Takže asi tušíš v čem je rozdíl, že. Nevyměnil si náhodou s tím i sektor? Musíš brát v úvahu vše.
1 x

kure05

Je pěkný Hapi, že si u všeho najdeš svojí teorií a řešení, ač víš totální prd o okolnostech a realitě ;-)
1 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 8 years ago

kure05 píše:Je pěkný Hapi, že si u všeho najdeš svojí teorií a řešení, ač víš totální prd o okolnostech a realitě ;-)

Vzdyt ale znacna cast toho co napsal je v poradku. Ja sam muzu potvrdit rozdil mezi prenosem, kde byla RB411AH + karta a RB912 nebo RB922 a samozrejme s tim protokolem, je to rovnez pravda, zde na foru jiz nekolikrat vzpominana. Nekde jede proste lip nv2, nekde nstreme. Je potreba to vyzkouset. Ja taky nekde na nv2 dam na 1 tcp spojeni max. 15-20 Mbit, prepnu na nstreme nebo 802.11 a najednou je rychlost na jedno spojeni i 40 Mbit.
1 x

hapi

tak kopající kuře, že. Jsou lidi co maji problém a žádají o radu ale prostě jí nepřijmou. Raději budou kolem sebe kopat dál. Mám svojí teorii? Kámo, to už dávno neni teorie, je to praxe. To že ty máš svojí praxi která ti způsobuje zasekávání bezdrátu... kdo tady ví totální prd? Hádám, že ten kterýmu se zasekávaji wifiny.
0 x

kure05

Zasekávající bezdrát tu řeší víc lidí pokud vím ;-) Ale to je jedno . . . Tady pomoc člověk stejnak nenajde. Teda krom slavnýho nv2 u kterýho se to sere.
0 x

3com

Příspěvekod 3com » 8 years ago

No problémo (uzký sektor SXT HG s plechem)
HG.jpg
HG.jpg (214.88 KiB) Zobrazeno 4000 x
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

já nevím co furt s tím zasekáváním bezdrátu máte, mě se to nestalo nikdy v horizontu 4 let, asi tedy bude problém v nastavení sítě celkově a ne v bezdrátu, halt asi nějaký provoz ten bezdrát zabije či fakt nevím... používám nv2 a nstreme
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 8 years ago

Nam se verze kolem 6.36.x taky uz nesekaji. Pouzivame nv2 nebo 802.11.

Nstreme ne, ten se sice neseka, ale klienti se cca 1x denne odpoji a zas pripoji...ruzni v ruznych casech.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

3com píše:No problémo (uzký sektor SXT HG s plechem)HG.jpg

Kolik je celková propustnost tohoto sektoru? Dá to 70-80Mbit i s tolika klienty? Protokol je nstreme nebo NV2?
Ta verze 6.18 je tam úmyslně?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

hapi píše:mant

Ty jsi s těmi mantboxy tak spokojený? Vždyt to je moc široké do města ne?
https://routerboard.com/MTAS-5G-15D120
https://routerboard.com/MTAS-5G-19D120
0 x

hapi

boxový verze samozřejmě. Na koax už přes 5-6 let nic nedáváme.

to záleží na hodně faktorech. Vejška sektoru nad klienty např. Pokud svítíš na rodinný baráky z 9 patrovýho paneláku do max vzdálenosti 700-800m, nemáš žádnej problém. Sektor skloníš pod horizont a vyřešeno. Je to lepší než třeba použít SXT HG který prostě svítí do dálky ačkoliv je užší ale není nižší nebo jak bych to řek. Já nechci slyšet cizí signály na horizontu. Ten sektor má prostě jenom takovou čárku na šířku kdežto HG má spíš takovej flek jako objektiv takže prostě kouká na horizont to znamená nahoru a dolu docela jako že hodně, nemá ostrou hranu jako mantbox takže vesele slyší 10km vzdálený APčka a ne zrovna slabě což je špatně. To ten sektor správně nainstalovanej neudělá. Ty signály na horizontech pomalu vymizí.

Nic lepšího na trhu bohužel neni. Buď je to široký viz. mantbox nebo extrémně drahý s nemožností elegantní instalace RBčka za to jako je třeba ten ubnt titanium sektor. Na původních sektorech to šlo s boxem od rf elements ale na těch nových to prej už nejde a beztak za tu cenu mám prostě 2x mantbox v 19dB verzi včetně zařízení v tom a dám si je pěkně nad sebe aby každej pokrejval jinou vzdálenost nebo prostě míří na stejný místa. Tak či tak bude kapacita v součtu lepší než při použití jednoho titána. No jak už jsem tu psal, připojujeme klienty na signály pod -55dB takže to prostě prosmaží i na širokym sektoru. Těch fint je víc, třeba nesrat svoje sektory na sajt kde už jsou cizí sektory. Tam je každá rada k ničemu. Taky máme pár SXT SA5 jako sektory a jako nestačim se divit jak to šlape. Zase, klienti do 500m, signály -35 až -50dB. Na naše body cizí klienti nemíří protože jsou jinde takže no problém. Obecnej šum je 30dB daleko od nejhoršího klienta a to prostě musí ject. Proto si vystačíme i s něčim jako je omnitik na kterým je 28 lidí a co sem tak koukal tak nejsme sami. "3com" o pár příspěvků vejš se sice bojí nových verzí ale taky jede. Už jsme ty starý 6.18-19 opustili, tehdy se zdály že jedou suprově bohužel ty poslední dejme tomu od 6.34 jsou daleko vejš a taky se mi nechce řešit 3 roky starý chyby protože 6.19ce za pár měsíců budou 3 roky a to se mi moc nelíbí.

Jako ano, chtěl bych tak 60° verze těch mantboxů, podle jejich konstrukce by to neměl bejt takovej problém aby jenom upravili vnitřek tý antény. Je to škoda. Taky je škoda že jsou o něco horší než ubnt velký sektory a to v extrémních případech o dost. Ale prachy jsou bohužel prachy a prostě než se složí ten jejich sektor + přidá box, vloží rbčko, připojí koaxy v boxu, připojí externí koaxy, ideálně aby se zavulkli konektory... to je skoro hodina práce. I ty malí mantboxy dělaji divy. Ale většinu divů dělaji si myslim ty kurevsky silný boardy co v tom jsou. Silný myslim ve všem. Hlavně cpu a výkon na koncách. Před tohle už radši ani hlavu nedávám. Fakt se mi nechce stát před něčim co směruje 2x2W do hlavy z 20cm.

Je to všechno o místě který se chce pokrejvat. Nelze jednoduše říct že teď budeme všude cpát úzký HG protože jednak na některých místech by jich musela bejt fůra druhak prostě ta koncentrace lidí v danym místě neni taková aby se to v rozumným čase vrátilo. Docela často děláme že použijem 2-3 širší sektory pro masu blízkých lidí a typicky doplňkový HGčko pro vzdálenou skupinku jiný masy lidí.
0 x