❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

nový vysílací bod

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
trawnas

nový vysílací bod

Příspěvekod trawnas » 8 years ago

Měl bych dotaz na zkušenější.
Mám za úkol přestavět stávající vysílací bod v celkem zarušeném městě, současný stav obsahuje RB912 v kovovém boxu, kabely cca 2m a mimo antenu 60st. od Maxlinku.
Napadá mne použít anténu od RF Horn SH-TP-5-50, 5 GHz, zisk 14dB, dát za ni TwistPort adaptér stíněný.
Ale teď nevím, jestli náhodou není v dnešní době výhodnější použít místo RB třeba Ubiquiti Rocket 5 AC.
Podělí se někdo u zkušenosti z praxe, případně o " proč a proti " ?

Díky
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Doteraz si mal RB912 cize klientov mas mikrotik tiez ? Na rocket AC sa ti nepripoja, vie len protokol Airmax AC...
0 x

trawnas

To jo, ale nějak jsem pochopil, že nový FW od UBNT by měl umožnit připojit i zařízení " N " .
A taky nevím vůbec jesli to není celé propustnější a odolnější, když bych přehodil klienty na UBNT AC a jejich MK použil jinam.
Všude skoro máme sice RB, ale pár spojů je AC UBNT a nevíme vůbec o nich :) .
Proto se ptám zda třeba nejít do UBNT.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Jo ... ale ten AirMax je podmínka.
trawnas píše:To jo, ale nějak jsem pochopil, že nový FW od UBNT by měl umožnit připojit i zařízení " N " .
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

trawnas

Díky za upozornění :)

ludvik píše:Jo ... ale ten AirMax je podmínka.
trawnas píše:To jo, ale nějak jsem pochopil, že nový FW od UBNT by měl umožnit připojit i zařízení " N " .

A ještě tedy naposled, je lepší stavět nový bod v UBNT nebo zůstat u RB ? Máte někdo možnost přímého porovnání co se týká výkonu, počtu klientů a popř. provozu v zaruš. prostředích.
Díky moc
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 8 years ago

Přímé porovnání tu má řada lidí, a na toto téma by tu mohl být slušný flame. Pokud se dodrží obecná pravidla (úrovně signálů, kvalitní antény...), pak umí šlapat oboje. V případě Ubiquiti ale nenasazuj na AP nic jiného než Rocket 5AC Prism.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Gemb

Příspěvekod Gemb » 8 years ago

Porovnavat by sa dalo donekonecna. Rozdielne lokality, rozdielne produkty od vyrobcov, rozdielne ceny...rozdielne problemy.
Povedal by som, pri 802.11n ci uz NV2 alebo airmax boli dost podobne, rozdiel nebol tak velky. Rozdiel na 802.11ac je ale znacny. Mikrotik momentalne nema riadne produkty oproti UBNT. Ak chces nieco lepsie musis si to poskladat. (kupis RB + custom antena) pri UBNT mas komplet. Takze je uz len na tebe prejst si celu skalu zariadeni a rozhodnut sa.
0 x