Zdravím. Snažím se jednoduše nastavit bridge na ether1 a ether2 ale nefunguje to. I přes web rohraní, povolím bridge, označím dvě sítovky ale odznačí se. Mají mít ty sítovky společnou IP- jako ze stejného rozsahu? Jak můžu nastavit RouterOS aby na WLAN1,WLAN2,Ether1 byly veřejné IP ze stejného rozsahu. Na Ether2 Ether3 chci neveřejné IP, za NATem.
Díky za pomoc, jsem úplný začátečník v RouterOS a Linuxu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Bridge
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
riddick píše:Zdravím. Snažím se jednoduše nastavit bridge na ether1 a ether2 ale nefunguje to. I přes web rohraní, povolím bridge, označím dvě sítovky ale odznačí se. Mají mít ty sítovky společnou IP- jako ze stejného rozsahu? Jak můžu nastavit RouterOS aby na WLAN1,WLAN2,Ether1 byly veřejné IP ze stejného rozsahu. Na Ether2 Ether3 chci neveřejné IP, za NATem.
Díky za pomoc, jsem úplný začátečník v RouterOS a Linuxu.
Přiznám se, že s tím "odznačením" jsem to příliš nepochopil. Jinak je v zásadě jedno, jaké IP adresy mají jednotlivé rozhraní před tím, než je přidáte do bridge. IP adresu(y) totiž definujete celému síovému rozhraní bridge.
0 x
zdravim, uz asi tyden se ho pokousim rozchodit a zacinam z nej byt nestastny. podarilo se mi doted nakonfigurovat spousty veci, vcetne pc s wifi klientem a wifi ap na distribuci ubuntu apod blbiny ale s timhle si vazne nemuzu pohnout. krome jinych problemu nejsem schopen udelat jednu zakladni vec. pridat neco do bridge. ve winboxu v interfaces si zvolim vytvoreni bridge ale tim hasnou jeho moznosti nastaveni, proste sem neprisel na to jak ho donutit tam neco udelat. skousel jsem to i rucne z konzole ... tedy interfaces bridge > add wlan1,wlan2 bridge=novyfuker a nic ... ani set wlan1.....
s tim ze jedno wlan je KLIENTa druhe je AP.
KLIENT je pripojeny do patere a je zdrojem internetu pro AP.
nekde jsem se docetl ze to snad nebude mozne udelat bridgem protoze to protokol 802 nedovoluje a ze musim pouzit eoip ... jo?
ten kramek sice vypada nadherne a ma spousty stelovatek k nastaveni ale zacina mi byt neprijemny tim za ani po dlouhem cteni manualu ho nejsem schopen ovaldnout.
plllls help ... jsem lama??
s tim ze jedno wlan je KLIENTa druhe je AP.
KLIENT je pripojeny do patere a je zdrojem internetu pro AP.
nekde jsem se docetl ze to snad nebude mozne udelat bridgem protoze to protokol 802 nedovoluje a ze musim pouzit eoip ... jo?
ten kramek sice vypada nadherne a ma spousty stelovatek k nastaveni ale zacina mi byt neprijemny tim za ani po dlouhem cteni manualu ho nejsem schopen ovaldnout.
plllls help ... jsem lama??
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
AHA!!
WLan v režimu klient a druhé v režimu AP v bridgi nikdy nepojedou. Prošel bych si témata kde se to již hodněkrát probíralo... 

0 x
prave ze jsem prosel vsechny tri stranky tohodle fora o konfigu a nic na tema propojeni wifi ci transparentni bridge nebo vubec bridge na wlan nenasel. nejvic podobne jsou temata
Nekomunikují mí síová karty mezi sebou - neni k tematu
Point to Point - se bavi o fyzickem bridge mezi dvema mk
Nastavení MikroTIka 2.9.6 v režimu klient .. tady se o tom sice bavi ale odpoved nedaji
a vic prispevku sem nenasel. takze reseni taky ne
me zajima bridge obecne, nejen u wlan, protoze kdyz sem ho nerozjel na wlan tak sem ho hned skusil udelat u ether ale NEJEDE MI ANI TAM
proste kdyz postupuji presne podle manualu ktery o sobe tvrdi ze je pro mou verzi 2.9
http://www.mikrotik.com/docs/ros/2.9/interface/bridge
tak ... schvalne vzdy vyresetim MK at zacinam docista docista
bod 1
/interface bridge add name="MyBridge" disabled=no
ok pridam bridge bez problemu
bod 2
/interface bridge port set ether1,ether2 bridge=MyBridge
a jsem v pasti dozvim se totiz ze
"invalid item number"
v pripade ze set vymenim za add tak se dozvim
"no such argument (ether1,ether2)"
at delam co delam ... nikdy se nedostanu dal. a tak je to u vseho, vzdy kdyz se pokusim neco nakonfigurovat podle manualu tak mi to zahlasi ze je neco spatne
a kdyz skusim
/ip firewall src-nat add out-interface=ether1 action=masquerade
tak se dozvim ze takovy prikaz ani neexistuje
no such command or directory (src-nat)
a to je furt. at delam co delam nic se mi nedari nakonfigurovat.
ps: daji se nejak pridat do bridge karty z winboxu bez pouziti terminalu ... proste klikajic?
Nastavení MikroTIka 2.9.6 v režimu klient .. tady se o tom sice bavi ale odpoved nedaji
me zajima bridge obecne, nejen u wlan, protoze kdyz sem ho nerozjel na wlan tak sem ho hned skusil udelat u ether ale NEJEDE MI ANI TAM
proste kdyz postupuji presne podle manualu ktery o sobe tvrdi ze je pro mou verzi 2.9
bod 1
bod 2
"invalid item number"
at delam co delam ... nikdy se nedostanu dal. a tak je to u vseho, vzdy kdyz se pokusim neco nakonfigurovat podle manualu tak mi to zahlasi ze je neco spatne
a kdyz skusim
ps: daji se nejak pridat do bridge karty z winboxu bez pouziti terminalu ... proste klikajic?
0 x
rrob píše:prave ze jsem prosel vsechny tri stranky tohodle fora o konfigu a nic na tema propojeni wifi ci transparentni bridge nebo vubec bridge na wlan nenasel. nejvic podobne jsou temata
bod 1
bod 2
"invalid item number"
a kdyz skusim
jj, jde to, mam RB doma par dni, bridge mi jel za 10 minut

bohuzel mi nechodi filtrovani spojeni a pod, ale zpet k tve otazce... Pridej si ve winboxu rozhrani bridge, pak si klikni na bridge nalevo v menu, tam se preklidkni na ports a pridej si tam ty ktery chces propojit. Hotovo

0 x
asi to neumis ..
nevim co ti tam nefungovalo ...
Jsou jen dva zpusoby bud to nastavis dobre prez konzoli nebo winbox nebo to delas blbe ...
Konzole je mnohokrat rychlejsi ... navic s tabulatorem ti to doplnuje rovnou co chces zrovna za funkci ... a hafo navodu je prez konzolu tedy zatim sem nevidel navod prez winbox ...
Winbox je jen takove doladeni ....

Jsou jen dva zpusoby bud to nastavis dobre prez konzoli nebo winbox nebo to delas blbe ...
Konzole je mnohokrat rychlejsi ... navic s tabulatorem ti to doplnuje rovnou co chces zrovna za funkci ... a hafo navodu je prez konzolu tedy zatim sem nevidel navod prez winbox ...
0 x
Steebe píše:asi to neumis ..nevim co ti tam nefungovalo ...
Mohl bys mi rict, jetli mas nejake zkusenosti s limitaci konexi + poctu packetu/s na bridgi ?
Mam vsechno nastavene jak bych mel, ale stale mi to nefunguje. V grafu toho pravidla to treba ukazuje kolem 50 paketu /s, ale kdyz se podivam na interface, tak mi to ukazuje jiny pocty....
Dal, kdyz nastavim omezeni poctu tech spojeni, tak mi to porad ukazuje v connections mraky spojeni, proc.. ?
0 x
rrob píše:Makik píše:S tou konzoli mam podobne zkusenosti, cokoliv jsem se snazil nastavit v textovem rezimu, skoro nic neslo. Konfiguraci delam kompletne pomoci Winboxu, tam nemam zadne problemy. I konfigurace bridge jde bez problemu.
jak ve winbox pridas ether1 a ether2 do bridge????
o 5 prispevku vyse to mas popsane na winboxem krok za krokem.
0 x
raven-il píše:rrob píše:Makik píše:S tou konzoli mam podobne zkusenosti, cokoliv jsem se snazil nastavit v textovem rezimu, skoro nic neslo. Konfiguraci delam kompletne pomoci Winboxu, tam nemam zadne problemy. I konfigurace bridge jde bez problemu.
jak ve winbox pridas ether1 a ether2 do bridge????
o 5 prispevku vyse to mas popsane na winboxem krok za krokem.
JOOOOOOOOOOOOOOO JOOOOOOOOOOOOOOOOO JOJOJO JOOOOOOO ja si precetl uvod a videl jsem sve slova ale nedoslo mi v te chvili ze je to ma citace .... jooo joooo jede to ...
0 x