❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Verzia 3.0rc13

Oznámení a diskuse ke konkrétním verzím.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

Tak na nejake extra vytizene routery to chapu, otazka je kolik to multicpu pomuze nakolik lze vyuzit vicevlaknove zpracovani.Bohuzel 3.0 neni pouzitelna a asi se to jen tak nezmeni.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 17 years ago

Maxik píše:Tak na nejake extra vytizene routery to chapu, otazka je kolik to multicpu pomuze nakolik lze vyuzit vicevlaknove zpracovani.Bohuzel 3.0 neni pouzitelna a asi se to jen tak nezmeni.

Oni s tim kluci z Mikrotiku budou muset něco udělat, pač jednojádrových procíku začíná na trhu lehce ubývat....
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

ona funguje 2.9 i na 2 jadru lec vyuziti neni idealni. Spis maji vydane 2 RB ktere muzou jen 3.0 a jsou dost nepouzitelny s timhle
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 17 years ago

fra.iesus píše:no vzhledem k tomu, ze procik v nasem routeru s v2.9 uz mele vykonnostne z posledniho, tak nic jineho nez 3.0+multi-cpu nezbyva. skoda ovsem je, ze to multi-cpu je zatim nepouzitelne ;-)

Můžete napsat co Vám tam teče, že Vám to mele z posledního? Případně jesltli to je jen router, případně to má v sobě i wifi karty.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

To musi byt 100vky Mbit aby to neutahlo Core2 na 1 jadro, pripadne zhovadile udelany mangle,qtree a fajrec s desetitisicem pravidel. Uz jsem tu videl demo kde tekly 2mbit a 3Ghz celeron mel load 25% a me tece 2M a mam na p2 400mhz 5%
mozna trohu optimalizovat mangle a spol by nebylo od veci.
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 17 years ago

Maxik píše:To musi byt 100vky Mbit aby to neutahlo Core2 na 1 jadro, pripadne zhovadile udelany mangle,qtree a fajrec s desetitisicem pravidel. Uz jsem tu videl demo kde tekly 2mbit a 3Ghz celeron mel load 25% a me tece 2M a mam na p2 400mhz 5%
mozna trohu optimalizovat mangle a spol by nebylo od veci.

Přesně tak, minimálně o optimalizaci manglu jsem chtěl pak mluvit.
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fra.iesus » 17 years ago

je to jedna z bran. tece tim cca 60Mbit, par tunelu na jine brany, cirka 2000 stroju za nim (cili odpovidajici pocet simple queues), par filtru a manglu (da se pocitat max na desitky). cele to stoji a pada na omezovani rychlosti, pokud by to melo akorat routovat, tak je mi jasne, ze to zvladne i moje pda ;-)
0 x

haklina

Příspěvekod haklina » 17 years ago

pocet simple queues je dost limitovanej, i que tree (tech to da tak 3000 a pak to je pomaly) , ale pocet mangle je temer neomezenej (mam jich ted asi 12000manglu a 1000ques casem to pude zredukovat asi ne 10ques) a běha procak na 30% (omezuje to up,down,p2p,) ale vse je pres pcq a manglovani udelany pres jumpy rozdeleny na podsite. Jinak sem jich tam zkousel narvat se zvědavosti asi 30 000 a taky to běhalo.
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

no qt jsem na tom stroji zkousel, ale nepobral to vubec ;-) jinak na jinem mame cca 12 000 polozek v qt a slape v pohode, ale pres ten jde traffic jen cca 15Mbit. (ono na vyse vzpominanem routeru dokud teklo 40~50Mbit, tak to jeste jakz takz slo, 60 je uz ale na nej absolutne moc. jo a nakonec na nej sla z5 v2.9, protoze restartovat ho co 2 hodiny?! to je vazne trosinku moc. timto prohlasuji v3rcXX (up to rc13) ve wired siti na x86 za naprosto nepouzitelne - nam behaji v pohode akorat na rb133 clientech, jinak vubec!)
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 17 years ago

Maxik píše:Uz jsem tu videl demo kde tekly 2mbit a 3Ghz celeron mel load 25% a me tece 2M a mam na p2 400mhz 5%

Celer je šmejd, p3/733 zvládne víc než zelenina na 2Ghz
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

honzam píše:Zatím každej kdo to nasadil do ostrého provozu na RB333 tak píše o problémech. Poprípadě restartech....
(Po určitém čase) - viz nasledujici prispevek

fra.iesus píše:dalsi problem s rc13 na x86: po uptime cca 6 hodin spadly brany na nekterych routach u ospf - dynamicke routy se ukazuji, ale zobrazuje se jen dest-address, nic vic ... vypnuti/zapnuti networks v ospf nastesti pomohlo, ale je to teda na vazne nasazeni nepouzitelne

Bestio píše:Je to nepoužitelné na PC, samé problémy...
(PC byly jen INTEL platformy s P4 3Ghz, nebo DualCore 2 Ghz
Jak už se tady píše, ztrácí gatewaye atp... o problémech s OSPF nemluvim. Je dobré jen to, že podporuje víc jader.

Je rozdíl nasadit verzi 2.9.48 a mít tam uptime 33 dní (od downgradu) bez problémů, nebo nasadit verzi 3.0beta13 a každé 3 dny, ne-li dřív restartovat zařízení s MK... (Ale je pravda, že se mi flákají druhé jádra, což mě štve).

A to, že se odstraní písmena rc na tom něco změní?
fra.iesus píše:no vzhledem k tomu, ze procik v nasem routeru s v2.9 uz mele vykonnostne z posledniho, tak nic jineho nez 3.0+multi-cpu nezbyva. skoda ovsem je, ze to multi-cpu je zatim nepouzitelne

Tedy, nevím co s těmi více procesory,...ehm jádry pořád všichni šílíte. Kamarádove Pentium s HT(3.4Ghz) dá více BogoMIPS než moje dvoujádro v součtu(2x2Ghz). A to ještě nepočítám, že se můžou jít jedno vláknové aplikace klouzat.
Leeonek píše:Celer je šmejd, p3/733 zvládne víc než zelenina na 2Ghz

No jo, je vidět, že MMX a SSE instrukci dělají své :D
Zajímavé, že jsem zde tady každý používá na routery nejnovější výstřelky, které vidí v reklamách v TV, ale zatím jsem ještě neviděl nikoho se chlubit jaký má nový opravdu serverový procesor(Xeon,...).
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

TO: petr.vlasic

Tady přece nejde o ty písmenka RC. Klidně at si je tam nechají hlavně když to bude fungovat na RB333 a RB600 bez chyb. Když je tady stále dost lidí který hlásí bugy tak tam asi něco v nepořádku bude ne?

Ale abych pořád jen nehanil tak mě RC13 běží na RB133 už přes 13dní bez jediného restartu. Sice se to moc nenadře (NAT, DHCP, přijem 5,4Ghz + AP 2,4Ghz, pár pravidel ve firewallu) Akorát docela často vyskakuje procesor na 100% což 2,9 nedělala
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

asi tak a souhlas...je to o soudnosti samotnych tvurcu, kdy tomu rikaji beta, kdy je to rc a kdy je to stable...co se mne osobne tyce, taxem ty jejich rccka moc nezkousel, jen prvni a zatim posledni a je to spise horsi nez lepsi - takze neco stabilniho a funkcniho by bodlo. nevidim do jejich prace a proto chapu, ze neco asi museji ladit, ale nechapu ty prodlevy a ty nefungujici silenosti (ne, do jejich tymu jit nechci a kritizuji to ciste jako uzivatel - snad jsem se timto vyhnul par odpovedem ;-))
0 x

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 17 years ago

Zdravim. Dnes jsem musel vratit RC13 na 2.9 uz dvakrat za sebou mi vytuhnul router za ani watchdog nezareagoval. Na RB333 to bezi velice slusne ale na PC nic moc...
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 17 years ago

..panove, nedovolim si nerypnout....

To tyhle vsechny pokusy z upgradem, downgradem, zase upgradem, vytuhnutim apod, delate pri provozu na ostre siti? S povesenyma klientama? s tim realnym trafficem, ktery tady udavate?

(zakaznici tedy musi mit radost.....) :roll:
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..