❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB532+RB502 a 3x Alfa CM9 - velký problém

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

cm9 ma tiez atheros... to je kravina... podla toho symptomu je to presne ta zavada ktora tu bola avizovana... 3-4x r52 bezne pouzivam a vsetko slape ako ma
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 17 years ago

asdewq píše:cm9 ma tiez atheros... to je kravina... podla toho symptomu je to presne ta zavada ktora tu bola avizovana... 3-4x r52 bezne pouzivam a vsetko slape ako ma

JJ, pouzivam taky 3x RB532+502, vsude 4x R52 bez problemu, problemy jsem mel s nasazenim RB532+564 a 6x R52, tam byl co 2 hodiny restart, po vymene na RB564 dvou R52 za CM9 vse ok.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

taktez potvrzuji, RB532a + 502 + 4xR52 jede v pohode, i 3x jede v pohode, nebo jsem alespon zadne problemy nezaznamenal, bezi to cca pul roku
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Spreamer

Příspěvekod Spreamer » 17 years ago

Beru svůj poslední příspěvek zpět. Dali jsme tam jiné trafo (48V, 30W) nepomohlo. Mysleli jsme si, že je něco špatně v elektrice, protože je to na horské chatě, tak jsme tam dali UPSku a taky nepomohlo. Rovněž výměna RB502 nepomohla. Momentálně je to osazeno 3X Alfa CM9 a napajené přes PoE slučovač/rozbočovač, čili přimo jako by jackem do desky. Jsme opravdu zoufalí, protože se jedná celkem významný přeskok do těžko přístupně dědiny. Restartuje se to v nahodilých intervalech, na teplotě nezáleží. Jednou uptime 15 hodin, jindy nedrží ani hodinu a pořád restarty.

Zkoušeli jste tedy někdo tedy kombinaci 2xCM9 a 2xR52, kdy Vám to skutečně vyřešilo daný problém?

Děkuji.
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 17 years ago

reset píše:taktez potvrzuji, RB532a + 502 + 4xR52 jede v pohode, i 3x jede v pohode, nebo jsem alespon zadne problemy nezaznamenal, bezi to cca pul roku

Tak jsem jim tam znovu volal a byla mi dána odpověï, že fungovat to sice může, ale není to podporováno od mikrotiku. Takže mám prostě smůlu. Na vině je čipset AR5414. No nic, budu muset tedy kombinovat s CM9. :-(
0 x

Spreamer

knedlik píše:
reset píše:taktez potvrzuji, RB532a + 502 + 4xR52 jede v pohode, i 3x jede v pohode, nebo jsem alespon zadne problemy nezaznamenal, bezi to cca pul roku

Tak jsem jim tam znovu volal a byla mi dána odpověï, že fungovat to sice může, ale není to podporováno od mikrotiku. Takže mám prostě smůlu. Na vině je čipset AR5414. No nic, budu muset tedy kombinovat s CM9. :-(

Co to je za blbost, že není AR5414 podporován. Pokud se nepletu, tak mikrotik vyrábí karty s označním "MikroTik R52", které mají právě již výše zmiňovaný chipset. Pěkné no ...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 17 years ago

Zdravím, mám podobný problém : 532A+564 + 6xminipci 562AG TPLINK. Náhodné restarty v intervalu 5 min až 3 hodiny. V logu se vypíše, že to asi způsobil watchdog. Takže je možné,že se to nerestartovalo, ale prostě to zatuhlo a pak restart watchdogem. RB je bohužel na 30m stožáru, napájení po POE a UTP, takže pokus-omyl je dost pracný,
původně přepnuto na POE "12V", zdroj 19V/3.16A, dělalo to restarty, poté
jsem přepl RB jumpery na POE "48V" a dal zdroj POE 48V/0,4A (větší jsem momentálně neměl) a dělá to stále. Už tady ta otázka padla :
1/ jak je to vlastně s tím napájením přes POE port a přes napájecí JACK?Někdo tady psal, že je to na desce PS jednoduše propojené, ale v tom případě proč uvádí specifikace výrobce rozdílné hodnoty pro tu menší hodnotu napájení 12V?
2/vysvětlení, že při více kartách od mikrotiku se to restartuje mě přijde nějaké divné. Asi by to chtělo říci, kdo to tvrdí. Pokud je to pravda, proč o tom není zmínka v manuálu k zařízení a jaká je podstata problému? A jak by se tedy měly karty osadit přesně do kterých slotů a jaké? Záleží na chipsetu nebo na výrobci nebo na typu?
2a/ Podobný problém řeším u orig. RB-44,RB44 RouterBoard-44 -4xethernet 10/100 posazené do PC.V mikrotiku 2.x i 3.x se nadetekuje pouze jeden ethernet, ostatní nejsou vidět. Ve té stejné mašině najdou winXP všechny 4 díry bezproblémů. PC je Intel Little Valley D201GLY2.
3/Teïka dělám test na jiném kusu 532+564+6xTPlink 562AG. Uvidíme, jestli to bude dělat restarty nebo ne.
4/Navíc jsem si všiml, že když pingám do ethernetové díry, co jsem přes ni připojený, má to obrovské ztráty na pingu. Je zvláštní, že se díra (POE) nadetekovala jako ETH4, což je sice jen kosmetická vada, proč to ale není eth1?
Nemá prosím někdo k tomuto kloudné poznatky?
Předem dík.
mpcz
0 x

Pintero

mpcz píše:Zdravím, mám podobný problém : 532A+564 + 6xminipci 562AG TPLINK. Náhodné restarty v intervalu 5 min až 3 hodiny. V logu se vypíše, že to asi způsobil watchdog. Takže je možné,že se to nerestartovalo, ale prostě to zatuhlo a pak restart watchdogem. RB je bohužel na 30m stožáru, napájení po POE a UTP, takže pokus-omyl je dost pracný,
jsem přepl RB jumpery na POE "48V" a dal zdroj POE 48V/0,4A (větší jsem momentálně neměl) a dělá to stále. Už tady ta otázka padla :
1/ jak je to vlastně s tím napájením přes POE port a přes napájecí JACK?Někdo tady psal, že je to na desce PS jednoduše propojené, ale v tom případě proč uvádí specifikace výrobce rozdílné hodnoty pro tu menší hodnotu napájení 12V?

Hele jestli proste tomu tady nerozumite, jdete si hrat na piskoviste :!:
:arrow: Daval jsi pozor pri hodinach fyziky na druhem stupni ZS?? A kdyz ne, tak si zkratka dej na tomto foru hledat a procti prispevky a zjistis, ze zkratka na 6 minipci x 30m PoE mas dat zdroj 48V a ne 18V. :idea:

A jak jsem psal o par prispevku vyse, nasel jsem to na ofic. foru mikrotiku, ze na RB564 maji byt 2 x 2 ruzne karty, pak to jede. Takze treba 2x R52 a 2x CM9. :idea:
Mam to nasazeny delsi dobu na RB532A r5.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 17 years ago

tak ja neviem ale autor prispevku sa pytal na rb502 co je rozsirenie na 4minipci nie o 4 minipci... 564 sa mozno chova inak, 502jku otestovanu so 4xr52 v pohode
0 x

mpcz

Pintero píše:
mpcz píše:Zdravím, mám podobný problém : 532A+564 + 6xminipci 562AG TPLINK. Náhodné restarty v intervalu 5 min až 3 hodiny. V logu se vypíše, že to asi způsobil watchdog. Takže je možné,že se to nerestartovalo, ale prostě to zatuhlo a pak restart watchdogem. RB je bohužel na 30m stožáru, napájení po POE a UTP, takže pokus-omyl je dost pracný,

Hele jestli proste tomu tady nerozumite, jdete si hrat na piskoviste :!:
:arrow: Daval jsi pozor pri hodinach fyziky na druhem stupni ZS?? A kdyz ne, tak si zkratka dej na tomto foru hledat a procti prispevky a zjistis, ze zkratka na 6 minipci x 30m PoE mas dat zdroj 48V a ne 18V. :idea:

A jak jsem psal o par prispevku vyse, nasel jsem to na ofic. foru mikrotiku, ze na RB564 maji byt 2 x 2 ruzne karty, pak to jede. Takze treba 2x R52 a 2x CM9. :idea:
Mam to nasazeny delsi dobu na RB532A r5.

Děkuji za za upozornění, jak jsme hloupí. Ocenil bych však spíše konstruktivní OVĚŘENOU radu, což nyní dělám já :
1/ restarty (nebo také zatuhnutí + reset watchdogem?) jsou způsobeny jednoznačně verzí mikrotiku 3. rc13. Po upgrade (spíše down) na 2.9 to jede skoro 2 týdny bez restartu naprosto v pohodě.
Taktéž se již neobjevuje chvilkové vytížení CPU na 100 proc., které tam skákalo bez zjevné příčiny. Na AP byl nulový provoz.
2/ po změně verze na 2.9 bylo vráceno POE na variantu 19V, restarty se neopakují, je to tedy jasně verzí Mikrotiku. POE 48V je samozřejmě lepší,
ale jeho výměna byla vzhledem k nepřístupnému umístění AP mnohem složitější, než změna SW z vyhřátého auta.
3/ sestava 532+564 + MKT 2.9 (jinde mám pár kusů 532+502) je osazena úmyslně 6 kartami stejného typu a žádné problémy se nevyskytují. Je docela možné, že příspěvek napsal nějaký domácí kutil, který se chtěl zviditelnit (nebo byl problém úplně někde jinde) a zbytečně zdržel některé uživatele. Anebo je problém odvislý od dalších kombinací, to ukáže čas. Každopádně to chodí 2 týdny v pohodě. Ostatně, nějak mi nejde na rozum, že by výrobce vyrobil nástavbu pro celkem 6 miniPCI a šla by osadit jen půlka.
mpcz
10/01/2008
0 x

Pintero

mpcz píše:Děkuji za za upozornění, jak jsme hloupí. Ocenil bych však spíše konstruktivní OVĚŘENOU radu, což nyní dělám já :
1/ restarty (nebo také zatuhnutí + reset watchdogem?) jsou způsobeny jednoznačně verzí mikrotiku 3. rc13. Po upgrade (spíše down) na 2.9 to jede skoro 2 týdny bez restartu naprosto v pohodě.
Taktéž se již neobjevuje chvilkové vytížení CPU na 100 proc., které tam skákalo bez zjevné příčiny. Na AP byl nulový provoz.
2/ po změně verze na 2.9 bylo vráceno POE na variantu 19V, restarty se neopakují, je to tedy jasně verzí Mikrotiku. POE 48V je samozřejmě lepší,
ale jeho výměna byla vzhledem k nepřístupnému umístění AP mnohem složitější, než změna SW z vyhřátého auta.
3/ sestava 532+564 + MKT 2.9 (jinde mám pár kusů 532+502) je osazena úmyslně 6 kartami stejného typu a žádné problémy se nevyskytují. Je docela možné, že příspěvek napsal nějaký domácí kutil, který se chtěl zviditelnit (nebo byl problém úplně někde jinde) a zbytečně zdržel některé uživatele. Anebo je problém odvislý od dalších kombinací, to ukáže čas. Každopádně to chodí 2 týdny v pohodě. Ostatně, nějak mi nejde na rozum, že by výrobce vyrobil nástavbu pro celkem 6 miniPCI a šla by osadit jen půlka.mpcz10/01/2008

V tvem prvnim prispevku jsi nepsal, ze pouzivas v.3rc a ani by me nenapadlo, ze muze nekdo davat do ostreho provozu na 30m stozar RC verzi navic v sestave 532+564+6xminiPCI :shock:
0 x

Spreamer

Tak musím konstatovat, že jsme problém vyřešili. Stačilo vyhodit jednu CM9 za r52 a jede to bez chyby již týden. Snad Vám tento poznatek pomůže. Musím upozornit, že jsme tam od počátku měli ROS 2.9.46, vyměnili jsme rb502, vyhodili zcela poe a dokonce tam dali UPSku, jelikož jsme meli podezření na kolisání v síti. Nic z toho nepomohlo, až osazeni jinou kartou (tedy momentálně 2x cm9 1xr52).
0 x

mpcz

Spreamer píše:Tak musím konstatovat, že jsme problém vyřešili. Stačilo vyhodit jednu CM9 za r52 a jede to bez chyby již týden. Snad Vám tento poznatek pomůže. Musím upozornit, že jsme tam od počátku měli ROS 2.9.46, vyměnili jsme rb502, vyhodili zcela poe a dokonce tam dali UPSku, jelikož jsme meli podezření na kolisání v síti. Nic z toho nepomohlo, až osazeni jinou kartou (tedy momentálně 2x cm9 1xr52).

Ahoj, no jak jsem již psal výše, mám v sestavě 6 stejných miniPCI a jede to v pohodičce, už o AP-ku ani nevím. Pokud je přece jenom problém v kombinaci, myslím si, že by se měl k tomu postavit čelem především výrobce HW+SW. Nemůžeme přece kombinovat různé kombinace karet sami bez jasného návodu. Možná by stačilo, kdyby se Mikrotik nebo Routerboard vyjádřil k podstatě problému, abychom měli aspoň nějaké vodítko. Pokud má někdo od nich vyjádření, mohl by ho na tomto místě zviditelnit?
mpcz
10/01/2008
Naposledy upravil(a) mpcz dne 10 Jan 2008 23:02, celkem upraveno 1 x.
0 x

mpcz

Pintero píše:
mpcz píše:Děkuji za za upozornění, jak jsme hloupí. Ocenil bych však spíše konstruktivní OVĚŘENOU radu, což nyní dělám já :
3/ sestava 532+564 + MKT 2.9 (jinde mám pár kusů 532+502) je osazena úmyslně 6 kartami stejného typu a žádné problémy se nevyskytují. Je docela možné, že příspěvek napsal nějaký domácí kutil, který se chtěl zviditelnit (nebo byl problém úplně někde jinde) a zbytečně zdržel některé uživatele. Anebo je problém odvislý od dalších kombinací, to ukáže čas. Každopádně to chodí 2 týdny v pohodě. Ostatně, nějak mi nejde na rozum, že by výrobce vyrobil nástavbu pro celkem 6 miniPCI a šla by osadit jen půlka.mpcz10/01/2008

V tvem prvnim prispevku jsi nepsal, ze pouzivas v.3rc a ani by me nenapadlo, ze muze nekdo davat do ostreho provozu na 30m stozar RC verzi navic v sestave 532+564+6xminiPCI :shock:

Ahoj, k té sestavě : jak jistě víš, nemůžeme si v poslední době příliš vybírat. Výkonnější RB se dnes prodávají již jen s v. 3.x a downgrade není možný. Navíc - na několika AP nám fungují 333-ky s touto v. 3.x docela bez problémů. Že je problém v 532 + v.3.x jsme zjistili, sice po problémech, ale přece. Nemůžu se ubránit poznámce, že by nám měl Mikrotik platit za "betatesterství". :D
mpcz
10/01/2008
0 x