❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
FWA LTE od T-Mobile
-
Re: FWA LTE od T-Mobile
Mobilní operátoři mají jednu zásadní nevýhodu, musí totiž za pronajaté frekvence odvádět státu ne zrovna malé všimné. Takže čekat u LTE nějaký masivní cenový pokles a rušení FUPů, to asi ne. Navíc od poloviny června jim poklesnou i tržby z roamingu v EU, což se budou jistě snažit vykompenzovat jinak.
1 x
tak nemyslel sem zrovna citlivost radií která je důležitá více méně pro klienty za překážkou. Umřou tak jako tak při rušení mezi sebou.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Tohle není T-Mobile ale O2 Air fix. Vypadá to že s tím mají trošku problém když to musí takhle uměle škrtit od 17-23hod
http://www.mobilmania.cz/bleskovky/o2-a ... fault.aspx
Další finta na lidi je to že první měsíc kdy to můžeš bezplatně vrátit to běží bezvadně 20Mbit download. Po prvním měsící najednou omezení rychlosti. Divné že
Pár lidí tam psalo že to zkoušeli vyreklamovat ale reklamace se neuznává neboť "vytížení sítě, agregace" a minimální garantovou rychlost 16kbit neporušili
"Úplně stejný problém... internet v provozu od února a celý měsíc super. Rychlost stále mezi 16-20 Mbit/s. Po měsíci "najednou" rychlost kolem 4-8 Mbit/s. Víc ani ťuk. Je to pěkně v*****ý z jejich strany! objednal jsem s tím, že si polepším oproti bezdrátu."
"Přešel jsem právě z bezdrátu, kde mě agregace a časté výpadky opravdu štvaly. Na druhou stranu byly ale lepší pingy a když to běželo jak mělo, bylo to rychlejší.."
http://www.mobilmania.cz/bleskovky/o2-a ... fault.aspx
Další finta na lidi je to že první měsíc kdy to můžeš bezplatně vrátit to běží bezvadně 20Mbit download. Po prvním měsící najednou omezení rychlosti. Divné že
Pár lidí tam psalo že to zkoušeli vyreklamovat ale reklamace se neuznává neboť "vytížení sítě, agregace" a minimální garantovou rychlost 16kbit neporušili
"Úplně stejný problém... internet v provozu od února a celý měsíc super. Rychlost stále mezi 16-20 Mbit/s. Po měsíci "najednou" rychlost kolem 4-8 Mbit/s. Víc ani ťuk. Je to pěkně v*****ý z jejich strany! objednal jsem s tím, že si polepším oproti bezdrátu."
"Přešel jsem právě z bezdrátu, kde mě agregace a časté výpadky opravdu štvaly. Na druhou stranu byly ale lepší pingy a když to běželo jak mělo, bylo to rychlejší.."
0 x
Tak nakoniec to nebude take horuce ako to vyzera, problem solved wifi zije aj nadalej 
0 x
já ti nevim ale raději budu mít pomalejší nepadající lte než padající rychlejší wifi. Samozřejmě jestli to takhle s tou rychlostí udělaly tak je to sviňárna.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
hapi píše:já ti nevim ale raději budu mít pomalejší nepadající lte než padající rychlejší wifi. Samozřejmě jestli to takhle s tou rychlostí udělaly tak je to sviňárna.
Tak takhle je to jasně postavené. Taky bych nechtěl padající wifi. Ale souboj mobilní operátor s LTE versus kvalitní ISP s WiFi je o něčem jiném. Nám třeba síť nepadá, lidi na WiFi připojujeme jen na dobrý signál a viditelnost (což opravdu nedělá každý), páteře a spoje na AP máme stavěné na 99,99 % dostupnost a tak když zaprší nebo zasněží, nespadne nám půlka spojů, maximálně si některé za extrémního nečasu podřadí.
A pak si myslím, že LTE hrozba není.
Vykosí to lamy, vykosí to bastlíře, vykosí to podfinancované sítě, vykosí to možná i vesnické nadšence se sítí stavěnou na bazarovém HW. Ale proti dobře stavené WiFi síti s full duplex spoji na páteři, mnohdy v licenci, to bude mít boj těžký.
2 x
Ad FWA na 3,4/3,5 GHz: CTU nemlzi, v PVRS (http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuziti-radioveho-spektra/rok_2012/pv-p_07-07_2012-10.pdf) jasne stoji, ze se pasmo bude harmonizovat pro IMT-A. Pasmo je uz dnes podporovano
LTE standardy a ten modem, ktery nabizi ruzovi, ho dokonce uz dnes podporuje (stejne jako podporuje jeste nevydrazenych 3,7 GHz).
Ad "operatori za kmitocty plati" - to je pravda, ale napr. v pripade 80 MHz TDD bloku v 3,7 GHz (maximalni vydrazitelny blok, ktery muze podle poslednich konzultacnich podminek ziskat operator velke trojky) jde o 25,6 milionu Kc rocne. Za odmenu ma operator vyhrazene pasmo, ktere je schopne poskytovat konektivitu o rychlostech v radu (vyssich) stovek Mbit/s. Bohuzel regionalizace pridelu neprosla, takze jedina sance, jak ziskat tohle lukrativni pasmo pro existujici male ISP, by bylo sdruzeni do nejake aliance, vydrazeni kmitoctu a vybudovani spolecne site...
LTE standardy a ten modem, ktery nabizi ruzovi, ho dokonce uz dnes podporuje (stejne jako podporuje jeste nevydrazenych 3,7 GHz).
Ad "operatori za kmitocty plati" - to je pravda, ale napr. v pripade 80 MHz TDD bloku v 3,7 GHz (maximalni vydrazitelny blok, ktery muze podle poslednich konzultacnich podminek ziskat operator velke trojky) jde o 25,6 milionu Kc rocne. Za odmenu ma operator vyhrazene pasmo, ktere je schopne poskytovat konektivitu o rychlostech v radu (vyssich) stovek Mbit/s. Bohuzel regionalizace pridelu neprosla, takze jedina sance, jak ziskat tohle lukrativni pasmo pro existujici male ISP, by bylo sdruzeni do nejake aliance, vydrazeni kmitoctu a vybudovani spolecne site...
1 x
Jak je to s temi frekvencemi pro LTE? Predpokladam, ze kdyz operator vydrazil 2*10Mhz, tak to znamena 10 Mhz pro uplink a 10 Mhz pro downlink. To znamena, ze na tech stejnych frekvencich bezi cela republika? Tzn. na jedne BTS jde nekolik sektoru na stejne frekvenci? To jsou ty BTS synchronizovany pro spolecny vysilani, nebo jak to muze fungovat? Prece pri 4x4 mimo je teoreticky 300Mbit prenosovka, coz by znamenalo obrovskou agregaci pro pripojene uzivatele. Nepocitam ted nejaky bonding kapacity na ruznych frekvencich. Berme jen LTE pri fixni instalaci. To ze nekomu jede LTE na mobilu 70 Mbit, jeste neznamena, ze mu pojede LTE fixed stejne, jen bez datoveho limitu. Uvazuji ted jen 800Mhz pasmo, v kopcovitem terenu snad jedine pouzitelne ve velkem meritku. Vysilace nad mesty asi pojedou na vyssich kmitoctech.
0 x
Urcite je tam synchronizacia a ine prvky, inak by nedokazali prevadzkovat tolke BTSky v mestach. Ja by som LTE ani prevadzkovat nechcel
Ked som videl zariadenie pred antenou ktore ma vstup 48V 17A (jedno jedine zariadenie) tak oproti tomu je spotreba wifi zlata 
0 x
jistě že tam je obrovská agregace, ted se všichni chvástají jak to jede když LTE vužívá jen 20% zařízení? jo s 5 zákazníky na vesnici na mém sektoru MIMO 2x2 mi to pojede lépe že 
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
-
- Kontaktovat uživatele:
Predseda SVJ se mi sveril, ze mu volal T-Mobile obchodak a navrhnul mu, aby SVJ snizil vysi najmu za umistenou BTS. SVJ dalo protinabidku at si tu BTS teda sbalej a odvezou. Stalo se asi pred mesicem. Mate nekdo podobne zkusenosti ?
Adolf.Shitler píše:Mobilní operátoři mají jednu zásadní nevýhodu, musí totiž za pronajaté frekvence odvádět státu ne zrovna malé všimné. Takže čekat u LTE nějaký masivní cenový pokles a rušení FUPů, to asi ne. Navíc od poloviny června jim poklesnou i tržby z roamingu v EU, což se budou jistě snažit vykompenzovat jinak.
0 x
Hm, jakakoliv castka co plati a jsou to tisice mesicne se hodi do svj... nechce se mi verit ze by je poslali pryc a ochudili se...
0 x
Normálně do takovýchto témat nepíšu, ale co tady čtu, to je fakt něco. Hoši vy jste fakt paka. Kolikrát to tu bylo, dycky něco vyjde, a hnedka všichni tyjo, wifiny jsou v prdeli, konec, prodávám síť.
Uplně pokaždé, když se vynoří nějaká technologie od konkurence, nebo nějaká super akce, se tady vedou řeči, za které bych liskal. Přitom uplně pokaždé, po půl roce (nebo po roce) už o tom nikdo ani necekne. Zjistí se totiž, že nikomu lidi neodešli ,a vždycky se ukázalo že ta super novinka má nějaký háček. Pokaždé to má uplně na vlas stejný scénář...
ISDN, ADSL, CDMA, 3G, VDSL, LTE, pokaždé se tady nakdou chaotici co začnou panikařit. Kolik Vám odešlo klientů při každém takovéto "průlomové" technologii? Nevím jak Vám, ale u mě jsou to spíše jednotky klientů. Naopak klienti neustále přibývají, není to tak jak v začátcích, ale jde to pořád nahoru.
Ano, od začátku roku se jeden klient odstěhoval, druhý si myslel že nemusí platit, a třetí dostal super nabídku od T-mobile. Mimo tyto 3 odchozí asi 12 klientů přibylo.
Ty největší průsery si děláme sami. Kdyby nebyli mezi náma debilci co si myslí, že super nízkou cenou přetáhnou klienty, žilo by se mám podstatně líp.
Vy kdo tady frflete, jak je to čímdál horší, a jak to stojí za prd, zabalte to, a děte dělat někam k pásu za 20 čistého. Nechce se Vám? Pročpak, protože wifiny stále nesou někilikanásobně víc? Aha, tak to potom ano...
Nakonec jen malý příklad posunu rychlostí u tarifů O2, který si nemůžu odpustit, možná jsem to tu už psal, ale napíšu to znova pro oživení. Před rokem jsem si v Brně - Řečkovicích zřizoval přípojku od O2. Chtěl jsem vdsl. Bohužel mi bylo řečeno že v mojí lokalitě není dostatečná kapacita, a že mi můžou nabídnout pouze adsl. Za 500 měsíčně jsem si teda půl roku platil reálných 6Mbit, s příslibem blízkého navýšení. Po půl roce jsem se začal dožadovat slíbeného navýšení, to mi bylo umožněno. Za stejnou cenu jsem, dostal 20Mbit. Ovšem mezitím začalo O2 nabízet i hezké rychlosti 50 a 80Mbit. Inu co, kilčo si připlatím a budu mít místo 20 celý 50Mbit. Operátor mi bohužel sdělil, že nedávno mi navyšovali linku z 6 na 20Mbit, načež na 50Mbit nemají rezervu. Tentokrát mi už bohužel termín dalšího navýšení operátor nebyl schopný říci. Je bláhové, domnívat se, že se teď najednou jejich postupy nějak extrémně změní.
Uplně pokaždé, když se vynoří nějaká technologie od konkurence, nebo nějaká super akce, se tady vedou řeči, za které bych liskal. Přitom uplně pokaždé, po půl roce (nebo po roce) už o tom nikdo ani necekne. Zjistí se totiž, že nikomu lidi neodešli ,a vždycky se ukázalo že ta super novinka má nějaký háček. Pokaždé to má uplně na vlas stejný scénář...
ISDN, ADSL, CDMA, 3G, VDSL, LTE, pokaždé se tady nakdou chaotici co začnou panikařit. Kolik Vám odešlo klientů při každém takovéto "průlomové" technologii? Nevím jak Vám, ale u mě jsou to spíše jednotky klientů. Naopak klienti neustále přibývají, není to tak jak v začátcích, ale jde to pořád nahoru.
Ano, od začátku roku se jeden klient odstěhoval, druhý si myslel že nemusí platit, a třetí dostal super nabídku od T-mobile. Mimo tyto 3 odchozí asi 12 klientů přibylo.
Ty největší průsery si děláme sami. Kdyby nebyli mezi náma debilci co si myslí, že super nízkou cenou přetáhnou klienty, žilo by se mám podstatně líp.
Vy kdo tady frflete, jak je to čímdál horší, a jak to stojí za prd, zabalte to, a děte dělat někam k pásu za 20 čistého. Nechce se Vám? Pročpak, protože wifiny stále nesou někilikanásobně víc? Aha, tak to potom ano...
Nakonec jen malý příklad posunu rychlostí u tarifů O2, který si nemůžu odpustit, možná jsem to tu už psal, ale napíšu to znova pro oživení. Před rokem jsem si v Brně - Řečkovicích zřizoval přípojku od O2. Chtěl jsem vdsl. Bohužel mi bylo řečeno že v mojí lokalitě není dostatečná kapacita, a že mi můžou nabídnout pouze adsl. Za 500 měsíčně jsem si teda půl roku platil reálných 6Mbit, s příslibem blízkého navýšení. Po půl roce jsem se začal dožadovat slíbeného navýšení, to mi bylo umožněno. Za stejnou cenu jsem, dostal 20Mbit. Ovšem mezitím začalo O2 nabízet i hezké rychlosti 50 a 80Mbit. Inu co, kilčo si připlatím a budu mít místo 20 celý 50Mbit. Operátor mi bohužel sdělil, že nedávno mi navyšovali linku z 6 na 20Mbit, načež na 50Mbit nemají rezervu. Tentokrát mi už bohužel termín dalšího navýšení operátor nebyl schopný říci. Je bláhové, domnívat se, že se teď najednou jejich postupy nějak extrémně změní.
0 x
basty píše:Hm, jakakoliv castka co plati a jsou to tisice mesicne se hodi do svj... nechce se mi verit ze by je poslali pryc a ochudili se...
Na paneláku co jsem bydlel dřív, je taky majitelé vyhodili. Jednak rovná střecha v katastrofálním stavu, navíc se žačali víc ozývat jednotlivci, že se jim nelíbí co jim seshora svítí do hlav. Pak už to šlo rychle.
1 x
Takže je to tak jak jsem psal x-). Jinak pojmem novy chipset jsem myslel novy chipset s více filtry a lepší synchronizaci. Ale kdyz tohle nebude, tak je tu furt to co jsem psal. Proste jejich náklady jim nedovolí proste nabízet Net pod 400,-Kč takže pro většinu z vas kde průměr ze zákazníka je kolem 350,-Kč se nic nemění. Lidi stále koukají ve většině případů na cenu a az pak na Megapixely xD ( často tohle slovo slycham xD )
0 x
https://www.ORELSOFT.cz - ISP CZ / https://www.ORELSOFT.pl - ISP PL / https://www.levneVPS.cz - Hosting / https://www.GAMEHOSTING.cz - Herni hosting
Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.
Proc se schovavat v anonymite ? Kdyz neco delas, delej to na 100%, nebo se na to vyser.