❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Příliš dropů v QT

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příliš dropů v QT

Příspěvekod Petr S. » 8 years ago

Ahoj,

u některých klientů mám v QT ve statistikách za několik dní 0 dropů, u některých několik desítek, ale u jednoho klidně 17.000 - to mi už přijde dost hodně.
zs-qt.png
zs-qt.png (6.28 KiB) Zobrazeno 3382 x
. Ale kde by se to mohlo brát?

Máte nějaký nápad, kde by se ty dropy mohly brát - nastavení toho QT je stejné jako u jiných QT. A ty dropy jsou ty packety co router vypustil, protože bylo QT moc vytížené, a nebo ty, které nějakým způsobem ke klientovi nedorazily, protože třeba špatné CCQ? Ale zrovna tenhle klient má CCQ 99% v downloadu a podle statistik wlan TX/RX Drops 0 a to samé TX/RX Errors....

Jediné co je u toho klienta jinak oproti těm co nezlobí, tak hned za SXT má umístěný RB941 (hAP lite), který mu dělá domácí wifi a router. Ale zatím jsem to měnit nezkoušel.

Díky moc za nakopnutí.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Dropuje ta fronta ... o stavu linku nemá ponětí (bohužel).

Je to tak půl procenta? To není zase tak moc.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Je tam 18390 dropů teď a skoro 4 miliony packetů. Jj, vychází to cca na půl procenta. Co mi ale hlava nebere, tak proc clovek co je ve stromu o řádek výš má staženo cca stejně paketů, ale dropů nula, a nastavení fronty je naprosto stejné... Ten co je nad ním má zas nula dropů, ale paketů ještě dvakrát tolik než ty předchozí dva.

Je to fronta SFQ, perturb 1, Allot 1514
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 8 years ago

Petr S. píše:Je tam 18390 dropů teď a skoro 4 miliony packetů. Jj, vychází to cca na půl procenta. Co mi ale hlava nebere, tak proc clovek co je ve stromu o řádek výš má staženo cca stejně paketů, ale dropů nula, a nastavení fronty je naprosto stejné... Ten co je nad ním má zas nula dropů, ale paketů ještě dvakrát tolik než ty předchozí dva.

No protoze jeden clovek zdime svoji linku imrvere na max a druhy treba jen na 3/4 :-).
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

pepulis píše:
Petr S. píše:Je tam 18390 dropů teď a skoro 4 miliony packetů. Jj, vychází to cca na půl procenta. Co mi ale hlava nebere, tak proc clovek co je ve stromu o řádek výš má staženo cca stejně paketů, ale dropů nula, a nastavení fronty je naprosto stejné... Ten co je nad ním má zas nula dropů, ale paketů ještě dvakrát tolik než ty předchozí dva.

No protoze jeden clovek zdime svoji linku imrvere na max a druhy treba jen na 3/4 :-).

No to tím nebude. Protože tohle jsou fronty na STB nebo SMART TV SledovaniTV - všechny stejně nastavené (jen pár z nich má o stupeň lepší prioritu) ale jinak vše stejně. A třeba ten co má nejvíc nataháno a STB skoro nevypíná má 0 dropů.

A ten co má nataháno skoro nejmíň (resp. obdobně jako pár dalších ale málo) má nejvíc dropů.
0 x

TheITman

Příspěvekod TheITman » 8 years ago

Tak třeba často vypíná STB v průběhu komunikace a hned je tam drop :D
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 8 years ago

pokud vyloucime stav, ze klient jede 'na doraz', tak nachytat packety a udelat casovou analyzu. Mely by byt videt bursty, ktere zaplni frontu, takze musi zahazovat. Mozna zjistis, ze klientovi bezi vice toku nez ostatnim.

Ledacos by mozna napovedel i torch a graf z toho shaperu.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

no, vzhledem k tomu že to píšeš v souvislosti s tv tak se nedivim. Stahuje to jako youtube tedy v krátkých ale vydatných nárazech. Youtube si dokáže vzít špičkově během 10-100ms klidně 100Mbit a pak 10 sekund nic. Takže tyhle dropy tam prostě musí bejt když se to posílá timhle způsobem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:no, vzhledem k tomu že to píšeš v souvislosti s tv tak se nedivim. Stahuje to jako youtube tedy v krátkých ale vydatných nárazech. Youtube si dokáže vzít špičkově během 10-100ms klidně 100Mbit a pak 10 sekund nic. Takže tyhle dropy tam prostě musí bejt když se to posílá timhle způsobem.

Nj, ale tak mě pak vysvětli proč to u jiných klientů buď nedělá vůbec a nebo v daleko menší míře. 17000 a třeba 20 dropů je rozdíl. Pokud by to bylo jak říkáš, tak by to muselo dělat u všech. Naopak lidi, který se na TV dívají skoro pořád, tam dropy nemají, ale zato tenhle člověk si TV pouští občas a dropů tam je mraky.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

musíš zjistit kdy tam naskakují a z kolika už je queue zaplněná. Čim víc do ní leze dat, tim častěji bude dropovat. Záleží taky na limitu samotný queue. Taky je pravděpodobný že na pomalejších linkách ke klientovy bude dropů méně protože nedokáže poslat tolik požadavků aby to dokázali patřičně vyhnat do kraje.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků