❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MK + Webserver na jednom stroji

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Nick_xx

MK + Webserver na jednom stroji

Příspěvekod Nick_xx » 17 years ago

Zdravím ctěné osazenstvo, mám tu jeden komp v roli webserveru a jako router mám RB133, který už pomalu přestává zvládat. Napadlo mě, zda lze nějakým způsobem provozovat Mikrotik na PC společně s nějakým operačním systémem. A už Win, nebo Linux. Něco, jako když si ve Win spustím Vmware s Linuxem.

Pokud nic takového nejde udělat, existuje nějaká Linuxová distribuce, která má tak jednoduché a přehledné grafické administrační rozhraní s možností vzdáleného přístupu?

Děkuji za případné odpovědi.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

myslim ze by mohl jet ROS ve VMware pod win,ale je to prasecina :)
0 x

fra.iesus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fra.iesus » 17 years ago

ros ve vmware pod win jede bez problemu, obcas si ho spoustim na notasku a ten mi dela dhcp server a nat/firewall, webproxy atd, atd ;-) a taktez vyuzivam vmware pro instalaci mk na cf i v terenu na ntb. jinak na rozumnou praci by to mozna prasecina mohla byt, ale tak zase na druhou stranu, proc ne? (jak by to tady bylo s vice procesory? myslite, ze je vmware schopen pri emulaci rozkladat zatez, nebo bohuzel?) ;-) i kdyz bych mozna resil linux+virtualbox nez win+vmware (jednak cena prvniho je nulova, druheho se radove pohybuje tam, kde se da poskladat dost slusny stroj pro nahrazeni rb333, druhak stabilita)
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

neprijde mi to jako koser reseni ale myslim ze to pujde jestli to nekdo rozjede tak dejte vedet jak to jede :)
0 x

devil666

Příspěvekod devil666 » 17 years ago

Ros ve vmware pod linuxem pozivam v pohode, muze dokonce bezet i vice ruznych ros, pouzivam to na testovani novych verzi :).
0 x

vilikok

Příspěvekod vilikok » 17 years ago

MOS ide v pohode aj na WMWARE aj na Virtual PC od MS. Ma to vsak hacik hawdware pozna len sietovky LAN ziadne karty CM9 ani R52.
MOS a web server neviem o tom nic.
0 x

mika_hakkinen

Příspěvekod mika_hakkinen » 17 years ago

no aby mikrotik poznal wifiny, tak ty wifiny sám linux musé umět poznat modprobe madwifi
0 x

Nick_xx

devil666 píše:Ros ve vmware pod linuxem pozivam v pohode, muze dokonce bezet i vice ruznych ros, pouzivam to na testovani novych verzi :).

Bezi ti na tom i CM9? Ted jsem to tu pod Win + VMW znasilnoval, ale bez uspechu. Jde to nejak na Linuxu + VirtualBox? S linuxem budu blbnout, az budu mit volny komp.
0 x

vsetec

Příspěvekod vsetec » 17 years ago

Mam v provozu Debian, bezi na nem web server, Nagios, ipac, Rosinfo, ve Vmware MK Zatim v provozu tri tydny, bez problemu. Pripojeno 150 PC, dva konekty jeden 15M, druhy 7M. IBM x345, 2x XEON 2,2GHz, 1GB RAM, 3x18GB HDD RAID1.
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

To snad není možné, co všechno ještě lidi nevymyslí.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

Nick_xx

vsetec píše:Mam v provozu Debian, bezi na nem web server, Nagios, ipac, Rosinfo, ve Vmware MK Zatim v provozu tri tydny, bez problemu. Pripojeno 150 PC, dva konekty jeden 15M, druhy 7M. IBM x345, 2x XEON 2,2GHz, 1GB RAM, 3x18GB HDD RAID1.

Wifi část máš ošéfovanou v Debianu, nebo přímo v MK? Zajímal jsem se o to, ale zasekl jsem se na tom, že přes WMware se nedostanu přímo na wifi síťovku, mám k dispozici pouze rozhraní, které se tváří jako LAN. Je to tak, nebo jsem někde něco přehlédl. V takovém případě prosím o nakopnutí správným směrem, kde se k tomu dá něco najít. Děkuji.

Petr Vlašic píše:To snad není možné, co všechno ještě lidi nevymyslí.

Pro své vlastní aktivity potřebuji mít webserver. Zároveň dělám AP pro své sousedy. Mít tu dva kompy pro 10 sousedů je pro mě příliš velký (v případě nákupu RB333 i drahý) luxus :wink:
0 x

Petr Vlašic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Vlašic » 17 years ago

Nick_xx píše:Pro své vlastní aktivity potřebuji mít webserver. Zároveň dělám AP pro své sousedy.

Tak si postavte vlastní. Mít Router a Server na jednom železe je dle mého skromného názoru chyba ale mít to ještě emulované?To už snad radši nekomentuji vůbec.
Nick_xx píše:Mít tu dva kompy pro 10 sousedů je pro mě příliš velký (v případě nákupu RB333 i drahý) luxus

V dnešní době existuje spousta embedded hardwaru, který je za přijatelnou cenu a nežere příliš energie. Dle mého názoru je lepší mít dva "šunty", jeden jako router a jeden jako server, než mít jeden nadupaný Core2Duo (abych se mohl pochlubit Frantovi, když o tom tak krásně psali na PCT) na kterém bude všechno. A o virtualizaci se snad radši už nebavím vůbec. Vždyť s trochou snahy jde do RoS klidně dostat ten Apache a nebo na Debianu rozjet routing. A nebo mi netvrďte, že k vaší práci potřebujete ISS. Je to jen kombinace neznalosti,lennosti a škrblení.
0 x
Vždyť je to tak jednoduché…stačilo se zamyslet, špetku toho RTFM et voilà!

Nick_xx

Petr Vlašic píše:
Nick_xx píše:Pro své vlastní aktivity potřebuji mít webserver. Zároveň dělám AP pro své sousedy.
V dnešní době existuje spousta embedded hardwaru, který je za přijatelnou cenu a nežere příliš energie. Dle mého názoru je lepší mít dva "šunty", jeden jako router a jeden jako server, než mít jeden nadupaný Core2Duo (abych se mohl pochlubit Frantovi, když o tom tak krásně psali na PCT) na kterém bude všechno. A o virtualizaci se snad radši už nebavím vůbec. Vždyť s trochou snahy jde do RoS klidně dostat ten Apache a nebo na Debianu rozjet routing. A nebo mi netvrďte, že k vaší práci potřebujete ISS. Je to jen kombinace neznalosti,lennosti a škrblení.

Proč máte potřebu někoho soudit na základě několika málo postů? Neříkám, že nemáte (částečně) pravdu, ale příště méně přezíravosti, prosím ;-) Já tu mám komp 4 roky starý (AthlonXP 2500+), který mi tu třetím rokem jede jako webserver. Současná RB133 často ztrácí dech, proto logicky vyvstal problém, čím ji nahradit. Další komp v roli čistého routeru, není přijatelný. Kupovat nové železo (RB333 a jiné) - proč vyhazovat peníze, když se mi tu už jedno "fláká"? Momentálně směřuji k čistému systému na Debianu, studuji kde se co dá, ale když tu kolega zmínil, že se mu podařilo rozjet virtualizovaně MK, logicky mě to zajímá, neboť je to systém na míru, s vychytanou správou a odladěnými konfiguracemi, které jsou zde k vidění na fóru. Je mi nad Slunce jasné, že takto to profíci se stovkami kliošů nedělají, ale pro minisítičku o 10 lidech, to v pohodě stačí. No a o tom to je ;-)
0 x

vsetec

Příspěvekod vsetec » 17 years ago

Časem chci přejít na čistý Debian. WiFi mám řešené na RB133. Stroj je jen eth routr. A co je na tom špatného že MK běží ve VmWare? Předtím tam bylo Supermicro 1,1GHz a procesor nešel pod 50 procent, (jenom MK). Ted se procesor nedostane nad 20 procent.
0 x