❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB750 - tuhnutí AP na střeše při zapojení PC do ether2-master

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Umiyaki

RB750 - tuhnutí AP na střeše při zapojení PC do ether2-master

Příspěvekod Umiyaki » 9 years ago

Zdravím,

prosím o radu, po výměně WiFi AP na střeše (NanoStation loco M5) se asi po měsíci dostavilo její tuhnutí. Po všech možných testech, dvou návštěvách technika od providera, kompletní výměně kabelů za stíněné, se to stále nepravidelně opakovalo. AP na střeše je svedeno UTP kabelem do jejího napájení POE, z toho jde LAN do routeru Mikrotik RB750 do eth1 portu. Na něm mám obsazeny další 3 pozice ether2 - ether4. Na routeru byly různé RouterOS (bugfix, current a ted poslední 6.35rc42) Routerboard updatován na nejnovější. Vždy jsem resetoval celé nastavení a ponechal to základní. Pouze pro jednotlivé počítače vytvořil v DHCP server statické adresyz dynamicky přidělovaných. Jinak do toho nešahal. Aktuálně jsou to asi 4 dny, co je vše v pořádku. Zjistil jsem, že připojení mého pc do ether-2master dělá problém. Pokud kabely posunu a obsadím ether1 (AP na střeše), ether2-master(prázdný), ether3-ether5(počítače), anténa netuhne.
Netušíte, čím to může být? Je možné, že by se ether2 nějak "odpálil" a způsoboval toto? Dost nechápu, jak by router mohl způsobit tuhnuté antény na střeše. Jediné co jsem vypozoroval za společnou věc při zatuhnuté je, že většinou se to stalo večer, ráno, když si syn pustil na malině (TV) youtube a já sosal něco jiného na PC, co byl připojen právě do ether2-master. Tedy při větším datovém toku na portu ether2-master a některém dalším(ether3-5).

btw: to, že ether2-master není obsazen, když je na něj navázán DHCP server snad aktuálně není problém?!

Díky moc za pomoc.
Martin
0 x

czatlantis

Příspěvekod czatlantis » 9 years ago

Umiyaki píše:Dost nechápu, jak by router mohl způsobit tuhnuté antény na střeše.

UBNT jsou sračky... :D

Mám podobnej problém...
viewtopic.php?f=46&t=19807

Ale ten tvůj je ještě o řád zvláštnější...fakt to není jen nějaká blbá náhoda?
0 x

forkman
antispam: Ano

Příspěvekod forkman » 8 years ago

RB750 je hrozná bída, odvážil jsem se tam udělat brutální konfig HW switche, různé VLANy a k tomu ještě routování a při přenášení dat jen přes HW switch mi to (RB750) tuhlo taky, místo 100Mbit to jelo kilobity. Žádné UBNT tam nebylo :)

Tu default konfiguraci od MK moc neznám. Nejseš s tím UBNT náhodou na L2? AP myslíš svého klienta kterým se připojuješ do netu? Někdy se mi na UBNT stávalo že přestal fungovat sw bridge mezi wlan a eth, ale jen na jednom zařízení, nebo při vadné flash/RAM - poškozené binárky. Pravděpodobně problém s ARP. U tebe bych to viděl podobně, ale podle toho co píšeš se bojím, že ten technik na to asi nepřijde.

Co vlastně znamená to, že anténa tuhne?

Jestli máš ether2 jako master port pro 3,4 a 5, tak to vůbec nevadí, že není obsazený.
0 x

sacnok

Příspěvekod sacnok » 8 years ago

Jaký je firmware v tom Locu?

Nám na síti taky tuhly Loca, všechny měly firmware 5.5.x po přehrání na 5.6.4 tuhnutí přestalo. Tuhnutím myslím, že netekly data před Eth, než jsme vyměnili FW, tak jme je na dálku přes WLAN restartovali.
0 x

coolerman1

Příspěvekod coolerman1 » 7 years ago

Zdravim , napisem to sem :
SXT lite - station bridge ,pripojeny do ether5 forced on
RB750UP - ether1 zakaznik ,od neho sa napaja SXT cez poe IN a RB750UP na 42m FTP kabli
- ether2,3,4 su vypnute napajania
- ako napajanie je UBNT 24/1A zdroj ( viem ,ze to nieje original ,ale malo by to stacit ked antena s RB maju ani nie 10W spotrebu )

chyba SXT lite sa stale odpaja LOG z RB750UP,vsade je ROS 6.40.4
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png (104.51 KiB) Zobrazeno 2222 x
0 x

iTomB

Příspěvekod iTomB » 7 years ago

Udelej nove konektory a sleduj.

Tom
0 x