❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Padání CCQ a rate

Návody a problémy s konfigurací.
Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Padání CCQ a rate

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

Ahoj,
čím zabránit tomu, aby padal TX rate a CCQ u méně aktivních klientů? Mrknu na sektor kde je 10 zařízení a některá z nich jsou na nízkých linkovačkách a s malým CCQ. Stačí ale na klientovi rozjet např. Btest nebo aby tam byl větší přenos a link vyskočí na 115Mb a CCQ 90+ a dál není problém přenášet několik desítek Mb. Ale jak je zase chvíli klient neaktivní, tak link padá. ROS 6.34.1 a 6.36. Je jedno jaká je verze.

Štve mě to hlavně proto, že "přelinkování" na vyšší rychlosti chvíli trvá a pak je to znát i na speedtestu kde je vidět, jak rychlost postupně naskakuje od 1-16Mb. Pokud je link na 115Mb, tak rychlost vyskočí prakticny hned na 16Mb a drží.
Přílohy
link,ccq.JPG
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

hmmm, proč to vyskočí jenom na 16Mbit? testuješ speedtestem do netu? na usmolenejch 16Mbit by to mělo vyskočit za 1-2 sekundy, to neni žádná rychlost.

proč máš rate jenom 115Mbit? nemělo by bejt 130 případně 144? že ty sis pohrál s data rate?

Jestli je to jak píšeš tak máš chybu jinde, rychlost nahoru nevyskakuje hned z jinýho důvodu, předpokládám že tam máš nv2 tak přepni na nstreme jestli bude změna. Samozřejmě jestli máš nastavení data rate růčo tak to dej do defaultu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 8 years ago

Nstreme neni podle me reseni. Budou se ti zase odpojovat klienti s hlaskou not pooled for to long atp..
My jedem v NV2 6.38 a dataraty sou na 6,5mbit jen po pripojeni klienta k ap, jakmile zacne proovz natahne se to nahoru a drzi až do te doby nez klient zmizi z registrations (reboot zarizeni). Nekde bude neco jineho spatne. CCQ mam taky ale 10% dokud tam neni traffic ale neresim to nejak ..
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

16Mb je klientský tarif. Rychlosti se jinak šplhají někam k 50-60Mb na 1TCP. Rate 115 je schválně, mám povoleno maximálně MCS13, víc nemá smysl, protože i když se dostane link na 130/144 tak jsou rychlosti +- stejné. NV2 s nastavením 2ms.

Na jiných APčkách se to děje v mnohem menší míře, skoro vůbec. SAr2 a 912ky drží prakticky bezproblémů, i když jsou to AP v zarušenějším místě. Ale tady na RB922UAGS-5HPacD a RF-horn se to děje furt.
0 x

CrazyApe

Taky 922UAGS mod only n, nv2, cell radius 15km, milisekundy na auto, 6.38 ros.
Přílohy
Výstřižek.JPG
0 x

CrazyApe

Jeste mi delavalo hodne bordel kdyz jsem mel A/N a mel tam jednoho klienta nebo vic v Acku s RB411 a CM9 napr.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Tak nevím, přepnul jsem na only-N, nechal jsem rates v defaultu a stejně to padá. Hodinu to drželo na všech klientech a pak to postupně lehne u těch, kteří nepřenáší data. Ještě vyzkouším čisté Nko a nstream, ale radši bych NV2ku.
Přílohy
link,ccq2.JPG
link,ccq2.JPG (34.07 KiB) Zobrazeno 3118 x
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 8 years ago

Já nevím ale přijde mě to jako vlastnost. Mikrotik nikdy nedrží vysoký datarate pokud klient nic nepřenáší...
1 x

chula.cz

Příspěvekod chula.cz » 8 years ago

je to jak píše Honzam, viz třeba http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=50215
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Aha, takže to není chyba, to je vlastnost. Hledal jsem, ale tohle vlákno na mikrotiku jsem nenašel. Díky
0 x

nitx

Příspěvekod nitx » 8 years ago

Je to vlastnost ale "propočet" lze lehce urychlit

Karta WLAN / Data Rates překlik na Configured a pak na kartě HT MCS nechat zaškrtnuto kupříkladu (pouze) MCS0 MCS1 + MCS14 MCS15 + MCS22 MCS23
0 x