❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

problém zahozených paketů na FDD pojítku

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

problém zahozených paketů na FDD pojítku

Příspěvekod okoun » 8 years ago

Ahoj, problém zde řeším už několikráte ale bez nějakého slušnějšího výsledku. Stále se mi nedaří odstranit drobný packet loos na lince mezi dvouma routerama na 1Gb který je prpojen FDD pojítkem konrétně Alcoma MP600 a MP360.
MP360 (300Mb) s routerem X86 a na druhé RB3011
koz.png
(graf ze strany u X86)

MP600 (600Mb) s routerem X86 a na druhé RB3011
sed.png
(graf ze strany u X86)

router X86 je společný pro dva spoje jen každý má svůj eth.
S Flow controlem se to má tak že je zapnutý na druhý straně kde je RB3011 bohužel na X86 nejde zapnout protože tam vůbec možnost nastavení není, sítovka je ta originální od mikrotiku...
Dá se s tím tedy vůbec něco udělat když nejde na té X86 zapnout flow controll?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 8 years ago

nastavit shaper s dostatecne dlouhou frontou na rychlost odpovidajici prenosovce te Alcomy...
0 x

okoun

děkuji, a můžete být nějaký konkrétnější? třeba jaký kind a kolik tedy? O jaké rychlosti pojítek jde jsem už psal.
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 8 years ago

okoun píše:sítovka je ta originální od mikrotiku...
Dá se s tím tedy vůbec něco udělat když nejde na té X86 zapnout flow controll?

Co je to za verzi tiku ? My na X86 flow control pouzivame normalne.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....

okoun

měl jsem 6.37.1 tam byl ale když jsem dal on a vypnul a zapnul winbox tak se změnil na off, když jsem to udělal pomocí cli tak to bylo stejné... ted tam mám 6.37.3 a položka zmizela úplně :) je to akorát vidět v cli ale zapnutí nic nedělá ani v konfigu to potom vůbec není vidět...
sítovky mám 2x RB44GE
0 x

Dalibor Toman

okoun píše:děkuji, a můžete být nějaký konkrétnější? třeba jaký kind a kolik tedy? O jaké rychlosti pojítek jde jsem už psal.

MT k uplink strane ALCOM nepripojujeme, takze konkretni priklad nemam. Ale mela by stacit bezna queue s nastavenou nejakou delsi (nez standard) fifo frontou. Defaultnich 50 packetu je k nicemu, efekt bude videt IMHO az od delky fronty nekolik 100vek packetu
0 x

okoun

Dalibor Toman píše:
okoun píše:děkuji, a můžete být nějaký konkrétnější? třeba jaký kind a kolik tedy? O jaké rychlosti pojítek jde jsem už psal.

MT k uplink strane ALCOM nepripojujeme, takze konkretni priklad nemam. Ale mela by stacit bezna queue s nastavenou nejakou delsi (nez standard) fifo frontou. Defaultnich 50 packetu je k nicemu, efekt bude videt IMHO az od delky fronty nekolik 100vek packetu

nu momentálně tam mám pfifo 1500 takže to je málo? jinak ale myslím si že ta fronta by se měla nastavit spíše v té alcomě kde se ta pomyslná roura zužuje že... jenže tam žádné fronty nejsou jedině ten flow...
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 8 years ago

nahradil bych ty síťovky něčím kloudným
0 x

Dalibor Toman

okoun píše:
nu momentálně tam mám pfifo 1500 takže to je málo? jinak ale myslím si že ta fronta by se měla nastavit spíše v té alcomě kde se ta pomyslná roura zužuje že... jenže tam žádné fronty nejsou jedině ten flow...

1500 packetu by melo IMHO stacit - pokud ten problem nevznika na nejakych spoustach opravdu malych packetu. Ja nastavuju na switchich frontu na velikost pameti ne packetu ale to MT pokud se nepletu neumi.

Pokud ty grafy jsou primo z MT pred Alcomou tak tech discardu neni zase tak malo. Bud neco nefunguje jak ma nebo tech 1500packetu nestaci.
Zda fronta funguje si muzes overit a prepocitat tak, ze ucpes tu linku nejakym tokem a zmeris odezvu na nezatizene a zatizene lince. Z rozdilu casu, rychlosti muzes vypocitat kolik bytu mas ve fronte. Pripadne muzes zkusit jak se odezva meni pri zmene delky fronty

Alcoma samozrejme nejaky buffer ma - ale maly.

Pokud to jde ,snazim se pouzivat flowcontrol v kombinaci se shaperem na prvku pred trasou, IMHO je lepsi (v kombinaci s Alcomou) samotny shaper nez samotny flowcontrol. Alcoma bohuzel nema zadny counter zahozenych packetu z duvodu plne fronty, takze nejde ani zjistit, ze je na ni nejaky problem (nestihajici/nefunkcni flowcontrol signalizace apod).
0 x

okoun

Dalibor Toman píše:
okoun píše:

1500 packetu by melo IMHO stacit - pokud ten problem nevznika na nejakych spoustach opravdu malych packetu. Ja nastavuju na switchich frontu na velikost pameti ne packetu ale to MT pokud se nepletu neumi.

Pokud ty grafy jsou primo z MT pred Alcomou tak tech discardu neni zase tak malo. Bud neco nefunguje jak ma nebo tech 1500packetu nestaci.
Zda fronta funguje si muzes overit a prepocitat tak, ze ucpes tu linku nejakym tokem a zmeris odezvu na nezatizene a zatizene lince. Z rozdilu casu, rychlosti muzes vypocitat kolik bytu mas ve fronte. Pripadne muzes zkusit jak se odezva meni pri zmene delky fronty

Alcoma samozrejme nejaky buffer ma - ale maly.

Pokud to jde ,snazim se pouzivat flowcontrol v kombinaci se shaperem na prvku pred trasou, IMHO je lepsi (v kombinaci s Alcomou) samotny shaper nez samotny flowcontrol. Alcoma bohuzel nema zadny counter zahozenych packetu z duvodu plne fronty, takze nejde ani zjistit, ze je na ni nejaky problem (nestihajici/nefunkcni flowcontrol signalizace apod).

pozor oba grafy jou z alcom, které jsou napojeny do té x86.. (protože ve FW 5.1 alcoma umí už toto zobrazovat) jinak na síti používám vpls tunely, které chodí s mtu 1554 aby se mi tam hodně věcí vešla...
0 x

Dalibor Toman

okoun píše:pozor oba grafy jou z alcom, které jsou napojeny do té x86.. (protože ve FW 5.1 alcoma umí už toto zobrazovat) jinak na síti používám vpls tunely, které chodí s mtu 1554 aby se mi tam hodně věcí vešla...

Discardy z Alcomy - to je zajimava informace. Koukal jsem na www.alcoma.cz a changelog k firmware je jen do 5.0 a ani MIB neobsahuje zadne Output discardy . Jake to ma OIDcko?
0 x

okoun

.1.3.6.1.4.1.12140.2.10.14.0 pause a zahozené .1.3.6.1.4.1.12140.2.10.15.0
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 8 years ago

discards.jpg
discards.jpg (69.23 KiB) Zobrazeno 4059 x
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

okoun

Tak tady je čerstvé vyjádření Mikrotiku ohledně Flow Control na RB44Ge takže budu muset vyměnit HW třeba za CCRko protože ani ta fornta pfifo 1500 nepomohá zklusil jsem navýšit na 3000 ale nějak to zabilo bránu :(

Kód: Vybrat vše

hello,

There are other options available to Affect packet transmission and control buffering like "interface queues" and by default the Flow Control feature was not available in the driver Therefore RB44Ge it was in RouterOS not implemented.
Depending on demand, we will Implementing Reconsider it.

Best regards,
Janis B.
0 x