❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

MIkrotik a USB vs. miniPCI modem LTE

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: MIkrotik a USB vs. miniPCI modem LTE

Příspěvekod mac0112 » 8 years ago

TOMIK píše:takže pokud bych chtěl použít do mikrotiku s usb lte modem mám brát radci Huawei E3372H nebo Huawei E3372

Už jsem to psal výše, original přímo od Huawei E3372H má Hi-Link systém a MK ho zná, MK uděla automaticky interface LTE (interface potřebuje DHCP) LTE interface v MK dostane od modemu lokální adresu např. 192.168.2.1 protože v tom modemu je router. Tato adresa bude pro MK vstup do internetu. Rychlost není omezena limit je 50Mbit/s na 800Mhz a 150Mbite/s na vyšší frekvenci.

Huawei E3372, který dodával T-Mobile je LTE modem s interf. PPP a NCM. NCM na MK bohužel nejede (až na vybrané modely) takže zbývá PPP jako u 3G.
U tohoto rozhraní je hw limit s emulací PPP rychlost asi do 21Mbite/s. I přes emulaci PPP je latence mnohem menší než u 3G v režimu PPP.

Výrobce Huaweui píše, že model, který má písmenko na konci H je se systémem Hi-Link a bez toho písmenka na konci je bez ale přesvědčil jsem se, že tomu u mobilních operátorů tak není (asi berou to co je a výrobce jim to flešne). Je tedy nutné nejprve u prodejce zjistit, co vlastně prodává.
0 x

mmedved

Příspěvekod mmedved » 8 years ago

Je to tak, že to co prodává aktuálně T-Mobile a končí to písmenem H, tak funguje jak píše mac0112-
Jen pozor - dodávky T-mobile končí a tak budeme ladit nový HW :(
0 x

zacatecnik1980

Příspěvekod zacatecnik1980 » 8 years ago

mmedved píše:Je to tak, že to co prodává aktuálně T-Mobile a končí to písmenem H, tak funguje jak píše mac0112-

otazka je co je lepci jestli s h nebo bez h
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

zacatecnik1980 píše:
mmedved píše:Je to tak, že to co prodává aktuálně T-Mobile a končí to písmenem H, tak funguje jak píše mac0112-

to už si snad každý musí vybrat sám co je lepší. Informací je zde na foru přehršel. Já jsem si vybral bez Hi-Linku (bez H) protože máme SIM karty s rychlostním limitem 10Mbit/s a jsem rád, že připojení čidel má nizkou latenci než připojení s 3G. Někdo jiný preferuje rychlost a nevadí že mu to jede minimálně přes dva NATy, tak si zvolí s Hi-Linkem (s H) a frčí papírově s FUPem 50/150Mbite.
0 x

TOMIK

Příspěvekod TOMIK » 8 years ago

mac0112 píše:
zacatecnik1980 píše:

to už si snad každý musí vybrat sám co je lepší. Informací je zde na foru přehršel. Já jsem si vybral bez Hi-Linku (bez H) protože máme SIM karty s rychlostním limitem 10Mbit/s a jsem rád, že připojení čidel má nizkou latenci než připojení s 3G. Někdo jiný preferuje rychlost a nevadí že mu to jede minimálně přes dva NATy, tak si zvolí s Hi-Linkem (s H) a frčí papírově s FUPem 50/150Mbite.

a v jake jednotce teda bortu mate modem premyslel sem o ROUTERBOARD MIKROTIK RB952UI-5AC2ND-TC, HAP AC LITE TOWER , pokud te teda lip chapu mozna by bylolepci nasadit lte modem/router o tplinku co ted nabizi o2 tam by slo jen o jeden nat
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

když se zpětně zamyslím, tak nejvíce LTE modemů dáváme do RB951Ui-2nD. Zatím máme skladem "hloupé" modemy.
Asi špatně hledám ale nenašel jsem v O2 žádné modemy značky TP-Link. V e-shopu jsou Huawei a Zyxel.
0 x

TOMIK

Příspěvekod TOMIK » 8 years ago

mac0112 píše:když se zpětně zamyslím, tak nejvíce LTE modemů dáváme do RB951Ui-2nD. Zatím máme skladem "hloupé" modemy.
Asi špatně hledám ale nenašel jsem v O2 žádné modemy značky TP-Link. V e-shopu jsou Huawei a Zyxel.

https://www.o2.cz/osobni/modemy-a-data/ ... sec=407724
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

TOMIK píše:
mac0112 píše:když se zpětně zamyslím, tak nejvíce LTE modemů dáváme do RB951Ui-2nD. Zatím máme skladem "hloupé" modemy.

https://www.o2.cz/osobni/modemy-a-data/ ... sec=407724

Do toho bych osobně, jako domácí router, nešel, TP-Link a jiné značky mají různé backdoory viz root.cz . Není nad osobní kontrolu nad vlastním firewallem :)
A hlavně, ta cena je smrtící a politika operátorů zákazníka nutit používat výhradně jejich routery, to je do nebe volající. :o
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 8 years ago

Mám tu na stole Huawei E3372h a RB951G-2HnD.

LTE interface z toho modemu dostat nejde, alespoň se mi to zatím nepovedlo. Přes PPP to nicméně jede, ale pomalu - 10-14 Mbit, byť jsem tu na dobrém LTE signále.

Modem je takový, jaký jsem ho vyndal z krabice, flashovat jsem ho nezkoušel.
Verze ROS je 6.38.1

Je nějaká možnost ty rychlosti zlepšit tím flashem, nebo z toho nějak dostat LTE interface (co jsem pochopil, tak PPP je pomalejší).

Předem díky za pomoc.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

divizna píše:Mám tu na stole Huawei E3372h a RB951G-2HnD.

Ten modem je brandovaný např. pro T-Mobile.cz ? Jestli je orig. od Huawei, tak písmenko h znamená Hi-Link.
J
0 x

divizna

Je to brandovaný český T-Mobile, ten, co nyní prodávají - https://www.t-mobile.cz/modemy-a-routery/detail-zarizeni/--/lte-modem-huawei-e3372h-white-72270-1/?category=PROD_MBB_MODEMslot=HW

Lze z toho nějak udělat ten LTE iface nebo zlepšit tu rychlost přes PPP?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

divizna píše: Přes PPP to nicméně jede, ale pomalu - 10-14 Mbit, byť jsem tu na dobrém LTE signále.

Tak to budeš asi na špatném signálu, PPP je u LTE HW omezen cca kolem 22Mbit .
HSPA+ je to 21,6 Mb/s (v síti T-Mobile.cz dokonce 42,2 Mb/s, operátor totiž podporuje dual band 900 s 2100MHz).
HSPA je to maximálně 14,4/5,76 Mb/s.

Podle toho co píšeš, provozuješ HSPA s max. 14,4Mb/s.
A) Ověř si, že s konkrétní SIMkou můžeš dosahovat větší rychlost než 15Mb/s.,
operátoři dělají různá omezení. V mém případě mám rychlostní limit LTE cca do 15Mb/s. a u 3G mám neomezený.
B) Pak si vyzkoušej s počítačem místo kde je opravdu prokazatelně dobrý signál a provozuje se LTE150.

PS. T-Mobile ti půjčí zadara (kauce 100Kč) rychlostně neomezenou SIM kartu.
0 x

divizna

mac0112 píše:
divizna píše: Přes PPP to nicméně jede, ale pomalu - 10-14 Mbit, byť jsem tu na dobrém LTE signále.

Tak to budeš asi na špatném signálu, PPP je u LTE HW omezen cca kolem 22Mbit .
HSPA+ je to 21,6 Mb/s (v síti T-Mobile.cz dokonce 42,2 Mb/s, operátor totiž podporuje dual band 900 s 2100MHz).
HSPA je to maximálně 14,4/5,76 Mb/s.

Podle toho co píšeš, provozuješ HSPA s max. 14,4Mb/s.
A) Ověř si, že s konkrétní SIMkou můžeš dosahovat větší rychlost než 15Mb/s.,
operátoři dělají různá omezení. V mém případě mám rychlostní limit LTE cca do 15Mb/s. a u 3G mám neomezený.
B) Pak si vyzkoušej s počítačem místo kde je opravdu prokazatelně dobrý signál a provozuje se LTE150.

PS. T-Mobile ti půjčí zadara (kauce 100Kč) rychlostně neomezenou SIM kartu.

Jsem na dobrém signále. Při zastrčení modemu do notebooku měřím 50-70 Mbit UL i DL. Moje SIM je bez omezení na data i rychlost, už jsem ji používal i v jiných modemech bez problému.

Rychlost přes PPP s LTE modemem se nedostane přes 20 Mbit, dnes jsem to zkoušel opět a průměr je někde kolem 18 Mbit UL i DL. Modem je na místě u okna, kde je na notebooku 5/5 čárek LTE při připojení modemu přímo do NTB. Testuji to na pražském sídlišti, kde máme LTE obrazně skoro na každému druhém baráku... :)

Jde mi o to, zda lze tento Huawei E3372H (viz. odkaz výše) nějak donutit pracovat v LTE interface módu, protože PPP evidentně brzdí možnosti přenosu. Pomohl by ten flash? Nebo mám shánět jiný modem?
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Psal jsi "Přes PPP to nicméně jede, ale pomalu - 10-14 Mbit, byť jsem tu na dobrém LTE signále."
Vycházel jsem z této informace.
Nyní uvádíš, že se nemůžeš dostat přes 20Mbit přes PPP interface.

Do modemu 3372h od T-Mobile jsem Hi-Link FW nahrát nezkoušel.
Modem 3372 má údajně rychlejší procesor, takže emulaci PPP dělá rychleji. Na fóru mikrotik.com jsem se dočetl, že prý zvládá až 30Mbit. Ten můj osobní E3272 zvládá pouze do 22Mbit.
Naposledy upravil(a) mac0112 dne 02 Feb 2017 13:43, celkem upraveno 1 x.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Zkus toto https://routerunlock.com/convert-non-hi ... ink-modem/

Kalkulátor podle IMEI si stáhni ode mne z adresy http://www.macha.info/help/E3272/Calculator/ ať nemusíš otravovat autora.
Kontroloval jsem z článku dotazy na IMEI a odpovědi se shodují, takže tento kalkulátor od Huawei je funkční.

PS: kdy už konečně Mikrotik dodělá interface NCM, aby se tu nemusel řešit Hi-Link :evil:
0 x