Zdravim
Doteraz vzdy nastavujeme simple queue daneho cloveka na mk na danom bode.
Postupne ale zistujem, ze to dost zatazuje cpu a tak uvazujem nad nahradnym riesenym.
ako orazeravate ludi???
jeden centralny na hlavnom bode kde je len sq alebo ?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
shapovanie zakaznikov pomocou sq
Nevím jak máte velkou síť, ale já třeba mám v síti několik "výkonnějších bodů", které mezi sebou mají topoligii kruhu a dále od nich je klasická hvězda. Na těchto bodech se dělají "náročnější" věci jako rozšířený FW. Základní FW řeším už u klientů, skoro celá síť je MK only (až na pár TP-Linku a Airlivu a podobných věcech, co mají klienti doma (ale z 90% je to RB951 nebo RB941 a jejich ekvivalenty)). Na těchto bodech běží omezování pomocí Queue Tree. Všechny tyto body jsou x86. Pokud nepotřebujete omezovat 1Gbit, tak na to stačí i nějaké starší nebo dnešní méně výkonné (žravé) PC.
0 x
Síť není jen internet ...
ikk píše:Nevím jak máte velkou síť, ale já třeba mám v síti několik "výkonnějších bodů", které mezi sebou mají topoligii kruhu a dále od nich je klasická hvězda. Na těchto bodech se dělají "náročnější" věci jako rozšířený FW. Základní FW řeším už u klientů, skoro celá síť je MK only (až na pár TP-Linku a Airlivu a podobných věcech, co mají klienti doma (ale z 90% je to RB951 nebo RB941 a jejich ekvivalenty)). Na těchto bodech běží omezování pomocí Queue Tree. Všechny tyto body jsou x86. Pokud nepotřebujete omezovat 1Gbit, tak na to stačí i nějaké starší nebo dnešní méně výkonné (žravé) PC.
zakladny FW myslis co?
takze prvotne orezavas klienta az na tych x86 routroch co mas v tom kruhu a do queue tree hadzes kazdeho zvlast?
do tych pc davas ake sietove karty? RB44 alebo? a mas to len pc s dvoma ethernety alebo davas aj viac?
0 x