Máme několik dní nasazenou na síti tuto sestavu (1. rádio páteř konekt 5G, 2. rádio překok 5G, 3. rádio 2.4G AP), vše je venku v montážní krabici a napájeno 19V 3,95A zdrojem přes PoE (ROS 2.9.48). Vše se zdálo být v pořádku do dneška. Jedno rádi se začalo chovat velice divně (signál začal skákat nárazově z -75dbi na -90dbi, což doprovázel velký packet loss. Pomohl vždy restart a vše bylo na pár hodin OK. Dnešní odpoledne se situace zhoršila. Router se samovolně restartuje a vypisuje, že byl resetován watchdogem. Jednou jsem dokonce zažil, jak začal po minutách umírat (v interfaces byly jen 3 eth porty a wlan karty nerozeznal, přitom spoj fyzicky fungoval a uživatele surfovali. po několika minutách se opět restartoval a dělá to čím dál častěji).
Je to ve velice špatně přístupném terénu, takže jsem celkem zoufalý. Pročítal jsem si podobná témata, ale bez jednoznačného vysvětlení. Mám na síti podobnou sestavu, akorát, že je routerboard osazen 3x CM10 a 1x CM9 a vše je napájeno přímo z adaptéru a není žádny problém (taktéž všechno venku).
Jediné, co mě tedy napadá, tak je asi problém v tom PoE, i když je UTP kabel dlouhý max 3m. Není možné, že by se nějak změnily vlastnosti vodiče a nastaly ztráty na vedení a proto routerboard umírá?
Děkuji za každou radu, jelikož už opravdu nevím, jak na to.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB532+RB502 a 3x Alfa CM9 - velký problém
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Spreamer píše:Máme několik dní nasazenou na síti tuto sestavu (1. rádio páteř konekt 5G, 2. rádio překok 5G, 3. rádio 2.4G AP), vše je venku v montážní krabici a napájeno 19V 3,95A zdrojem přes PoE (ROS 2.9.48). Vše se zdálo být v pořádku do dneška. Jedno rádi se začalo chovat velice divně (signál začal skákat nárazově z -75dbi na -90dbi, což doprovázel velký packet loss. Pomohl vždy restart a vše bylo na pár hodin OK. Dnešní odpoledne se situace zhoršila. Router se samovolně restartuje a vypisuje, že byl resetován watchdogem. Jednou jsem dokonce zažil, jak začal po minutách umírat (v interfaces byly jen 3 eth porty a wlan karty nerozeznal, přitom spoj fyzicky fungoval a uživatele surfovali. po několika minutách se opět restartoval a dělá to čím dál častěji).
Je to ve velice špatně přístupném terénu, takže jsem celkem zoufalý. Pročítal jsem si podobná témata, ale bez jednoznačného vysvětlení. Mám na síti podobnou sestavu, akorát, že je routerboard osazen 3x CM10 a 1x CM9 a vše je napájeno přímo z adaptéru a není žádny problém (taktéž všechno venku).
Jediné, co mě tedy napadá, tak je asi problém v tom PoE, i když je UTP kabel dlouhý max 3m. Není možné, že by se nějak změnily vlastnosti vodiče a nastaly ztráty na vedení a proto routerboard umírá?
Děkuji za každou radu, jelikož už opravdu nevím, jak na to.
..podle me je problem v tom 19V zdroji...je sice krasny, ze ma skoro 4A, ale v tomhle potrebujes hlavne rozdil napeti na vstupu boardu a vystupu stabilizatoru na boardu....viz http://forum.routeros.cz/viewtopic.php?t=3034
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
Dobře, mohl bych tam dát 48V zdroj, ale to zase nemůžu použít napájení přes PoE si myslím. Mám pocit, že výrobce uvádí max 25V přes PoE. Každopádně tu instalaci nejdřív schovám do podkorví, až v suchu a budu napájet přímo přes adaptér. Pokud nepomůže, zkusím dát 48V zdroj. Už vidím tu klouzačku za střeše
Zatím děkuji za rady.

0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Spreamer píše:Dobře, mohl bych tam dát 48V zdroj, ale to zase nemůžu použít napájení přes PoE si myslím. Mám pocit, že výrobce uvádí max 25V přes PoE. Každopádně tu instalaci nejdřív schovám do podkorví, až v suchu a budu napájet přímo přes adaptér. Pokud nepomůže, zkusím dát 48V zdroj. Už vidím tu klouzačku za střešeZatím děkuji za rady.
normalne muzes dat 48V zdroj pres PoE, delame to tak bezne. Jen si ocheckuj, jestli mas spravne nastaveny jumpery na boardu.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
sub_zero píše:Spreamer píše:Dobře, mohl bych tam dát 48V zdroj, ale to zase nemůžu použít napájení přes PoE si myslím. Mám pocit, že výrobce uvádí max 25V přes PoE. Každopádně tu instalaci nejdřív schovám do podkorví, až v suchu a budu napájet přímo přes adaptér. Pokud nepomůže, zkusím dát 48V zdroj. Už vidím tu klouzačku za střešeZatím děkuji za rady.
normalne muzes dat 48V zdroj pres PoE, delame to tak bezne. Jen si ocheckuj, jestli mas spravne nastaveny jumpery na boardu.
Díky za poznatek, asi na tom zdroji fakt něco bude, zřejmě se to napětí ztrácí na UTP vedení, i když je to jen 3 metry ... Vyměním a dám vědět.
0 x
24W? tak to asi sotva. Uz vidim ako tlacist cez UTP 1V a 24A!!!!. Nikede som cital ( ak sa mylim tak ma opravte ) ze ces jeden par UTP moze ist prud max 300mA, cize ked sa pouziju 2 pary , 600mA pri 48V dava vykon 28 W . V tomo pripade treba uvadzat vykon pri maximalnom prude. samotny vykon uviest nestaci.
0 x
Standard IEEE802.3af pro napájení po Ethernetu (Power over Ethernet, PoE) definuje možnosti napájení ethernetových zařízení prostřednictvím datových vodičů stávající kabeláže CAT5 bez nutnosti použití přídavných napájecích zdrojů či síových adaptérů na straně napájeného zařízení. Byl přijat v červenci 2003. Základní vlastnosti IEEE802.3af jsou napětí 44 – 57 V; maximální proud 550 mA; typický proud 10 – 350 mA. Standard definuje pět výkonnostních tříd napájených spotřebičů, lišících se maximálním povoleným příkonem (3,84 až 12,95 W). Další zdroje viz např.
http://www.ieee802.org/3/af/
http://poweroverethernet.com
http://ethernet.industrial-networking.com
http://www.ieee802.org/3/af/
http://poweroverethernet.com
http://ethernet.industrial-networking.com
0 x
Tak problém je vyřešen. Dali jsme tam 48V adaptér a už to šlape jako hodinky. Akorát jsme tam dali pasivní PoE slučovač + rozobovač (jedná se to tu sadu, kterou napajíte např. ovislinky přes PoE apod.) Děuji Vám za rady. Zajímave je, že jsme nedávno nasadili rb333 na páteř osazevou 2x CM9 a to vše napájene opět přes PoE (délka UTP je přes 30 m a napájime to 19V zdrojem). U mikrotika jsme na desce voltmetrem naměřili 18,3V a šlape to jako víno i při pustěchných Btestem na obou kartách (sektory v 5 GHz). ROS 3.0rc11 

0 x
Nechci zakládat další téma... problém je podobný.
Je možné, aby nefungovala kombinace RB532A + RB502 + 4xR52 ??
Nasadil jsem to do ostrého provozu a i pri enablovaní pouze jedné karty RB do cca 30min. vytuhnulo. Pro napájení bylo použito trafo s výstupem 48V(30W). Pro jistotu jsem to zkusil vyměnit, ale stejně to nepomohlo.
Poté, co jsem zjistil, že jedna série RB532A měla výrobní vadu, jsem ho poslal na reklamaci a toto mě přišlo jako odpověï :
RB je OK, ale osazení 4x R52 není možné, problém je v tom, že není možné osadit do jednoho systému více jak dvě karty s chipsetem Atheros. Chipset pro tyto sloty např. CM9. Např. 2x CM9 + 2x R52 je OK, 4x CM9 je také OK, ale 3x nebo 4x R52 je již špatné, to nebude pracovat.
Je možné, aby nefungovala kombinace RB532A + RB502 + 4xR52 ??
Nasadil jsem to do ostrého provozu a i pri enablovaní pouze jedné karty RB do cca 30min. vytuhnulo. Pro napájení bylo použito trafo s výstupem 48V(30W). Pro jistotu jsem to zkusil vyměnit, ale stejně to nepomohlo.
Poté, co jsem zjistil, že jedna série RB532A měla výrobní vadu, jsem ho poslal na reklamaci a toto mě přišlo jako odpověï :
RB je OK, ale osazení 4x R52 není možné, problém je v tom, že není možné osadit do jednoho systému více jak dvě karty s chipsetem Atheros. Chipset pro tyto sloty např. CM9. Např. 2x CM9 + 2x R52 je OK, 4x CM9 je také OK, ale 3x nebo 4x R52 je již špatné, to nebude pracovat.
0 x