❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

jak řešit redundanci?

Návody a problémy s konfigurací.
barneby

jak řešit redundanci?

Příspěvekod barneby » 8 years ago

Zdravím,
Mám 2x Mikrotik router a několik serverů. Každej server má 2x ethernet chtěl bych pomocí těch dvou routeru udělat redundantní linku, jak to řešíte? Každej MK nastavovat zvlášť a pokaždé když budu něco v routeru změnit měnit to ručně vzlášť nebo je lze nějak mezi sebou propojit?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

barneby píše:... jak to řešíte?

OSPF
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Zebra88

Příspěvekod Zebra88 » 8 years ago

Možná by jsem se nejdřív zeptal, proč redundanci se 2 Mikrotiky, nestačil by ti jeden s nastaveným bondingem, čili 2 linky do jednoho routeru s automatickým přepínáním?
1 x

barneby

Zebra88 píše:Možná by jsem se nejdřív zeptal, proč redundanci se 2 Mikrotiky, nestačil by ti jeden s nastaveným bondingem, čili 2 linky do jednoho routeru s automatickým přepínáním?

Nejde ani tolik o to aby byli zdvojené linky spíš o to když ten jeden router odejde aby tam byla záloha. Co jsem tak četl tak ty MK moc nevydrží.
0 x

Zebra88

Jaké jsou to Mikrotiky?
0 x

barneby

Zebra88 píše:Jaké jsou to Mikrotiky?

Jsou to RB1200. Ještě mám dva RB2011 ale já potřebuju routrovat něco okolo 3Gb a RB2011 sice mají 1Gb ale ve switchi takže to umí celkově jen 1Gb.
0 x

Zebra88

3Gb? Ethernetem?
0 x

barneby

Zebra88 píše:3Gb? Ethernetem?

Ano na LANnce. 3x server každej musí mít plnej Gbit.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

VRRP
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Příspěvekod Majklik » 8 years ago

Na straně proti serverům zmíněné VRRP. Dál do sítě na druhou stranu záleží co tam je (OSPF/BGP/RIP/...).
Respektive taková připojneí mám ovykle tak, že server má dvě síťovky v bondu/teamingu, jsou do dvou switchů, na tyto dva switche připojeny dva rouery také bondem a rotuery dělají VRRP proti LAN segmentu, ať do serverů nemusím tahat OSPF a podobné.
V podstatě jak tento obrázek (odmyslet switcheC a D, ty jou, protože těch serverů je tam 5 racků, taktéž těch RBxxx a SSTP/L2TP tunelů je několik stovek): http://majkl.sdf-eu.org/pics/tb.png
0 x