❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

mANT 15s a mANT 19s

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: mANT 15s a mANT 19s

Příspěvekod net.work » 9 years ago

tohle pozoruju taky - je mi jasne ze dat na sektor 30-40 lidi je blbost, ale zaroven se mi nechce verit ze pri 15-20 lidi na sektoru je rezije 50Mbit?!
0 x
Jan Ptáček

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

co ti neni jasný? připojovat klienty až 1.5km daleko na sektor? co od toho pak majitel očekává? Tady ani tak nejde o režii jako o fakt že vzrůstá chybovost s každym přidanym klientem protože každej klient si chybovost přinese no a když jich je 20 tak 20x větší chybovost v globálu. Jsou to jednoduchý počty. Na ubnt je situace stejná. Radši se nebudu ptát jakej signál má ten 1.5km vzdálenej klient.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Jenya

Příspěvekod Jenya » 9 years ago

hapi píše:co ti neni jasný? připojovat klienty až 1.5km daleko na sektor? co od toho pak majitel očekává? Tady ani tak nejde o režii jako o fakt že vzrůstá chybovost s každym přidanym klientem protože každej klient si chybovost přinese no a když jich je 20 tak 20x větší chybovost v globálu. Jsou to jednoduchý počty. Na ubnt je situace stejná. Radši se nebudu ptát jakej signál má ten 1.5km vzdálenej klient.

nejhorsi signal je -60, ccq se pohybuje 90 az 100
0 x

neverhappy

Příspěvekod neverhappy » 9 years ago

hapi píše:80+80Mbit na spoji s rate 130Mbit? ale ale

Chodi mi to taky tak, kdyz neni zaruseno. Rate 144Mb , N-ko, 20MHz, nv2 (konkurence ma 20+20MHz a dava lidem hovno. Nepochopim a sere me to).
Dnes delam pripojku na LHG, tak hodim screen, vcetne vysilace a klienta, aby nebyli pochybnosti.
Tohle je sxt u klienta, obcas namerim 95/95Mb, ale v tehle vsi nemam konkurenci a dokazi si koordinovat kanaly. Na vysilac davam 10-15 klientu max
IMG_20151006_153110.jpg

Tohle jsem nameril na LHG, ale to je spise do vtipnych
IMG_20160731_105928.jpg
0 x

Gemb

Příspěvekod Gemb » 9 years ago

Nj mikrotik ma dost velku reziu na klientov. UBNT nejak nemam poskusane ale, po mnohych ohlasoch sa na UBNT airmax ac da dostat cez 100Mbit, samozrejme pri pouziti normalnych anten a pod. Mikrotik do 10kliosov s NV2 dava celkom dost na 802.11n avsak po dopleni na normalny pocet tj 25-30 kliosov je priepustnost niekde na 45Mbitoch. Neviem aky je problem s pripajanim na 1,5km na sektor? Ked je ciste prostredie tak preco nepripojit? Pripajal som uz ine vzdialenosti a 1,5km je nic...je to len o zvazeni a podmienkach ktore su okolo. Ked si tak spominam pripojil som aj klienta na nejakych 3km na omnitik, z dediny do dediny na JRC24Mimo s RB911 a predstav si ziadny problem. Omnitik v limite, Jirous jemne nad ale co na tom, ked mas okolo dokopy nic a naskenujes 10 sieti na -85 :)

Este som si spomenul na konkurenciu v okoli... nemame tu nejake extra vysoke body typu komin a pod. Jeden jediny komin tu ale je mimo mesta. Konkurencia tam ma okrem spojov aj sektorky (velke UBNT 20dB) a pripajaju na to niektorych ludi z 5-8km....tak ako im to musi chodit? V limite to nemaju, u klienta maju nanobridge alebo powerbeam....vsetko maju s tx power max. a v okoli ich sajtu clovek nespravi na 5Ghz ani 10Mbit PtP :lol: Ako to potom chodi takym klientom, aku to ma priespustnost? :lol: S tymto mi pride 1,5km ako rozumna vzdialenost.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:co ti neni jasný? připojovat klienty až 1.5km daleko na sektor? co od toho pak majitel očekává? Tady ani tak nejde o režii jako o fakt že vzrůstá chybovost s každym přidanym klientem protože každej klient si chybovost přinese no a když jich je 20 tak 20x větší chybovost v globálu. Jsou to jednoduchý počty. Na ubnt je situace stejná. Radši se nebudu ptát jakej signál má ten 1.5km vzdálenej klient.

Co je tohle za blbost?
O vzdálenost jsem se vůbec nebavil, pouze o počtu klientů.
Mám sektor, kde je zpočátku 5 klientů, postupem času třeba 15. Zpočátku propustnost 80M, poté třeba jen 35. V době kdy dělám bw všichni ostatní klienti nic nepřenášejí (nebo jen téměř nic).
Tak jaká chybovost, když jsou klienti jen navěšení na ap, prostě tam musí být nějaká režie, která nejde někde vidět, nebo nějaký bottleneck jinak nechápu proč ta rychlost je i o 50 a více% menší....
0 x
Jan Ptáček

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

Tohle je asi problém, který zažil každý. Je pravda, že než nasbíráš tolik klientů, tak se většinou i zhorší prostředí a rušení a tak.
Vždycky jsem si přál tomu přijít na kloub, ale nikdy jsem to neudělal. Že třeba změřím, zakážu všechny kromě toho prvního a znovu změřím, porovnám. Nebo ještě dál, všem klientům pro jistotu vypnu rádio skriptem s časovým omezením a pak změřím. Nevím, zda se z toho dá něco vyčíst, ale snad ano. Třeba i "vražedný" vliv těch RB411, o kterých se tu zmiňoval pan kolega Hapi. Hlavně riziko, že napíši ten skript blbě, mě odrazuje.
mpcz, 17.08.2016
0 x

Gemb

Neviem ci by som povazoval za uplny problem RB411 ako take, ale problem na wirelesse moze nastat s hocicim. Staci ak bude mat niektory klient zly signal a hlavne CCQ a ak zacne prenasat data prave on tak cele AP ide do hajzlu...Typicky som pozorovat tento problem hlavne na RB711kach ktore mali zle radio (o 20dB horsi signal, CCQ trebars 10% a pod) Prepustnost na kliosa bola niekedy tak 1Mbit a ked zacal prenasat tak bol problem u vsetkych. Najvacsi problem je ak este existuje AP s mixom kliosov, hlavne teda A vs N. Tie Acka to dokazu poriadne zabit, hlavne ping ide do hajzlu. Na UBNT to iste pri mixe legacy vs M5 zariadeni. Dost casto to robilo nahodne disconnecty kliosov, ping k sekundam, priepustnost 15Mbit na cely sektor a pod. Mix kliosov, kliosi zo zlymi parametrami na wlan, pretocene polarizacie to su vzdy zahady v priepustnosti. V poslednom rade je tu bugnuty mikrotiky ako taky :lol: NV2 nemaju opravenu doteraz...nechapem ako sa moze stat, ze NV2 sektor zmrzne alebo vyhodi vsetkych kliosov a pod. :evil:
0 x

hapi

a hele, někdo si umí dát dohromady 1+1 :-) ostatní nechť dál přemýšlí
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

jako sorry, ale ani ty ani gemb jste nějak moc relevantně neodpověděli... taky umím napsat výčet 25 chyb co to může asi být a jedno z toho to pravděpodpobně bude :D navíc většinu z toho co píše u nás nehrozí pač klienti jsou sxt (takže nějaké prohozené polarizace, zatečený konektor, mix klientů, atp)...
0 x
Jan Ptáček

hapi

jo? a máš všechny klienty s CCQ na 100%?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

vis moc dobre ze je to nemozne...
edit: takže mi chces rict, ze kdyz maji klienti ccq rekneme 90 a neprenaseji data, tak že toto má za následek 50% degradace propustnosti celého AP?
0 x
Jan Ptáček

coolerman1

Příspěvekod coolerman1 » 9 years ago

Bolo by efektne odrusovacim plechom zmensit uhol vyzarovania na 90(popripade 60) stupnov ?viem ze mozno zbytocne ,ale pacia sa mi tieto anteny a v pripade ,ze by som mal na jednom Mantboxe 19 viac zakaznikov plechom zmensim vyzarovanie a pridam dalsi mantbox .Bolo by to efektne ?
0 x

hapi

to ne ale pokud si všimneš tak i na ptp spoji když nemáš ccq 95 a vejš resp. spíš 98 a vejš tak nemáš šanci vytahnout max rychlost ani z 80% teoretickýho maxima. U PtMP to je prostě znát sakra víc protože na ty klienty furt něco teče a když si každej takhle klient ukousne nějakou tu chybovost tak je to v násobcích. Jako nebudu tu nějak kecat ale ano, mikrotik se mi zdá že kolem 10 klientů nějak podezřele hodně ubere na max přenosovce ačkoliv jsem právě dneska ladil na vesnici sektor kde mimochodem jsou všichni SXT a heleme se, 70Mbit v nstreme, 75Mbit v nv2, 90Mbit v 802.11 na 1 tcp ke klientovy. Zdá se to málo? možná. Těžko říct. Vždy platilo cca půlka je režije, Nko ten poměr vylepšilo ale neprorazí, nstreme větší rychlosti nevydejchá a nv2 poslední dobou v lehkym rušení nedává tolik ale za to přenese data vždy a udrží klienty... hmm... samozřejmě to jsou ideální hodnoty, ve městě se dostáváme jenom přes 40Mbit a občas ani to ne. A to vůbec nepočítám když v cestě něco je nebo je klient lehce švihnutej nebo to vede koridorem mezi budovami, celá ta trasa jde do kopru případně to rozhodí signály na polarizacích atd... a to se vůbec nezmiňuji o tom když na high speed apčku smrdí klient s 802.11a :-)
0 x

Gemb

Po uvazovani sa prikladam k tej hapiho teorii ktora ma nieco do seba. Teraz sa este spytam, ako je to potom s BTSkami ? ci uz 2/3/4G ? Mam v ruke telefon so signalom -90, co na to BTSka, tiez to zamava priepustnostou alebo sa jedna o chytrejsie zariadenie? Viem, ze je tazke zrovnavat rozne technologie ale v podstate je to tiez wireless Ap a kliosi.
0 x