Ahoj, rád bych Vás požádal o pomoc s konfigurací wifi ve schématu VDSL modem <-> Zesilovač signálu <-> klientské stanice.
Nejprve seznam zařízení:
1. od O2 mám nově VDSL modem ZYXEL VMG1312-B30B (https://www.o2.cz/osobni/techzona-modemy-pro-adsl-vdsl/zyxel-vmg1312-b30b.html), na kterém mám ručně nakonfigurovanou wifi s názvem "Internet", WPA2-PSK, AES, automatická volba kanálu, DHCP server. Modem funguje až na jednu výjimku bezproblémově, všechna zařízení (počítače a smartphony) se k síti připojují bezdrátově a internet běží. Nefunguje LG SmartTV, která od DHCP serveru nedostane IP adresu a ani při staticky nastavené přímo v ní internet nefunguje. Myslel jsem si původně, že je to nedostatečnou silou signálu, proto jsem pořídil druhé zařízení:
2. pro zesílení signálu jsem koupil router ASUS RT-N12D1 (https://www.alza.cz/asus-rt-n12-ver-d-d390719.htm?o=1), který umožňuje "Režim regenerativního zesilovače".
Postup, který jsem provedl je následující:
1. na počítači jsem vypnul wifi,
2. připojil jsem se LANem do routeru, nastavil, že má fungovat v režimu regenerativního zesilovače a ve webovém rozhraní routeru jsem se připojil ke své původní wifi Internet a nastavil, že dále má tuto síť rozšiřovat pod názvem Internet2 (to proto, abych uměl tyto 2 wifi od sebe odlišit a uměl otestovat, že internet běží jak na síti z modemu, tak na síti z routeru),
3. ve webovém rozhraní routeru vidím, že router dostal od modemu IP adresu, má správně nastavenou masku, bránu i DNS servery; pokud ve webovém rozhraní routeru vyzkouším ping např. na google.com, vše proběhně v pořádku,
4. v tuto chvíli bych očekával, že poběží internet na počítači připojeném přes LAN (se stále vypnutým wifi adaptérem), to se ale nepotvrdilo. Počítač má sice nastavenou správnou IP (tedy 10.0.0.10, když brána je 10.0.0.138 a router dostal IP 10.0.0.8 ), masku, bránu i DNS, ale Windows se tváří, že "Připojení k internetu není k dispozici). V tomto režimu se dostanu v browseru pouze do webového rozhraní routeru (10.0.0.8 ), do modemu (10.0.0.138) už mě to ale nepustí.
5. pokud nyní počítač odpojím od LAN a zapnu wifi adaptér, tak vidím 2 bezdrátové sítě, Internet a Internet2, což bych očekával. Pokud se připojím k Internet (původní síť), tak internet funguje, dostanu se do modemu (10.0.0.138) i do routeru (10.0.0.8 ). Pokud se ale připojím k Internet2, přestane fungovat internet a dostanu se pouze do routeru (10.0.0.8 ) a už nikam jinam.
Zkoušel jsem na počítači i v routeru různě nastavovat statické IP adresy, dokonce jako DNS jsem dával 8.8.8.8 a 8.8.4.4 (DNS pro google.com), ale bez úspěchu.
Můžete mi prosím poradit, zda není problém způsoben něčím jiným, co jsem měnit nezkoušel? Podezřívám modem Zyxel, že si neúplně rozumí jak s LG SmartTV, tak i následně s routerem a nesprávně jim přeposílá internetový signál.
Předem vám děkuji za pomoc
Michal
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Range extender RT-N12 za ZYXEL modemem
Rekl bych ze bude nekde na prvnim o2 routeru zakazane "Enable Wireless Bridges" nebo neco podobneho.
0 x
Díky za odpověď,
není ale bridge mode pro připojení dalšího routeru za modem? Já přece chci, aby můj ASUS se jako router nechoval, tedy aby DHCP server byl stále ZYXEL.
Nicméně, koukal jsem do modemu, a tam jsou na nastavení tyto dvě obrazovky:
Docela se bojím tam něco měnit, abych nemusel resetovat celý modem. Btw, televizi od O2 nepoužívám.
Díky
není ale bridge mode pro připojení dalšího routeru za modem? Já přece chci, aby můj ASUS se jako router nechoval, tedy aby DHCP server byl stále ZYXEL.
Nicméně, koukal jsem do modemu, a tam jsou na nastavení tyto dvě obrazovky:
Docela se bojím tam něco měnit, abych nemusel resetovat celý modem. Btw, televizi od O2 nepoužívám.
Díky
0 x
Ty printscreeny jsi poslal nejsou to co myslim. Myslim todle:
Enable bridges
Enable bridges
0 x
Aha, chápu.. ale to se mi zdá, že ZYXEL nic takového nenabízí:
0 x
o bridgingu ještě píšou v manuálu na str. 38, mohlo by to pomoct?
http://www.o2.cz/_pub/9b/31/79/354714_906639_Zyxel_VMG1312_B30B___Uzivatelska_prirucka.pdf
http://www.o2.cz/_pub/9b/31/79/354714_906639_Zyxel_VMG1312_B30B___Uzivatelska_prirucka.pdf
0 x
Nic jiného mě nenapadá, proc by to nemelo fungovat tak to bohuzel neporadim. Ja ty repeatery nemontuju radeji taham drát k druhemu routeru nemam s nima dobre zkusenosti.
0 x
Pokud se pripojis na Internet2 jde pingnout IP adresu toho o2 routeru ? A jde pingnout 8.8.8.8?
0 x
když se připojím bezdrátově k routeru, tak nedostanu ani IP adresu, tudíž ping nefunguje:
0 x
když se připojím drátem do routeru, tak sice IP adresu dostanu (a ta je v pořádku, 10.0.0.138 je dokonce správná adresa ZYXEL modemu), ale ping stále nejde
jak jsem ale psal, tak ping ve webovém rozhraní routeru funguje a pingne správně na google.com i jinam
jak jsem ale psal, tak ping ve webovém rozhraní routeru funguje a pingne správně na google.com i jinam
0 x
Tak to bude problem v nastaveni routeru 2. Poslal jsem SZ.
0 x
Jenomže v routeru 2 (ASUS) se nic nastavit nedá, pokud běží v režimu regenerativního zesilovače:
v hlavním menu se tváří připojen k modemu bez problémů:
v hlavním menu se tváří připojen k modemu bez problémů:
0 x
ještě doplním, že jsem ten ASUS reklamoval s dojmem, že je vadný.. dostal jsem výměnou nový kus v originálním balení a problém přetrvává
0 x
Ten router2 by ale mel rozdavat po bezdratu IP adresu. Opravdu neni nekde v tom routeru1 zakazany wds bridging, wireless bridging nebo tak neco ? Nema ten router2 nejake jine módy opakovace nez regenerativni cosi ? Taky je mozne ze ten zyxel proste neumi se nechat zopakovat(WDS repeater), nepodporuje tuto funkci. Na routeru od asusu by mela byt moznost wds repeater a nebo repeater. Preklad regenerativni zesilovac mi opravdu nic nerika. 

0 x