❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jiné DNS pro DHCP static
-
Jiné DNS pro DHCP static
Zdavím všechny. Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Lze nějak v DHCP serveru nakonfigurovat, abych některým adresám co nastavím jako "DHCP static" změnil DNS na jiné?Dík.
0 x
jimijimison píše:Zdavím všechny. Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Lze nějak v DHCP serveru nakonfigurovat, abych některým adresám co nastavím jako "DHCP static" změnil DNS na jiné?Dík.
V DHCP networks si nastavis pro kazdy range jine DNS - za predpokladu ze mas nejak maskove oddelitelne static DHCP adresy od dynamic.
0 x
Na domácí přípojku to jde. :-))) http://www.speedtest.net/result/3688392378.png
Někdy je vhodné k žádosti o řešení problému přiložit i důvody pro vznik problému. Např. já nevidím vůbec důvod proč rozlišovat DNS pro klienty.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
ludvik píše:Někdy je vhodné k žádosti o řešení problému přiložit i důvody pro vznik problému. Např. já nevidím vůbec důvod proč rozlišovat DNS pro klienty.
Omlouvám se. Jedná se o to, že mám školní síť, kde z důvodu filtrování obsahu je OpenDNS. Učitelé tam používají notebooky a vzhledem k tomu, že momentálně tam nelze řešit VLany a učitelé někdy potřebují např. Facebook který je blokovaný, tak jim potřebuji změnit DNS. Proto jsem uvažoval, jestli by to nešlo právě přes ty DHCP static adresy po tom co si ten ntb v DHCP serveru zachytím. Snad jsem to popsal srozumitelně

0 x
Popsáno. Ale nepochopeno
To je fuk ... je to jejich problém.
Ale pak ti teda asi zbývají ty dvě různé IP sítě na jedné fyzické. Fungovat to bude a DHCP server si s tím snad poradí také. DNS holt definuješ jako vlastnost sítě, záložka networks.
Také pak musíš věřit, že to studentíci neumí obejít. Což si myslím, že umí. Jak to umí jeden, umí to všichni.

Ale pak ti teda asi zbývají ty dvě různé IP sítě na jedné fyzické. Fungovat to bude a DHCP server si s tím snad poradí také. DNS holt definuješ jako vlastnost sítě, záložka networks.
Také pak musíš věřit, že to studentíci neumí obejít. Což si myslím, že umí. Jak to umí jeden, umí to všichni.
1 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Tech par rangu pro facebook blokni na urovni IP (po zagregovani je jich celkem asi 15, to naskladas do addresslistu).
http://www.tcpiputils.com/browse/as/32934
No a pak uz jsenom vybiras, kdo je rovnopravnejsi na urovni firewallu.
Obejit podvrhnuty zaznamy v DNSce je pomerne jednoduchy, IP filtr se obejit neda (pokud pominu VPNku).
http://www.tcpiputils.com/browse/as/32934
No a pak uz jsenom vybiras, kdo je rovnopravnejsi na urovni firewallu.
Obejit podvrhnuty zaznamy v DNSce je pomerne jednoduchy, IP filtr se obejit neda (pokud pominu VPNku).
0 x
...Linux is like a Wigwam. No Windows, no Gates, Apache inside...
Jemu nejde urcite jen o facebook. By se po nocich addresslistove udefinoval ...
0 x
-
ludvik píše:Jemu nejde urcite jen o facebook. By se po nocich addresslistove udefinoval ...
Přesně. Těch omezení obsahu je samozřejmě víc, nejde jen o Facebook.
Dík za názory. Šlo mi o to, jestli jsem něco nepřehlédnul, jak by se to dalo udělat.
0 x
Kód: Vybrat vše
/ip dhcp-server option
add code=6 name=DNS_static_lease value="'8.8.8.8''8.8.4.4'"
/ip dhcp-server lease
add address=10.1.1.1 dhcp-option=DNS_static_lease mac-address=00:11:22:33:44:55 server=dhcp1
0 x
A já pořád, k čemu to tam je dobré. Díky koníku 

0 x
-
Hatatitla píše:Kód: Vybrat vše
/ip dhcp-server option
add code=6 name=DNS_static_lease value="'8.8.8.8''8.8.4.4'"
/ip dhcp-server lease
add address=10.1.1.1 dhcp-option=DNS_static_lease mac-address=00:11:22:33:44:55 server=dhcp1
PECKA! To vypadá přesně, tak jak jsem si to představoval. Moc dík!!

0 x