❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

EoIP a dva routery

Návody a problémy s konfigurací.
Petr S.
Kontaktovat uživatele:

EoIP a dva routery

Příspěvekod Petr S. » 9 years ago

Zdravím,

mám problém asi v konfiguraci nebo nevím kde. Mám udělaný EoIP tunel mezi dvěma Mikrotiky. První je na RoS 6.33.5 a konfigurace je:

Kód: Vybrat vše

1  R name="eoip-martin" mtu=auto actual-mtu=1458 l2mtu=65535
      mac-address=00:64:40:0F:01:02 arp=enabled local-address=0.0.0.0
      remote-address=10.15.10.254 tunnel-id=4 dscp=inherit clamp-tcp-mss=yes
      dont-fragment=no allow-fast-path=yes

Druhý je na RoS 6.34.2 a konfigurace:

Kód: Vybrat vše

0  R name="eoip" mtu=1500 actual-mtu=1500 l2mtu=65535
      mac-address=00:64:40:0F:0A:02 arp=enabled local-address=0.0.0.0
      remote-address=100.83.16.253 tunnel-id=4 keepalive=10s,10 dscp=inherit
      clamp-tcp-mss=yes dont-fragment=no allow-fast-path=yes
[dobrasekwifi@RB-MartinSejbal] >

Tunel se vytvoří a provoz mezi těmi dvěma Mikrotiky jede, jede přes to management vlan. Na obou mikrotikách tu vlan mám přiřazenou do bridge právě s tím eoip tunelem.

Z prvního mikrotiku se dostanu kamkoliv za druhý mikrotik - tedy na celou mgmt síť za ním - ale už ne na přímo na samotný ten druhý mikrotik... IP adresa je v obou případech vždy umístěna na bridge interface těch vlan interfaců.

Napadá někoho něco? Já už si s tím hraju několik hodin a nemůžu na nic přijít...

Díky moc.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

Zkusil bych na tom prvním RB pro EoIP vynutit MTU 1500, máš tam automatiku: "mtu=auto actual-mtu=1458", těch 1458 dokáže řadu věcí slušně rozbít, zvláště pokud to dáš do bridge s něčím. Druhou strnau máš nastavenu slušně natvrdo na MTU 1500.
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 9 years ago

Mazec... Funguje to... Díky moc.

Jak je to možný? Mám takhle postavených více eoip spojů a fungují a až u tohohle byl problém. Sice je pravda, že tento router je jakoby víc zanořen do sítě (je mezi nimi více hopů) ale to se mi nezdá, že by to takhle vadilo...
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

Možná problém vznikl tak, že několik století ROS fungoval tak, že při založení EoIP mu dal MTU natvrdo na 1500. Od nějaké verze v ROS6.2x to změnili a nově založený tunel dostane to mtu=auto, které odhadne MTU tak, aby nemusel fragmentvat, což podělá spoustu věcí, pokud takový tunel dášdo bridge s něčím, co trvá na MTU1500 - např. klasický Ethernet . Existující tunely při uprgrade ROS zůstanou na 1500. Takže jsi třeba tunel na tomto RB založil až s ROSem, co se chová takto a nevšiml si toho. Ostatní jsi dělal dříve, kdy se to samo nastavilo rozumně.
0 x