❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

povolní SMTP ven

Návody a problémy s konfigurací.
vohralik.t

povolní SMTP ven

Příspěvekod vohralik.t » 9 years ago

ahoj, chci se zeptat mám doma NAS na kterém mi běží MAIL server, můj poskytoval blokuje port 25 takže musím posílám přes SMTP relay mého poskytovatele. Tohle chci ale obejít a chci nastavit šifrované SMPT na portu 465 které blokované není. Portfowarding ve firewallu mám nastavený, z venku mi na SMTP server přes port 465 mail příjde ale ze serveru už neodejte. Musí se něco na miktoriku nastavit aby šel provoz z portu 465 i ven ?
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 9 years ago

Trochu zmatený popis. Problém je s příchozími e-maily, nebo s odchozími?
Mirek
0 x

vohralik.t

problém je s odchozími maily
0 x

mirek.k

vohralik.t píše:problém je s odchozími maily

Tam bych problémy neočekával. nemělo by se nic nastavovat - cesta ven by měla být volná, pokud ji ISP nezpracovává podobně jako port 25 SMTP.
NAS umí používat SSL a port 465?
Zkusil bych také poslat e-mail na různé servery. Je možné, že zabezpečenou komunikaci odmítne server příjemce.
Mirek
0 x

vohralik.t

NAS umí i port 465 a blokovaný není, ptal jsem se ISP a ten mi řekl že blokují jenom 25. Zkoušel jsem si nastavit v outlooku smtp seznamu na portu 465 a email přišel takže opravdu port 465 blokovaný není. Nastavení SMTP serveru na NASku je opravdu triviální
smtp.JPG
tam není co pokazit, takže jsem si myslel že by to mohl dělat právě mikrotik
0 x

mirek.k

Mikrotik bych nevinil. Problém vidím v tom, že SSL přes 465 je povoleno, nikoliv vynuceno.
Takže pokud se s cílovým serverem nedomluví, přejde na nešifrované spojení na port 25.
Mirek
0 x

vohralik.t

ten port 25 nejde změnit na 465 to už jsem zkoušel a nijak vypnout taky nejde. :(
0 x

vohralik.t

na mikrotiku mám povolenej jenom port 465 z venku. Když pošlu email z internetu (ne z vnitřní sítě) tak ho vidím na NASku v logu, ale je ve frontě na odeslání a z tý fronty prostě neodejde.
0 x

mirek.k

vohralik.t píše:na mikrotiku mám povolenej jenom port 465 z venku. Když pošlu email z internetu (ne z vnitřní sítě) tak ho vidím na NASku v logu, ale je ve frontě na odeslání a z tý fronty prostě neodejde.

Co dělá příchozí e-mail ve frontě na odeslání?
Mirek
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 9 years ago

Jdete na to špatně. Portforwardem na Mikrotiku jste pouze zpřístupnil svůj SMTP server pro přístup z internetu. Pro bližší pochopení jak to funguje a co je třeba hledejte "vlastní SMTP" a podobná slovní spojení. I zde na fóru je několik podobných témat.
Naposledy upravil(a) Rosak dne 19 Feb 2016 18:24, celkem upraveno 1 x.
0 x

vohralik.t

mirek.k píše:
vohralik.t píše:na mikrotiku mám povolenej jenom port 465 z venku. Když pošlu email z internetu (ne z vnitřní sítě) tak ho vidím na NASku v logu, ale je ve frontě na odeslání a z tý fronty prostě neodejde.

Mirek

špatně se asi chápeme, možná to vysvětluju jako trouba :D celou dobu řeším jenom odchozí poštu ze smtp serveru (NE příchozí, imap funguje bez problému ten vůbec neřeším). Pro upřesnění: když já ze svého outlooku pošlu mail, tak příjde na můj smtp server kde čeká ve frontě na odeslání, a tady čeká a čeká a nic se neděje, nikam ho prostě nepošle a v logu se nakonec ukáže fail.
0 x

mirek.k

vohralik.t píše:
mirek.k píše:

Mirek

špatně se asi chápeme, možná to vysvětluju jako trouba :D celou dobu řeším jenom odchozí poštu ze smtp serveru (NE příchozí, imap funguje bez problému ten vůbec neřeším). Pro upřesnění: když já ze svého outlooku pošlu mail, tak příjde na můj smtp server kde čeká ve frontě na odeslání, a tady čeká a čeká a nic se neděje, nikam ho prostě nepošle a v logu se nakonec ukáže fail.

Pak opravdu formulace "když pošlu mail z internetu, ne z vnitřní sítě" popisuje něco jiného.
Evidentně se SMTP v NASu nedostane k venkovním cílovým SMTP serverům.
Má NAS v pořádku DNS - vidí do internetu?
Mirek
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 9 years ago

A nebo je všechno správně, ale NAS se s ostatníma smtp serverama snaží spojit na tom zakázaným portu 25.
0 x
Petr Krist