❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dlouhé načítání OSPF

Návody a problémy s konfigurací.
tuner99

Dlouhé načítání OSPF

Příspěvekod tuner99 » 9 years ago

Nevěděl by někdo co s tím když nám na síti trvá načítání OSPF do stavu full až třeba 5 minut?
K jedný věci se přiznám o které si myslím, že by to mohla dělat je že jsem dělal když občas na nějakých místech při načtení OSPFka ani po delší době router nedostal bránu, tak jsem ji tam hodil na tvrdo. Takže na pár routerech na síti budou brány hozeny na tvrdo a hned pod ní znovu ta stejná dynamická.
Ještě jedna věc je ta, že za každým BGP routerem máme víc areii a nezáleží vůbec na počtu routeru v jednotlive arei, ve většině místech na síti je načítání takhle pomalé.
Chápu, že to může dělat spousta věcí, ale nebudu tady vypisovat konkrétní konfiguraci, spíš potřebuju lehce navést co by to přibližně mohlo dělat a pak napíšu co a jak je zkonfigurováno... díky moc :-)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Někdy to dlouho trvá. Ale jen někde a jen někdy. Na důvod jsem nikdy nepřišel.

Pokud děláš statiky pod OSPF, tak používej větší distance. Aby OSPF mělo přednost, pokud z něj přijde stejná routa.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

je to úplně jedno jestli tam je statická a pak ještě ta samá dynamická. ospfko to nijak neovlivní. Žádná nadřazená přednost pro ospf routu neni. Vše se řídí distancem. Nám extrémně pomohlo přepnout ptp spoje do network type: point to point. Bleskurychle se ospfko spojí a předá routy po výpadku spoje a neřeší se volba designated a backup routeru. Každopádně od tý doby se nám tyhle dlouhý načítání nestávají. Občas se stávalo že v půlce sítě si dva routery mezi sebou nepředaly celou routovací tabulku ačkoliv si jí předaly tak nějak divně na půl což vyřešilo přepnutí do ptp když jsou jenom dva routery v subnetu.

No a taky je pravda, že se udělalo pár dalších změn. Třeba nikdy nedávat na jeden iface víc subnetů. Vždy dodržovat pravidlo: jeden iface = jedna ip adresa. Prakticky není důvod mít na jednom iface víc ip adres a když jo tak je to většinou kvůli nějaký kravině co se může předělat. To taky hodně pomohlo. Můžu říct že poslední dobou s tím nemáme takový problémy jako dřív.
2 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

tuner99

Příspěvekod tuner99 » 9 years ago

Aha to jsem nevěděl. Na síti máme Alkomy, Siklu, UBNT M10, ale dost spojů v 5GHz na Mikrotiku a tam jsou všechny bridge spoje nastavený do modu, že na jedný straně je bridge a na druhý station bridge, jak myslíš přepnout do point to point? Jako po staru to mít ve WDS? Takhle jak to máme tak by to v dnešní době transparetní být mělo.
No a k těm adresám na portech, všude máme peer adresu mezi routery třeba xx.xx.xx.249/29 a xx.xx.xx.1/30 (mezi tím jsou třeba příkladem anténa xx.xx.xx.250/29 v modu bridge a na druhý straně xx.xx.xx.251/29 ) a na druhý straně na routeru je xx.xx.xx.2/30 jako peerovací.
Tzn. na spoustu routerech je spousta adres a to stejné a ještě horší v případě že je za routerem switch a do toho zapojeno víc AP.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Mluví o PtP módu OSPF. Normálně je to totiž multicast, což je ale nutné, pokud je na segmentu víc routerů.

Station bridge na mikrotiku není transparentní. Strana AP pak nevidí MAC routeru za tou station (což je díky tomu multicastu asi problém). V takové situaci, jak se to bude chovat netuším ... vím, že kdysi v předaleké galaxii sto let tomu nazad to nefungovalo správně. Jak se to chovalo si ale už nepamatuju. Ale Hapiho řešení s PtP by asi mohlo pomoci. O něm ale zase vím, že mi to nefungovalo mezi mikrotikem a linuxem (quaggou). Je to ale také už hodně stará informace ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 9 years ago

no pokud máš ptp spoj v routingu tak neni důvod mluvit o transparentnosti. Používáme normální station. Pokud máš wifinu do bridge tak station bridgo jo. Jinak ne. Vim že to při scanu a následném připojení mikrotik přenastavuje do station bridge ale podle mě to je kvůli BUFu protože station bridge je totálně univerzální.

u osfp na ptp přepni vzdálenou stranu a pak tu bližší a je to. Neni to globální podmínka. Samozřejmě je nutný vyplnit iface u ospf pro každej fyzickej iface zvlášť. Jo a to je další věc, moc neholduju u ospf v iface nastavení iface=all. Vždy prvně začnu vytvořením iface=all passive=yes a pak definuju zvlášť ostatní iface kde chci ospfko a podle toho tam volim typ sítě (broadcast/ptp). Takhle si můžu definovat různý konfigurace do různých směrů.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků