Zdravím, potřebuji poradit s konfigurací a co koupit pro moje potřeby.
1) Potřebuji z NanoBeam M5 na router z kterého bych měl Wifi sít a routroval dál UTPčkem dál s omezenou rychlostí down/load (jak kabelem tak wifi), kterou bych si nastavil + bych si připadně zrušil DHCP server a adresy si manualně přiřazoval podle MAC
A další router stači jen Router bez Wifi možností kde by byla plná rychlost bez omezení, případná možnost omezit jednu MAC adresu na 50%. a na to by byly klasické Wifi router, kde by se vytvořila vlastní domácí sít. ( Pokoj 1 a Pokoj 2 by měl vlastní sít.)
NanoBeam M5 bez přístupu, kde je jedná IP adresa, která by se nastavila na routru
-> Router, kde nastavím podle MAC adresy routru to omezení, takže GLAN č.1 omezení GLAN č.2 omezení ale nemusí bejt GLAN č.3 bez omezení moje potřeby
Takže něco co by mohlo mít min. 3ks GLAN, každý zvlášt nastavitelný
->[Zbytek Pokoju] Wifi veřejná pro návštěvy + switch s manualní DHCP a omezenou rychlostí down/load
->[Pokoj 2] WiFi Router s 50% omezení, ale nemusí bejt
->[Pokoj 1] WiFi Router bez omezení pro moje potřeby
Takto to mám namyšleno, ale moc se v tomto odvětví nepohybuji tak nevím co a jaké "krabičky" použit, případně, jak by se dalo co nejlépe a ne za desitky tísíc udělat.
Mám v hledáčku Ubiquiti EdgeRouter nebo Mikrotik RB2011UiAS, ale nevím co to umí atd.. a kupovat to abych zjistil potom, že to nesplní moje potřeby nechci.
Pro Wifi pro návštěvy a omezení by stačilo použit TP-Link TL-WR841N co mám doma a nastavil bych tam Bandwidth Control s DHCP, jen nevím jaký použít ty ustatní "krabičky".
K dispozici mám Mikrotik RB951G-2HnD, TP-LINK TL-WR841N[Wifi router] a TP-LINK TL-SF1005D[switch]
2) A mám problém s NATem např. u her mi to píše NAT type Moderate a potřebuji Open abych se připojil na souseda, ale jak UPnP, tak ani manualní zadání portu nefunguje. Veřejnou IP adresu mám a na konzoly mám přiřazenou adresu podle MAC. Nastavují to na routru za NanoBeam M5 ( Nemám na NanoBeam přistup a je v režimu Bridge) Docela bych chtěl mít NAT Type Open.
Pokud je někdo z okolí Uh.Hradiště a dokázal by to udělat, tak by jsme se mohli domluvit na nějaké ceně.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
HW/SW konfigurace sítě
Ja jsem z UH, ale vubec nechapu ten popis tady. Chtelo by to asi namalovat
nebo zavolat, tel. kdyztak poslu do pm.

0 x
0 x
Takže jako hraniční router doporučuji RB2011 s WiFi a k tomu 2x jakékoliv obyčejné AP.
Požadavek GB portů mi přijde vzhledem k následné WiFi nepodložený, ale třeba tam plánujete drátový přenos.
Každopádně bych už na AP neNAToval.
Na RB2011 by byly tři výstupní rozhraní, každé s vlastním adresním rozsahem a DHCP serverem.
Pak lze nastavit příslušné queues.
Mirek
Požadavek GB portů mi přijde vzhledem k následné WiFi nepodložený, ale třeba tam plánujete drátový přenos.
Každopádně bych už na AP neNAToval.
Na RB2011 by byly tři výstupní rozhraní, každé s vlastním adresním rozsahem a DHCP serverem.
Pak lze nastavit příslušné queues.
Mirek
0 x
Jak pise tady kolega nademnou, pouzil bych 2011 a jakou routery ty 3 jakekoliv wifiny, pokud by stacily 4eth na kazde z nich tak HaP lite (samozdrejme dle ceny klidne i lepsi).
0 x
Proč jako router doporučujete rb2011 a ještě s wifi? Když požadavek dle nákresu je omezování rychlosti a 1x přívod a 3x uplink.
Dle mě by byl vhodnější hEX. http://routerboard.com/RB750Gr2
Je výkonější, porty dostačují a ještě ušetří...
0 x
honzam píše:Proč jako router doporučujete rb2011 a ještě s wifi? Když požadavek dle nákresu je omezování rychlosti a 1x přívod a 3x uplink.
Protože by zároveň mohl sloužit jako AP pro jedno za tří míst.
Pokud to prostorově není možné, pak samozřejmě RB750 + 3x AP.
Z pohledu řízení toků je jedno, jestli se jedná o Ethernet, nebo bezdrát.
Mirek
0 x
Na RB2011 ani nerozmyšlaj, ak neplanuješ v buducnosti rozširiť sieť.
Podľa mna, bol by to zbytočne veľký luxus na taku malu sieť.
Ja mám hneď za konektivitou mojho ISP Mikrotik RB-750.
Bohato stači. Mám za nim zapojene servery, nas server, 5 ďalších wifi routrov a ostatne zariadenia ako su tlačiarne, mobili, notebooky už randšej ani nepočitam.
Bez problémov to tento RB-750 všetko zvlada.
Pre ktory, Mikrotik sa eozhodneš je na tebe, ale ja jednoznačne odporučam RB-750.
Podľa mna, bol by to zbytočne veľký luxus na taku malu sieť.
Ja mám hneď za konektivitou mojho ISP Mikrotik RB-750.
Bohato stači. Mám za nim zapojene servery, nas server, 5 ďalších wifi routrov a ostatne zariadenia ako su tlačiarne, mobili, notebooky už randšej ani nepočitam.
Bez problémov to tento RB-750 všetko zvlada.
Pre ktory, Mikrotik sa eozhodneš je na tebe, ale ja jednoznačne odporučam RB-750.
0 x