Zdravím,
uměl by mi někdo poradit s nastavením OSPF na RB B (napravo)
Do sítě 10.10.11.0/27 (switch) jsou připojeny AP na kterých běží OSPF.
Do sítě 10.10.11.32/28 (switch) jsou připojeny AP na kterých běží OSPF.
Tyto sítě se spojují v RB A (router vlevo) a vše se routuje jak má.
Problém nastane, když sítě spojím přes RB B. Potřeboval bych, aby primárně sítě byly směrovány na RB A a až v případě rozpojení sítě s RB A se provoz sítě nasměroval na RB B.
Jak mám nastavit RB B popř. RB A, aby nedocházelo k cyklení. Díky kde na jakém portu nastavit jaký cost?
Díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
OSPF propojení sítí (smyčka)
Napiš si COST na každou linku (pro jistotu z obou stran). A počítej. Provoz jde tam, kde vyjde cena nižší.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Jediný problém bych viděl v tom, že Groove má jen jeden ethernet. Potřebuješ VLAN a též switche co to umí.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
RB B tedy Groove spojuje síť 10.10.11.0/27 ethernetem a síť 10.10.11.32/28 wlan interfacem. V tom nevidím problém.
RB A má 2 ethernety a na každý je připojený switch s APčkama. To AP je připojené do switche jedním ethernetem.
Na těch eth APček je cost 10 a na etha RB A taky 10. Tady jde spíš o costy RB B, ale jaké nastavit? Ty AP potřebují vědět neposílej to na RB B, ale vždy na RB A.
RB A má 2 ethernety a na každý je připojený switch s APčkama. To AP je připojené do switche jedním ethernetem.
Na těch eth APček je cost 10 a na etha RB A taky 10. Tady jde spíš o costy RB B, ale jaké nastavit? Ty AP potřebují vědět neposílej to na RB B, ale vždy na RB A.
0 x
Sis to nenakreslil a nespočítal, co? Např. AP5 (ty spodní) budou mít COST k RB_A jen 10. Ale druhou trasou budou mít kolik? Deset k RB_B a dalších deset zpět k RB_A. Provoz tedy půjde kudy?
Je vhodné si též alespoň trochu postudovat, dřív než se ptát: https://www.google.cz/search?q=ospf
Je vhodné si též alespoň trochu postudovat, dřív než se ptát: https://www.google.cz/search?q=ospf
0 x
To mas pravdu, nepocital spocitam, ale i tak se mi to mota z pr. Ap5 na Ap1 je to stejna vzdalenost. V tomto pripade jak by jsi nastavil Rb B? Diky
0 x
Dej na RBB na obě cesty (eth i wlan) větší cost, než máš na RBA, pak cesta mezi ap1 na ap5 půjde primárně přes RBA.
0 x
Ja bych se spise ptal jinak..
Ty switche jsou obycejne tupe unmanaged?
Pokud nektere ze zarizeni (AP) ma nastavenou jednu vychozi branu (napr. RB A), dojde k umreni tohoto routeru, jak zarizeni (AP) zjisti, ze ma posilat data na RB B?
Aktualni situace resi odpojeni kabelu mezi switchem a RB, popripade umreni portu mezi RB a vzdalenejsim switchem a ne samotnou nefunkcnost celeho RB nebo vypadnuti linky mezi blizsim switchem a RB A.
Typicky AP4 ma vychozi branu 10.10.11.33. Pokud dojde k rozpojeni mezi spodnim switchem a RB A, jak AP4 zjisti, ze jeho vychozi brana je .34?
JAko reseni bych videl pridani ospf routeru ke kazdemu switchi, ktery by rozhodl o funkcni trase, pripadne vice vychozich bran.
Ty switche jsou obycejne tupe unmanaged?
Pokud nektere ze zarizeni (AP) ma nastavenou jednu vychozi branu (napr. RB A), dojde k umreni tohoto routeru, jak zarizeni (AP) zjisti, ze ma posilat data na RB B?
Aktualni situace resi odpojeni kabelu mezi switchem a RB, popripade umreni portu mezi RB a vzdalenejsim switchem a ne samotnou nefunkcnost celeho RB nebo vypadnuti linky mezi blizsim switchem a RB A.
Typicky AP4 ma vychozi branu 10.10.11.33. Pokud dojde k rozpojeni mezi spodnim switchem a RB A, jak AP4 zjisti, ze jeho vychozi brana je .34?
JAko reseni bych videl pridani ospf routeru ke kazdemu switchi, ktery by rozhodl o funkcni trase, pripadne vice vychozich bran.
0 x
Autor tvrdí, že má na AP též OSPF.
0 x
Aha, to jsem uplne prehledl.. v tom pripade se velice omlouvam, cely prispevek je mimo 

0 x
Už je to snad OK. Takže na RB B jsem na ethernet dal cost 60 na wlan cost 200. (hodnoty jsem si namyslel).Tím jsem vyřešil odchody mezi AP správnými směry a taky ven.
Kdybych se však připojoval z RB A na RB B, tak by to asi blblo (k jednomu zařízení dvě stejné cost trasy), protože na obou ethernetech jsem měl opět nastaven cost 10 tudíž jsem na jeden ethernet kama nechci aby to chodilo dal cost 20.
Uvidím co ráno.
Díky za spolupráci.
Celé propojení sítí je ve skutečnosti složitější. Ono jsem totiž nevěděl, že když mám z RB A k té síti několik RB v bridgi s OSPF tak taky dávají cost 10 a tudíž s nimi musím počítat.
Kdybych se však připojoval z RB A na RB B, tak by to asi blblo (k jednomu zařízení dvě stejné cost trasy), protože na obou ethernetech jsem měl opět nastaven cost 10 tudíž jsem na jeden ethernet kama nechci aby to chodilo dal cost 20.
Uvidím co ráno.

Díky za spolupráci.
Celé propojení sítí je ve skutečnosti složitější. Ono jsem totiž nevěděl, že když mám z RB A k té síti několik RB v bridgi s OSPF tak taky dávají cost 10 a tudíž s nimi musím počítat.
0 x
OSPF je na rozhraní. Tedy pokud je něco v bridge, netýká se to ethernetů uvnitř, ale bridge jako celku.
COST lze samozřejmě měnit jak uznáš za vhodné. Ale je též vhodné dodržovat nějaká pravidla, aby ta cifra opravdu odrážela cenu spoje. A pokud možno abys neměl v síti bordel. I když někdy je potřeba něco zvýhodnit/znevýhodnit i mimo "pravidla".
Tedy ten lepší má levnější megabit ... Na cisco.com (i jinde) lze nalézt doporučené hodnoty.
COST lze samozřejmě měnit jak uznáš za vhodné. Ale je též vhodné dodržovat nějaká pravidla, aby ta cifra opravdu odrážela cenu spoje. A pokud možno abys neměl v síti bordel. I když někdy je potřeba něco zvýhodnit/znevýhodnit i mimo "pravidla".
Tedy ten lepší má levnější megabit ... Na cisco.com (i jinde) lze nalézt doporučené hodnoty.
0 x
pokud mám takhle "rovnocený" cesty tak se mi osvědčilo nastavit "redistribute default router" na backup hraničním routeru na type2 a je jedno jakej cost k němu je.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků