❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

The Simper

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Jenya

Re: The Simper

Příspěvekod Jenya » 9 years ago

packetmaster píše:HG neni 90st sektor ale 24° a uváděný zisk 17db u sxt je otázkou (zdá se že to uvádejí nějak od oka) vzhledem k rozdílu 4db oproti 18db sektoru od RF. Ta cena se mi zdá také vyšší ale tu asi bude udávat trh..

Tak to je jina, to uz ukazuje na zasadni kvalitativni rozdil.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 9 years ago

Ahoj, tak už někdo provedl nějaké reálné testy, případně porovnání ?
potřebuji teď upgradovat jeden větší vysílač na paneláku, tak se rozhoduji co tam dát za antény, jestli šáhnout po osvědčených UBNT, které ale podle mě nejsou na panelákovou instalaci ideální, a nebo raději zkusit toto.

Díky
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 9 years ago

V priebehu dvoch tyzdnov priamo porovnam simper vs. ubnt sector 90st...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 9 years ago

Mám nasazeny pouze ty 30° a při porovnání se 45° ubnt sektorem, se jeví jako ostřejší spíše ubnt sektor, měl méně posbíraných okolních sítí. Porovnával jsem to i s tím 90° levnějším sektorem ale i se stínícím plechem od Csatu je na tom o dost hůře ubnt, nemluvě o špatném vyzařovacím diagramu ubnt. Porovnání s NN12 dopadlo dle očekávání, NN12 má podstatně větší úhel, a nasbírala zdaleka nejvíce okolních sítí, v podstatě stejně jako levnější ubnt sektor se stínícím plechem.
Co se týče stíněné vs nestíněné verze simperu, pokud je něco, co smaží například přímo na stožáru simperu do zad, je tam rodíl cca 10db. Při standartním rušení někde z několik desítek metrů vzdáleného vysílače jsem nezpozoroval v podstatě žádný měřitelný rozdíl.

U montáže mikrotiku do stíněného vs nestíněného boxu simperu, jsem si netroufl ani v jednom z případů zasunout routerboard dle návodu. Možná by se nic nestalo v nestíněné verzi, ale u stíněné musí pigtaily vést přesnou cestou, jinak jsou hodně natažené, takže jsem nakonec obě verze rozdělal uplně, vložil mikrotika a opět sešrouboval.
Výměna ubnt rocketu výborná, bohužel i zde je jedno úskalí u stíněné verze, a to krytka jež je nutno dvěma malými šroubky namontovat přímo na rocket. Jednou rukou na stožáru nemožné.

Montáž a nastavení směru je pak kapitola sama pro sebe, 3 šrouby pro nastavení elevace se nepříliš dobře utahují kvůli konstrukci. Nevím proč byli použity šrouby se sužující se hlavou, pokud jsou navíc takhle blízko u sebe, bylo by podstatně lepší klasická "ostrá" hlava. Navíc pro dostatečné zafixování je potřeba velmi silného dotažení, protože mezi kovy je kus nějakého plastu. Nastavení azimutu trpí v podstatě stejným neduhem. Pořád přitahujete, a pořád to uplně dobře nedrží. Člověk si myslí že už to přitáhl hodně protože je tam plast, ale pokud za anénu zaberete, pořád s ní jde otočit. Třmen držáku je asi z hliníku, který se sice "nezakousne" do železa, ale celkem dobře drží.

U celkového srovnání je potřeba vzít v potaz, že užší anténa má silnější parazitní signály z hlavního směru. Oproti NN12, která sice kvůli širšímu úhlu sbírá Sice více sítí, ale obecně všechny s podstatně slabším signálem. Co se týče výměny jednotky, a obecně provedení, pokud máte box s mikrotik jednotkou v rezervě, je to super.
0 x

FRIDOLIN
antispam: Ano

Příspěvekod FRIDOLIN » 9 years ago

hm, já to na zkoušku objednal a nějak to něchápu. V dispozicích je psáno, že to pasuje i na RB netmetal, al ejsou v tom jiný konektory než má netmetal---takže to mám jkako najebat na netmetal 1/2 metrový pigtail a na to ještě propojit ty bazmeky, co trčí z té antény ??? to je nějaký na palicu
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 9 years ago

FRIDOLIN: tak to nechápeš správně, nevím jak by se tam ten netmetal dal nacpat :) Je to čistě na holé rbčka, tedy pouze desky.
0 x

FRIDOLIN

no celé označení je

RouterBoard Mikrotik RB921UAGS-5SHPacT-NM venkovní jednotka 3x3 802.11ac, NetMetal5 a pokud je v popisu antény napsáno: určeno pro RB 92x ........atd, taxem logicky dovozoval, že to mají zmáklé
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 9 years ago

Ano, ale rb92x se dělá jako samotná deska. Ta má mmcx konektry a logicky na ni to jde. Na netmetal ne
0 x

FRIDOLIN

no jo, kamenujte.... už mám tu desku doma RB912UAG-5HPnD) a přišel k ní sáček se 2 minipidišroubky podložkou a nějakým bazmekem, kterej nevím na co je, hledal jsem , kam to přišrubovat,ale nic kloudnýho mě nenapadlo, na sáčku je K-25.

Nechápu proč nedělá mikrotik nějakou anténu, kde se dá net metal jebnout bez pigtailu jako to dělá ubnt :(
Sem koupil na zkoušku anténu od mikrotiku 120 st sektor / novinka... a až jsem tam něco nabastlil, tak sem zjistil, že ta samá anténa se dělá i s RB střevama, ale solo střeva jsem do antény na stránkách MK nenašel :(
takže asi koupíš jen anténu a něco vymyslíš, anebo si doplatíš a koupíš komplet.
Přílohy
sroubky.jpg
0 x

FRIDOLIN

odpovím si sám...asi na přišroubování PCIex karty :) jsem to ale badatel
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 9 years ago

rado3105 píše:V priebehu dvoch tyzdnov priamo porovnam simper vs. ubnt sector 90st...

to by mě moooc zajímalo. nějaké výsledky?
díky
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

JT-RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JT-RFE » 9 years ago

Zdravim pani. Osobne prilis neoblubujem vendorov ktori tlacia svoj marketing cez komunitne fora.. ale v tomto pripade s vasim dovolenim urobim vynimku :) kedze vidim pomerne vela nezodpovedanych otazok ohladne skusenosti s nasimi novymi antenami. Zbierame feedbacky od zakaznikov aj formou videí, ktore sme zacali publikovat na nasom Youtube kanali a na nasom fore. Pripajam dve videa so skusenostami z USA, buduci tyzden by mali pribudnit aj dalsie z CR a SR. V pripade otazok sa kludne ozvite vo vlakne alebo do SZ, radi pomozeme.

http://youtu.be/0b0dbJliQ9E

http://youtu.be/lfl1pH0If8I

RF elements YouTube channel: https://www.youtube.com/user/RFelementscom
0 x
Anything worth trying is hard.

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 9 years ago

V druhém videu v 3:34 je porovnání signálu u klienta před a po nasazení antény. Co to je za dilentanty, když měli signál -74, Airmax téměř na nule, ale u zákazníka použili jen NanoStation M5 namísto něčeho výkonějšího a ještě se tím prezentují?
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 9 years ago

OK, měl bych dotaz který zajímá asi všechny...
Kdy budou dostupné stíněné Twist port adaptéry, konkrétně pro UBNT Rocket? Dle Aspy a spol. až někdy v květnu, což mi přijde děsivé. Díky
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)