❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ČTÚ - Geografický sběr dat

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Re: ČTÚ - Geografický sběr dat

Příspěvekod stepan.benes » 9 years ago

Dal si někdo tu chvíli práce a přečetl si směrnice EU týkající se NGA a jejich dotací (a případně směrnice k usnadnění výstavby) ? :wink:
Docela by mě to zajímalo, protože vzhledem ke koncentraci nesmyslů v posledních příspěvcích je buď napsaná tak nesrozumitelně, že ji nikdo nerozumí nebo ji nikdo nečetl a jen se tu plácají nesmysly.

Hint: Dotace mohou mířit pouze do bílých oblastí. Tzn. oblastí ve kterých NGA není. EU ve směrnici poměrně dost důrazně trvá na ochraně stávajících investic a chce řešit selhání trhu. MPO sice schopné skorem všeho a snaží se podmínky ohnout podle svého pohledu, ale tak jednoduché to zase není. Pokud pomocí mapování dokážeme, že k selhání trhu v dané oblasti nedochází, nelze do dané oblasti dotaci přidělit.

Hint2: OPIK dotace jsou z principu určené především malým a středním podnikům v poměru 80:20. Pokud nebudeme sami neschopní, nebo MPO neudělá totální prasárnu (ta je ale opět napadnutelná na půdě komise), nelze komplet balík přidělit velkým podnikům typu CETIN ...

P.S. Nevím co je za strašné obchodní tajemství na informaci kde máme dostupné NGA přípojky. My se tím doposud naopak chlubíme a cpeme nemalé peníze do marketingu, aby se to potencionální zákazníci dozvěděli. Máme to třeba veřejně na stránkách :idea:
1 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

ianek

Příspěvekod ianek » 9 years ago

Podívejte se na ten formulář jakým způsobem se má zadávat. Pro mě to znamená zadat ručně přes 1000 řádků nebo si zaplatit programátora. Přijde Vám to normální takto zatížit podnikatele ? Mě dotace nezajímají, ani tyhle ani jiné.
Opravdu má EK takový záměr ? Nerozumím tomu proč za takový nesmysl lobujete ?
Vy jste ve straně Svobodných ale nějak mi tato politika nesedí. Smutné ....
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

ianek píše:Podívejte se na ten formulář jakým způsobem se má zadávat. Pro mě to znamená zadat ručně přes 1000 řádků nebo si zaplatit programátora. Přijde Vám to normální takto zatížit podnikatele ? Mě dotace nezajímají, ani tyhle ani jiné.
Opravdu má EK takový záměr ? Nerozumím tomu proč za takový nesmysl lobujete ?
Vy jste ve straně Svobodných ale nějak mi tato politika nesedí. Smutné ....

Proboha ... Fakt smutné.
Já za dotace nelobuju, považuju je za absolutní pokřivení a ničení trhu ! Ale žiju v realitě a ne ideálním světě, tzn. to že jsme v EU a EU vyčlenila nezanedbatelnou částku na dotování výstavby NGA sítí prostě beru jako fakt. To nejsme schopni jakkoli změnit ! Administrace dotací je na národních státech za splnění předběžných podmínke (ex. ante 2.2.) - fakt ! A jako ISPA se snažíme aby administrace dotací měla nějakou hlavu a patu a nepoškodila trh nebo ho poškodila co nejméně - fakt ! Nechci se tu plácat po ramenou, ale za lokální ISP nikdo jiný než ISPA s MPO nekomunikoval a ani nekomunikuje. A nedělat to, výzvy jsou už dávno jsou vypsány tak, že prachy shrábnul CETIN a MV a stavěl by přes sítě investované ze soukromých peněz. My se Vám tu snažíme říct, jak ochránit Vaše investice. Někdy mi přijde, že je to jak házet hrách na zeď. Tzn. o nic se nezajímejte, kašlete na to a pak se ale nedivte, když někdo přes Vaši síť postaví dotovanou infrastrukturu ... :!: Fakt !

P.S. Pokud jste si někdy přečetl Zákon o elektronických komunikacích mělo by Vám být jasné, že podnikáte na (silně) regulovaném trhu a v jeho rámci na Vás dopadnou nějaké povinnosti. Měl by jste s tím počítat i při cenotvorbě služeb a ne tu fňukat, že si máte zaplatit vývojáře. Opět - nelobuju za to, vůbec se mi to nelíbí, ale nesouhlas nerovná se ignorace reality.

P.P.S. Které z těch dvou zel je horší - dotace do infrastrukuty CETIN (...) vs. pracný výkaz ČTÚ ? Co Vás poškodí víc ? :wink:
0 x
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

_zp

Příspěvekod _zp » 9 years ago

stepan.benes píše:Já za dotace nelobuju, považuju je za absolutní pokřivení a ničení trhu ! Ale žiju v realitě a ne ideálním světě, tzn. to že jsme v EU a EU vyčlenila nezanedbatelnou částku na dotování výstavby NGA sítí prostě beru jako fakt. To nejsme schopni jakkoli změnit !

A tam je mozna ten problem. Kdyz si vsichni budeme rikat, ze to nejsme schopni jakkoli zmenit, tak to bude pravda. Kdyz si vsichni rekneme, ze v EU byt nechceme a ze tu chceme cisty trh bez privlastku, tak nebudeme v EU a budeme mit cisty trh bez privlastku. A pokud si vsichni rekneme, ze tu nechceme ZoEK a ze chceme, aby elektronicke komunikace byly regulovany pouze beznym obchodnim pravem, tak pokud pro to bude dostatek lidi ochoten neco udelat, bude to tak.

stepan.benes píše:P.S. Pokud jste si někdy přečetl Zákon o elektronických komunikacích mělo by Vám být jasné, že podnikáte na (silně) regulovaném trhu a v jeho rámci na Vás dopadnou nějaké povinnosti. Měl by jste s tím počítat i při cenotvorbě služeb a ne tu fňukat, že si máte zaplatit vývojáře. Opět - nelobuju za to, vůbec se mi to nelíbí, ale nesouhlas nerovná se ignorace reality.

P.P.S. Které z těch dvou zel je horší - dotace do infrastrukuty CETIN (...) vs. pracný výkaz ČTÚ ? Co Vás poškodí víc ? :wink:

To uz at si zhodnoti kazdy subjekt sam za sebe a sam si tohle dilema rozhodne.

Ciste pro poradek -- pokud se nekdo rozhodne nevyplnovat, muze vyplneni formulare odeprit s tim, ze by jeho pravdive vyplneni mohlo zpusobit jemu nebo osobe blizke trestni stihani (stihani pro prestupek ci spravni delikt je zvlastnim typem trestniho stihani a pravnicka osoba muze byt take osobou blizkou, na oboji zde mame ustalenou judikaturu) a ze se v teto zalezitosti odvolava na ustanoveni cl. 37 odst. 1 LZPS.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

_zp píše:A tam je mozna ten problem. Kdyz si vsichni budeme rikat, ze to nejsme schopni jakkoli zmenit, tak to bude pravda. Kdyz si vsichni rekneme, ze v EU byt nechceme a ze tu chceme cisty trh bez privlastku, tak nebudeme v EU a budeme mit cisty trh bez privlastku. A pokud si vsichni rekneme, ze tu nechceme ZoEK a ze chceme, aby elektronicke komunikace byly regulovany pouze beznym obchodnim pravem, tak pokud pro to bude dostatek lidi ochoten neco udelat, bude to tak.

Doporučil bych se nejdřív podívat na volební výsledky a preference a pak studenej hadr na hlavu.

#back_to_real_life

P.S. Ještě to doplním - "když si všichni řekneme ...". Většina populace ani neví co to "čistej trh bez přívlastků". Pro naprostou většinu je to sprostý slovo, už jenom proto, že to říkal Klaus. Většina průzkůmu říká, že majoritě vyhovuje etatistický přístup s progresivním zdaněním. I kdybych akceptoval, že se to změnit dá, je to běh na dlouhou trať v horizontu desetiletí (nebo jedné násilné revoluce). Což je v našem oboru doba odpovídající cca třetihorám.
0 x

auby

Příspěvekod auby » 9 years ago

Nema cenu polemizovat zda-li je to dobre nebo spatne.
Berte to z vice stran. Maly ISP (cca 1000 pripojek). Ma pokryto par vesnic. Jak jednoduse bude tlacit do formulare data. Ma pripojene zakazniky kteri nemaji popisne cislo (novostavby, chaty apod.) Tim padem nezapisete protoze to nejde.
Jak je tam dostane?! Na jednu stranu chapu proc cely tento humbuk.(pochopim u kabelovych pripojek). Ale pokud mate bezdratove pokrytou nejakou oblast, tak snad dostupnost sluzeb v dale oblasti (vesnice, katastr vesnice....) je pro mne stejny.
CTU se stroze odkazuje na paragraf 115... (ale z jakeho titulu pozaduje tyto data o kazdem zakaznikovi). Za rok si CTU rekne ze by chtelo pocet lidi v objektu ktery je pripojeny (myslim tim rodinnych prislusniku, pocet PC ktere maji)....
Ja to budu resit tak ze vypisu adresy AP a pocty a rychlosti na nich. Opravdu nehodlam prebouchavat 1000 adres rucne.

Konkurancni boj snad sam o sobe pomaha v rozvoji (zkvalitnovani a zrychlovani) siti.
Pokud jsem se nekoho dotkl tak se hluboce omlouvam.
0 x
auby

Netlive
antispam: Ano

Příspěvekod Netlive » 9 years ago

Tak tady bych měl taky dotaz. Když už teda chtějí data, resp. tolik dat. Určitě nebudeme klepat každou adresu ručně do přílohy - to se asi zbláznili. Max. jsme ochotni nějaký export dat ze systému, upravený podle typu požadovaných dat. Ale nezlobte se na mě, tuto akci, typu - klikejte nepřetržite dva měsíce, opravdu považuji za, slušně řečeno, buzeraci hrubého zrna. Všichni určitě čekáme ze založenýma rukama a s nohama na stole, až si budeme moct hrát s formulářem pro ČTÚ. Ať žije úřednická mašinerie....
2 x
Nejsem vševědoucí, ale něco málo vím..........snad :-)

ianek

Auby - super nápad, konečně něco konstruktivního. jinak § 115 " Součástí žádosti Úřadu je odůvodnění včetně uvedení účelu, pro který Úřad informace, údaje a podklady vyžaduje. Úřad nevyžaduje více informací, než je přiměřené účelu, pro který jsou získávány."

Je přiměřené a odůvodnitelné co je ve formuláři ? Jistě ne. Ale to nebyly ani požadavky na mapy sítí s údaji polarizace, typ anten apod. Po 5 minutovém rozhovoru s technikem na ČTU najednou stačila informací třetina. Snažil se chabě argumentovat tím, že oni přece nemají čas na to aby si to sami zjišťovali. Pokud jim to většina subjektů dá, příště bude ve formuláři další stupeň, až se žába uvaří.

Celý problém je, že neexistuje judikatura , která by přistřihla ČTU křídla. ZEK je koncipován jako komunistická norma, dávající neomezené možnosti ČTU a MPO. Ale mantinely existují, jen je zatím žádný soud nevyslovil jasně a hlasitě.

ps. jen nechci vidět ty stovky malých ISP , kteří toto zjistí klasicky 14 nebo 15,3.
1 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Netlive píše:Tak tady bych měl taky dotaz. Když už teda chtějí data, resp. tolik dat. Určitě nebudeme klepat každou adresu ručně do přílohy - to se asi zbláznili. Max. jsme ochotni nějaký export dat ze systému, upravený podle typu požadovaných dat. Ale nezlobte se na mě, tuto akci, typu - klikejte nepřetržite dva měsíce, opravdu považuji za, slušně řečeno, buzeraci hrubého zrna. Všichni určitě čekáme ze založenýma rukama a s nohama na stole, až si budeme moct hrát s formulářem pro ČTÚ. Ať žije úřednická mašinerie....

mapování ČTÚ avizovalo před půl rokem, dokumentace k němu je známá víc než 4 měsíce ...
Btw. to fakt neumíte udělat export do CSV ?
0 x

ianek

Vtipné pane Beneši. Každý má totiž systém, který eviduje podle RUIAN, protože před 4 měsíci se někdo rozhodl že to tak prostě bude. Psal jste že žijete v realitě ? Jako v té Vaší realitě. Svobodné jsem odepsal, já ani moje okolí Vás již volit nebude.
1 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 9 years ago

a máte už to někdo v datovce? já jen že zatím nic tedy aby náhodou na mne nezapomenuli :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ianek

okoun píše:a máte už to někdo v datovce? já jen že zatím nic tedy aby náhodou na mne nezapomenuli :D

jenom v mailu.
0 x

longer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod longer » 9 years ago

okoun píše:a máte už to někdo v datovce? já jen že zatím nic tedy aby náhodou na mne nezapomenuli :D

V datovce nic nečekej, dává se to do formuláře ART152 na monitoringtrhu.ctu.cz, kde vyplňuješ i další pravidelné formuláře.
0 x

auby

Příspěvekod auby » 9 years ago

mapování ČTÚ avizovalo před půl rokem, dokumentace k němu je známá víc než 4 měsíce ...
Btw. to fakt neumíte udělat export do CSV ?

Nerikam ze export nedovedu. Jasne ze dovedu, ale ve formatu ktery tam nedostanu.. ale pokud v databazi nejsou data RUIAN tak je cely export na nic. A porovnavat cisla popisna s touto databazi a pak opravovat chyby....
Tak at si to udela CTU samo, ja jim poslu export s adresama a cislama co vyzaduji a zbytek bude na nich. Za mne urcite budu psat oficialni dopis na CTU s vysvetlenim z jakeho titulu potrebuji zrovna tyto informace, kdyz v zakone to neni presne receno (nenapisu dopis ja, ale pravnik aby to melo formu). Samozrejmne ze se da polemizovat co je a co neni potreba podle paragrafu 115. Velci ISP (nebo ISPci kteri provozuji i VOIP tuto databazi vyuzivaji. Ale je spousta malych ISP kteri primarne delaji pripojeni a tuto databazi RUIAN nepouzivaji.
A to ze se to vi nekolik mesicu...... je krasna vec, ale kolik lidi si to nekolik mesicu pripravuje? Jsou veci ktere zdrzuji od prace a tohle je jedna z nich....
Mne nejde o to ze poslu data (vsechny adresy) na CTU, ale jde o tu praci tech malych ISP kteri nad tim budou sedet a tukat, a tukat a ...... a ve finale (vsichni to zname)... si tu nekdo databazi neofiko koupi (nebo prosakne ven).. no a dal nema cenu psat ze.. :? (sankce vuci nevyplneni maji, ale pokud oni poskodi Vas.... tak jsou cisti).
1 x
auby

hafieror

Příspěvekod hafieror » 9 years ago

auby píše: Jsou veci ktere zdrzuji od prace a tohle je jedna z nich.....

Tohle je ale přesně to, naco narážel Štěpán Beneš. Musím mít cenu takovou, abych neměl problém zaplatit si někoho, kdo to řeší. Nebo zaplatit řešení, které to řeší.
0 x