❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

teplota roznych modelov

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
pedro4444

teplota roznych modelov

Příspěvekod pedro4444 » 9 years ago

Zdravim
Robim si skript na monitorovanie teploty a ked vybehne na urcitu hodnotu nech ma upozorni..
Skript uz mam porieseny ale neviem aku kriticku hodnotu dat do jednotlivych dosiek..

Mate to niekto odsledovane aka teplota na mk uz stoji na zamyslenie (malo by ma upozornit) zeby tam trebalo dake chladenie???

Pri teplote je to na roznych modeloch rovnake???? alebo je to ako z voltage ze pri 433ah ukazuje ine hodnoty a pri 2011 ine aj ked su uplne rovnake podmienky....
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 9 years ago

Kondenzatory jsou nevalne kvality. Max bych jim povolil 60°C, u procesoru to neni tak kriticke.
0 x

pedro4444

nemate to niekto zgrafovane???? co bezalo aj v lete cez tie upeky co by clovek videl na aku hranicu dokaze ta teplota v mk vyjst...
Alebo teda nastavujete vsetci tych 60 stupnov a pak ked je nad nech upozorni???
0 x

dagus

Příspěvekod dagus » 9 years ago

Osobně se tím moc nazatěžuji. Prostě stejně s tím většínou moc dělat nejde. Udělám to tak, aby to v létě a v zimě co nejméně trpělo. Rack venku, aktivní ventilace s termostatem, v zimě si to vytopí, v létě zafouká. Že bychom nasazovali klimatizace nehrozí. Samotný board je v aluboxu, jr-250, nebo jr-200 tam většinou až tak netrpí. Kondenzátory se nafukují v řešení koax pod střechu a tam zařízení. Obecně na půdách zařízení trpí v létě, respektive by ani tak netrpělo, být tam pořádné 105°kondenzátory. Nevidím nějaký vyšší důvod k monitorování pokud budeš aktivně chladit. Stejně víc s tím neuděláš a většinou není jiné dostupné řešení. Monitorovali jsme teploty po nasazení aktivního přítahu z venku a cirkulaci s filtrama v racku, ale když jsem viděl že jsou již teploty stálé, tak mě to víc nezajímalo. V zimě se ventilátor z venku nespouští a odtah je zavřen zpětnou klapkou.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 9 years ago

Jedná se o rb, ktere je primo v boxu u anteny. Na pude, az na male vyjimky uz nic nemam, popr. to neumi monitorovat teplotu (rb433).
Přílohy
teplota.png
0 x

pedro4444

super graf diki takze nastavim ze do 60 nech to neriesi...

inak cez co ti robi ten graf teploty???
0 x

pepulis

Je to vytvoreny template do cacti. Z mikrotiku jsem si vycetl snmp oid pro teplotu, napeti atd. a to si grafuju v cacti. Ale pozor ten graf je od zarizeni, ktere neni na pude ...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

pepulis píše:Je to vytvoreny template do cacti. Z mikrotiku jsem si vycetl snmp oid pro teplotu, napeti atd. a to si grafuju v cacti. Ale pozor ten graf je od zarizeni, ktere neni na pude ...

Zdravím,
pěkná práce. Jen si nejsem jistý, zda je výsledek adekvátní. Mám na mysli to, že měření na deskách je bohužel ostře lokální a některé RB ukazují 50 st. C. i když je v okolí 20. Pohled termokamerou na desku ukáže více. Dále na rozložení teplot v provozu (chipů je na desce samozřejmě více) má velký vliv tvar obalu, umístění větracích otvorů a také poloha obalu. A dále: ten skript je bezva, určitě půjde použít, ale pokud vyhlásí "nadteplotní" poplach, co pak?
Také jsem se tím problémem zabýval, nakonec to jsem to vyřešil velmi jednoduše a spolehlivě ventilátorem s termostatem a měření může být jen pro kontrolu funkce. Vyhřívání v zimě je samozřejmě bonus, za ta dlouhá léta ale žádné zařízení nezmrzlo, tak tenhle problém jsem zatím neřešil.
mpcz, 16.11.2015
Přílohy
ventilator_fan_s_termostatem.jpg
ventilator_fan_s_termostatem.jpg (19.03 KiB) Zobrazeno 3329 x
0 x

pepulis

Rozumím, já to měření mám jen tak pro informaci, prostě jen zvědavost. K boxu u antény stejně nic nepřidělám ...
0 x

mpcz

Příspěvekod mpcz » 9 years ago

pepulis píše:Rozumím, já to měření mám jen tak pro informaci, prostě jen zvědavost. K boxu u antény stejně nic nepřidělám ...

Zdravím,
za ty roky mi ještě box u antény ani jednou nezmrzl, ani se nepřehřál. Problémové byly zatím jen boxy na půdách nebo v jiných uzavřených prostorech. Ty bývají většinou větší, neprší tam a díra pro ventilátor 50 - 80 mm tam lze udělat téměř vždy.
mpcz, 16.11.2015
0 x

mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 9 years ago

Já jsem u dvou RB450G našel rozdíl, že hodnota napětí mezi sebou je rozdílná až o 1.8V. Buď mám štěstí ,nebo přesnost nebude nic moc.
0 x

k3dt

Příspěvekod k3dt » 9 years ago

zrovna vcera jsme vymenili jednu 450ku za novejsi typ RB.. a vysledek?

https://www.dropbox.com/s/vp2yptpbvff2d ... .12.35.png

RB450 byly s teplotou vzdycky mimo.
Naposledy upravil(a) k3dt dne 11 Jan 2016 11:02, celkem upraveno 1 x.
0 x

mac0112
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 9 years ago

k3dt píše:zrovna vcera jsme vymenili jednu 450ku za novejsi typ RB.. a vysledek?

Obrázek

RB450 byly s teplotou vzdycky mimo.

Obrazek se mi nezobrazuje :(

Takže teplota je nepřesná a co napětí, že RB455G měří velice nepřesně. ?
0 x