❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
wifi router netis a SXT špatné linkování eth
Re: wifi router netis a SXT špatné linkování eth
Dnes se mi zákazník ozval asi po týdnu instalace že má problémy s připojováním na wifi netise. Když je tam jen jedno zařízení tak není problém ale jak je připojeno více (notebook,mobil-android) wifi část úplně vypne ani nejde vyskenovat, musí ho buď restartovat nebo počkat pár sekund než se dá připojit. Přitom linka mezi netisem a sxt drží. Je originál poe, Netis WF2419 kdy kabel SXT je připojen do LAN a jen vypnuto DHCP na netisu. Firmware předposlední, zkoušel jsem i poslední - stejný problém. Zkusím vyměnit za druhého netise a uvidím. Je to první problém s netisem kdy jsem jich desítky už nainstaloval. Vyměním na napíšu.
0 x
tak jsem zjistil zajímavou věc, problém je stejný i na 8p 100Mb malém switchi od netise a také na RB750G r2 HEX či co to je za ten nový krám, tyto 3 věcičky musejí mít něco společného ošizeného jinak pokud dám tu kostu POE tak problém opravdu zmizí, tedy že by to byl otím že ty POE od MK nemají kroucené dráty?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:tedy že by to byl otím že ty POE od MK nemají kroucené dráty?
Ano je to přesně tak. Je to největší prasárna, rozřízni bužírku a podívej se. UTP má být kroucené, ale tohle jsou jen natažené drátky.
Nemám rád UTP spojky, ale toto je mnohem horší. Nekroucené páry na délce cca 20cm.
Proto když to nahradíš poe kostkou tak to začne chodit jak má...
0 x
honzam píše:okoun píše:tedy že by to byl otím že ty POE od MK nemají kroucené dráty?
Ano je to přesně tak. Je to největší prasárna, rozřízni bužírku a podívej se. UTP má být kroucené, ale tohle jsou jen natažené drátky.
Nemám rád UTP spojky, ale toto je mnohem horší. Nekroucené páry na délce cca 20cm.
Proto když to nahradíš poe kostkou tak to začne chodit jak má...
Zdravím,
vidět to jen v nekroucených vodičích, tady bych byl opatrný. Kabel má být kroucený, to ano, ale hledal bych asi ještě dále. Existují kabely "UTP" o délce mnoha metrů, kde jsou po celé délce vodiče souběžné a fungují správně celá léta. Dále máme ploché průchodky do oken a kabely pod koberec. Sám jim podobných mám v síti několik (zabetonováno = nejde vyměnit) a v pohodě linkují i přenášejí 97 Mbit. Do cca 15 metrů nebývá problém, pak už většinou ano. Hodně záleží i na chipu ETH a transformátoru v adaptéru.
mpcz, 07.11.2015
0 x
ploché kabely, které samozřejmě kroucené nejsou, tak fungují protože to tam není blízko u sebe kdežto toto je, budu otravovat zase suport aby laskavě na poe nešetřili...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
mpcz píše:Do cca 15 metrů nebývá problém, pak už většinou ano. Hodně záleží i na chipu ETH a transformátoru v adaptéru.mpcz, 07.11.2015
A nemůže být problém v tom že klasická klientská instalace má cca 15-30m UTP a zakončené 20cm rovného UTP už prostě NETIS, ASUS a další nezvládnou linkovat na 100Mbit?
Tady je jeden POE injctor který jsem rozebral http://forum.mikrotik.com/download/file.php?id=21934
Divné je že třeba TPlink, rb941 a další na tom samém kabelu s POE injectorem na 100Mbitech pojedou...
0 x
okoun píše:ploché kabely, které samozřejmě kroucené nejsou, tak fungují protože to tam není blízko u sebe kdežto toto je, budu otravovat zase suport aby laskavě na poe nešetřili...
Zdravím,
doporučuji opatrnost, dokud se nezjistí přesná příčina. Ostatně - Sergej tě dovede odmrštit i v případech, kdy je chyba jednoznačně u něj, natož v tomto.
Asi by bylo dobré příčinu zjistit, ale alespoň mě se problém nikdy neprojevil a nasimulovat se mi ho nepodařilo.
Na druhou stranu, pokud by si Sergej tohle "originální POE" odpustil, udělal by určitě dobře.
to okoun: co to je "blízko sebe"?
mpcz, 07.11.2015
0 x
honzam píše:mpcz píše:Do cca 15 metrů nebývá problém, pak už většinou ano. Hodně záleží i na chipu ETH a transformátoru v adaptéru.mpcz, 07.11.2015
A nemůže být problém v tom že klasická klientská instalace má cca 15-30m UTP a zakončené 20cm rovného UTP už prostě NETIS, ASUS a další nezvládnou linkovat na 100Mbit?
Tady je jeden POE injctor který jsem rozebral http://forum.mikrotik.com/download/file.php?id=21934
Divné je že třeba TPlink, rb941 a další na tom samém kabelu s POE injectorem na 100Mbitech pojedou...
Zdravím,
to by asi možné bylo, ostatně není žádný problém to odzkoušet, pokud se to u někoho projevuje.
mpcz, 07.11.2015
0 x
mpcz píše:honzam píše:mpcz píše:Do cca 15 metrů nebývá problém, pak už většinou ano. Hodně záleží i na chipu ETH a transformátoru v adaptéru.mpcz, 07.11.2015
Zdravím,
to by asi možné bylo, ostatně není žádný problém to odzkoušet, pokud se to u někoho projevuje.
Ještě dotaz: co to je "nelinkuje"? Nesvítí světýlka vůbec nebo se to přepne na 10Mbit?
mpcz, 07.11.2015
0 x
mpcz píše:mpcz píše:honzam píše:A nemůže být problém v tom že klasická klientská instalace má cca 15-30m UTP a zakončené 20cm rovného UTP už prostě NETIS, ASUS a další nezvládnou linkovat na 100Mbit?
Zdravím,
Ještě dotaz: co to je "nelinkuje"? Nesvítí světýlka vůbec nebo se to přepne na 10Mbit?
mpcz, 07.11.2015
0 x
linkuje se to na 100Mbitech ale každých pár vteřin je v logu up/down
0 x
Dobrý den,
problém je u některých PoE injektoru od mikrotiku. Jsou možná dvě řešení 1) výměna PoE injektoru 2) koupě dražší verze WF-2411Ps, která byla vyvinutá speciálně pro SXT, výhoda tothoto modelu je možnost napájení SXT přes WAN http://www.netis.cz/2411ps.html.
S pozdravem
Šimon Meduna
problém je u některých PoE injektoru od mikrotiku. Jsou možná dvě řešení 1) výměna PoE injektoru 2) koupě dražší verze WF-2411Ps, která byla vyvinutá speciálně pro SXT, výhoda tothoto modelu je možnost napájení SXT přes WAN http://www.netis.cz/2411ps.html.
S pozdravem
Šimon Meduna
0 x
TheSiamoN píše:Dobrý den,
S pozdravem
Šimon Meduna
Zdravím,
nezbývá, než kroutit hlavou ... Takže výrobce, který nebyl schopen vyměnit za rok pár součástek, aby fungovalo POE (jakážto supernovinka!), rozsah napájení do 24V, kritické chyby opravuje půl roku, "vyvinul" SPECIÁLNÍ verzi pro SXT !
Anebo si můžeme koupit sice dražší, ale zato jednoanténovou verzi, kterou nikdo nechce! (Více antén - více Wifi - tak to vidí zákazník a tím pádem i já).
Pokud je toto stanovisko výrobce, dalo by se prosím ozřejmit, jaká že to "Speciální úprava" byla provedena na tom SXT compatible kusu?
Děkuji.
mpcz, 10/11/2015
p.s. Aby bylo jasno, nic proti NETISU nemám, spíše naopak, je to můj oblíbený
0 x
mpcz píše:TheSiamoN píše:Dobrý den,
S pozdravem
Šimon Meduna
Zdravím,
nezbývá, než kroutit hlavou ... Takže výrobce, který nebyl schopen vyměnit za rok pár součástek, aby fungovalo POE (jakážto supernovinka!), rozsah napájení do 24V, kritické chyby opravuje půl roku, "vyvinul" SPECIÁLNÍ verzi pro SXT !
Anebo si můžeme koupit sice dražší, ale zato jednoanténovou verzi, kterou nikdo nechce! (Více antén - více Wifi - tak to vidí zákazník a tím pádem i já).
Pokud je toto stanovisko výrobce, dalo by se prosím ozřejmit, jaká že to "Speciální úprava" byla provedena na tom SXT compatible kusu?
Děkuji.
mpcz, 10/11/2015
p.s. Aby bylo jasno, nic proti NETISU nemám, spíše naopak, je to můj oblíbený
Dobrý den,
verze WF-2419 se také připravuje. Bouhžel nám se nepodařil problém s PoE injektorem zopakovat, v síťí používáme převážně Ubiquity.
Ohledně kritické chybi, mohu vědět kterou chybu máte na mysli? Byla tato chyba hlášena?
S pozdravem
Šimon Meduna
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak zatím vysledovaných 25ks problémové kombinace SXT Lite5 s originálním PoE - Netis WF2411. Opakované odpojovaní ethernetu na 1-2s se děje náhodně. Někdy x hodin každých pár minut hromada odpojení a někdy se to neprojeví třeba několik týdnů
Nejstarší problémová kombinace jede už od léta 2015. Nevšiml si toho ani klient ani my. Výměna za malou PoE kostku, nebo ubnt PoE toto řeší. Je ale zajímavé, že TP-linku, D-linku a dalším routerům je to úplně u zadele a jenom Netis se odpojuje.

0 x