❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

VDSL nefunguje

Návody a problémy s konfigurací.
Paxan

VDSL nefunguje

Příspěvekod Paxan » 9 years ago

Zdravím, mám VDSL od O2, 20mbit/2mbit, modem Huawei HG622u a nedávno jsem ji půjčil mikrotik na zkoušku RB2011UAS-2HnD-IN a jediný důvod pro něho je bandwidth management. Dlouho mě sít obstarával Linksys EA3500 (proto předpokádám že modem je správně nastaven do bridge, ale je možné že pro MK je potřeba ještě něco upravit), který výkonem problém neměl, ale trápilo mě přetěžování sítě 1 stahovačem, jediný čím by to šlo vyřešit je QoS, ale to mě moc dobrý nepřijde, proto ten MT.

Zkoušel jsem návod http://comtrend.michnzee.net/#bridge a případně i internet. Ale prostě se nemohu hnout z místa. Podle logu se snaží o navázání PPPoE, ale vždy ho to odpojí. Vše nastavuji přes Winbox 3.0r16 a mám nejnovější firmware 6.32.2.

Jediné co jsem nastavil je: Quick setup podle návodu interface a ARP+adresy (zatím pro svůj komp), viz obrázky.

Máme doma 3x WIFI (2 patra a zahrada), 1xPC, 6xNB, 8xtelefon a 2xtablet. Ideálně bych chtěl do budoucna na 1 uživatele (vždy jeho stroje v jedné skupině) 2mbit/2kbit jako základ + co linka dá. Bohužel v nynějším stavu to je už nesnesitelné. Jsem zvyklý mít napevno IP, kvůli přehlednosti. ether1-VDSL, ether2 a 4- můj PC+jeden navíc pro další PC v pokoji, ether3-switch a rozvod po domu, ether-5 a 7+ volné, ether 6-tiskárna.

Teoreticky časem bych měl možnost v práci získat Zyxel USG 20 co se někde najde, osobně trošku jsem v něm nastavoval, nedávno jsem tam začal a přijde mě přehlednější než MK, ale to je asi tím, že u MK mě přijde, že je větší volnost v nastavování. Ale mikrotik mě přišel jako dobrá levná konkurence, jenom nyní si tím nejsem jist, protože sice návodů je hodně, ale když mě ani nefunguje co má, což může být mnou a asi i je... tak nevím no :-(

Zkoušel jsem různé návody, ale protože jsem s tím začal dělat před 5 dny ve volném čase, zatím mě přijde, že se spíše čím dál více v tom dělám bordel... Ale co jsem nepochopil, po restartu mám default IP 192.168.88.1, ale po chvíli to nastaví 0.0.0.0 a nechápu proč... A taky nevím, proč mě nejde DHCP.

Děkuji za jakoukoliv radu, případně i odkaz na nějaký funkční a přínosný článek/návod, prolezl jsem internetu už hodně, ale protože jsem nováček, často i některé věci nechápu a jenom "odhaduji" což asi není moc dobře.

mikrotik1.PNG
mikrotik2.PNG
mikrotik3.PNG
Naposledy upravil(a) Paxan dne 04 Oct 2015 11:56, celkem upraveno 4 x.
0 x

Paxan

mikrotik4.PNG
mikrotik5.PNG
mikrotik5.PNG (11.48 KiB) Zobrazeno 4691 x
mikrotik6.PNG
mikrotik6.PNG (9.88 KiB) Zobrazeno 4691 x
0 x

Paxan

mikrotik7.PNG
mikrotik7.PNG (8.4 KiB) Zobrazeno 4691 x
mikrotik8.PNG
mikrotik8.PNG (10.51 KiB) Zobrazeno 4691 x
mikrotik9.PNG
mikrotik9.PNG (7.68 KiB) Zobrazeno 4691 x
0 x

Paxan

mikrotik10.PNG
0 x

redmax

Příspěvekod redmax » 9 years ago

Jenom jsem to prolítl ty tvé screeny. Ale v první řadě si dej na ether1 - VDSL DHCP client, ne server. Následně si dej ostatní ether a wlan do bridge a na ten bridge si dej adresu 192.168.1.1/24 a na ten bridge pak dej DHCP server.
0 x

Paxan

Dík za odpověd, dostal jsem se hned někam dál, začalo mě to už i alespon DHCP nějak fungovat atd... ale VDSL stále nechtít najet ač se dostane o krok dál. DHCP jsem změnil a bridge snad nastavil dobře. V adress list jsem opravil to 192.168.1.22 (blbě jsem to chápal) a na VDSL linku mám vytvořit nějakou sít? nebo dát bez ničeho, případně nějakej nat? u home.ekrajnak.com jsem našel, že natuje z vnitřní 192.168.88.0 na 109.236.117.105 a má zapnutej i dsn-nat, taky zapnout?
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

Paxan píše:Dík za odpověd, dostal jsem se hned někam dál, začalo mě to už i alespon DHCP nějak fungovat atd... ale VDSL stále nechtít najet ač se dostane o krok dál. DHCP jsem změnil a bridge snad nastavil dobře. V adress list jsem opravil to 192.168.1.22 (blbě jsem to chápal) a na VDSL linku mám vytvořit nějakou sít? nebo dát bez ničeho, případně nějakej nat? u home.ekrajnak.com jsem našel, že natuje z vnitřní 192.168.88.0 na 109.236.117.105 a má zapnutej i dsn-nat, taky zapnout?

VDSL router si nechal predpokladam tak jak je a za to chces pridat 2011? Jen aby jsme to spravne chapali... ? Nebo chces aby ta 2011 vytacela i to DSL ?
0 x

Paxan

Huawei je bridge modu a 2011 by měla obstarávat vše, proto to řeším, ale zatím mě bude stačit když navážu funkční spojení, což se mě nevede :-(
0 x

CrazyApe

Příspěvekod CrazyApe » 9 years ago

Paxan píše:Huawei je bridge modu a 2011 by měla obstarávat vše, proto to řeším, ale zatím mě bude stačit když navážu funkční spojení, což se mě nevede :-(

No to ale neni odpověd na to co jsem se ptal.. Huawei je v bridge a vytaci to VDSL ? Proc teda chces znovu vytacet VDSL na 2011, kdyz tam ten huawei zustane? Zacal bych asi tim, ze bych zjistil jakou ip ma ten huawei a jeslti rozdava dhcp...
0 x

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 9 years ago

Ja ho chapem tak ze huawei je v bridge a vytacat to chce na mk 2011...

co sa stane ked das na tom pppoe - vdsl, pppoe scan ??

ja tak skusam ci mam korektne router v bridge mode, pokial nic nenajde nieco je zle a je jasne ze mi to nevytoci...
Přílohy
pppoe_scan.PNG
0 x

Paxan

Asi něco bude špatně na nastavení připojení, ale co, protože nynější "router" Linksys EA3500 přes PPPoE vytočí spojení v pohodě a rovnou si načte IP od O2 88.102.... proto jsem usuzoval, že samotný modem VDSL je správně nastaven, pochyboval jsem, že by to jinak šlo. Ač nedávno jsem zjistil že Linksys má jednu "fičuru" když vypnu WIFI, tak jenom vypne SSID :-D a to díky MK, který mě zobrazil mac adresu bez jména a zrovna té wifi, takže těžko říct jak hodně lže či ne.
Přílohy
Výstřižek.PNG
0 x

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 9 years ago

zaujimave,
ja nemam sice vdsl cez pppoe, ale len adsl....

z druhej strany nemozes ziskat nejake info?? lebo vyzera to ze sa to aj pripoji ale nasledne odpoji....
Přílohy
log.PNG
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 9 years ago

Co když zapneš Dial On Demand?
0 x

Rosak

Příspěvekod Rosak » 9 years ago

To Paxan: proč tu 2011ku v QickSet nastavuješ CPE? Pokud opravdu víš, že je modem v režimu bridge, tedy dělá pouze most mezi "krouceným párem" z ulice a ethernetem, vyresetuj 2011ku a v QuickSet průvodci ji nastavuj jako HomeAP. Tam už snad chyba udělat ani nejde. Krom toho, ten návod od Michnzeeho je velice přehledný a i pro začátečníka.
0 x

Paxan

Bylo to v základu na CPE, nevěděl jsem co s tím, radši jsem to nechal po prvotních random akcích... Mikrotik nastavuji poprvé v životě, dříve jsem řešil pouze obyč zařízení, kde je on/off wifi atd... Takže sám sebe nepokládám za ani amatéra, ale zaujal mě MT hlavně cenou, proti třeba Zyxel, takže jsem si řekl, že by bylo fajn se v něm časem naučit, jenže potřebuji aby mě alespon běželo VDSL... pak si mohu udělat zálohu a už s tím ve volnu laborovat a zkoušet :twisted:

Takže zkusím režim HomeAP a dám výsledek.
0 x