Zdravím,
zatím nic takového neplánuju, jenom zkoumám možnosti, takže se bavme v teoretické rovině:
Někteří ISP, co poskytují optické připojení pomocí FFTH, uvádějí, že ukončují optickou trasu u zákazníka tzv. optickou bránou/routerem. Třeba se stane, že dodávaná brána nemá příliš valné kvality, stejně jako to bývá u xDSL modemů od ISP. A teďka - můžu si já, jako zákazník, místo jejich optické brány použít svoje řešení a zapojit si tak optiku u sebe do media converteru následně zapojeného do Ethernet WAN portu u klasického routeru? A druhá možnost: Můžu použít SFP transceiver zasunutý do routeru? Nahradí funkčně tato řešení optickou bránu a budou tato řešení fungovat, tedy připojím se na internet? Děkuji za odpovědi.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vlastní náhrada za optickou bránu od ISP?
Na to se asi nedá odpovědět. Těch technologií je víc. A zvlášť pokud to bude nějaká varianta PON, tak s výběrem budeš mít asi smůlu.
A pokud to půjde technicky (u aktivních variant), tak to zakážou všeobecnými podmínkami ... Ne každý snese na síti každý nesmysl, co si zákazník vymyslí. Už třeba kvůli možnostem dohledu.
Takže moje odpověď: ano, ne, možná ...
A pokud to půjde technicky (u aktivních variant), tak to zakážou všeobecnými podmínkami ... Ne každý snese na síti každý nesmysl, co si zákazník vymyslí. Už třeba kvůli možnostem dohledu.
Takže moje odpověď: ano, ne, možná ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Další věc je ze nevím jak by jsi chtěl zjistit konfiguraci ty opticky brány od ISP. Pochybuji ze ti ji nechá odemcenou.
Další riziko ne možná nekompatibilita.
Podle me by jsi mel nechat to co ti ISP dodá a za tím si dělat co chceš.
Navíc ono těch optických bran na trhu moc není, talkze zatím není ani z čeho pořádně vybírat.
Další riziko ne možná nekompatibilita.
Podle me by jsi mel nechat to co ti ISP dodá a za tím si dělat co chceš.
Navíc ono těch optických bran na trhu moc není, talkze zatím není ani z čeho pořádně vybírat.
0 x
Bývalý ISP...
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
Tak předně bych se zetal daného ISP, nebo se podíval po podmínkách (smlouva + VOP).
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
A zvlášť pokud to bude nějaká varianta PON, tak s výběrem budeš mít asi smůlu.
U pasivní optické sítě nelze použít media konvertor nebo SFP transceiver?
Další věc je ze nevím jak by jsi chtěl zjistit konfiguraci ty opticky brány od ISP. Pochybuji ze ti ji nechá odemcenou.
Jak si v tom případě nastavím běžné věci jako DNS severy, UPnP, port forwarding, WiFi zabezpečení? A nebo režim bridge, abych si routování, switchování a WiFi mohl řešit na svém WiFi routeru umístěného za touto optickou branou?
0 x
U PONu je tvoje "optická brána" zaregistrovaná u ISP, není to jen plug & play, takže když to vyměníš, prostě to bude jako neznáme zařízení a nepojede to. Ale do routeru od ISP klidně můžeš dostat přístup pro nastavení běžných věcí jako je právě ta wifi, IP adresy na LANu, DHCP, port forwarding, atd..., je tam víc úrovní přístupu, prostě se s tím počítalo při návrhu. Takže si tam píchneš svojí wifi podle představ, hodíš jí do bridge a není proč to měnit 

0 x