❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dotaz začátečníka-sdílení ADSL-5 uživatelů

Návody a problémy s konfigurací.
tommm

Dotaz začátečníka-sdílení ADSL-5 uživatelů

Příspěvekod tommm » 18 years ago

Zdravím,

mám doma ADSL připojení 5Mbit a sdílím ho přes ADSL router a switch mezi 5 sousedů. Bohužel ohlídat toto množství, aby nedocházelo k nadměrnému využívání kapacity domluvou nejde. Hledal jsem různé ADSL modemy a routery, které by uměly shaping, ale vše bylo poměrně drahé. Narazil jsem na možnost nasazení Mikotiku.

Chci se tedy zeptat, abych toto zařízení nekupoval zbytečně, zda vyřeší můj problém.
Cílem je rozdělit kapacitu tak, aby vždy byla možnost bez problému využívat VOIP a zároveň se nebát, že někdo stahuje aniž by omezoval ostatní.
Bude toto těžké nastavit(mám průměrné znalosti sítí ale jsem hodně učenlivý)? Jak byste toto nastavili-myslím tím rozdělení rychlosti(od půlnoci možnost plné kapacity pro každého). Lze vysledovat provoz a zjistit kolik dat kdo stáhl?

Omlouvám se, pokud již tyto dotazy tady byly zodpovězeny, přesto budu rád, když mi někdo zkušený poradí.

Ještě přidávám odkazy na zboží, které bych pro tento účel pořídil(wifi nepotřebuji):
http://i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=371
http://i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=488
http://i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=100

Pokud by někdo prodával toto jako použité a bude to pro mě vhodné, nebráním se koupi.

Děkuji všem za odpovědi

Tomáš

------------------
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 18 years ago

niesom si uplne isty, ale myslim ze rb150tka nema rozsah napajania az do 48v, kludne tam daj 18v zdroj (min 1A, nie nejaky shit) mam to s nim odskusane v prevadzke a ani jediny problem dokonca ani cez leto kedy bol pomerne horuci...
a este jedna malickost, neosvedcili sa mi klasicke trafa... zrejme ma ten rb slabost na kolisajuce napatie
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 18 years ago

Myslim ze nejlevnejsi je pouzit vrakove PC + RouterOS ktery se da v internetovych luzich sehnat za 0,- Fakt je ze RB je mensi a bude mit o mensi spotrebu to uz je na tvem rozhodnuti
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 18 years ago

ja bych teda do te 150 nesel, urcite, po zkusenostich co sem zde cetl i videl... ja osobne bych tam nechal switch a akorat svazal mac adresy s IP adresama a vsechny ostatni volne IP zakazal.... pak bud na rb 532 nebo nejakem starem PC udelal shaping v QT + priority pro VoIP mno a od pulnoci scriptem vypinal cele QT, tzn stahovani bez omeeni jak si autor pral...
samozrejme ten RB/PC se da mezi adsl modem a switch ;) ;)
0 x

asdewq

pre co konkretne by si do 150tky nesiel? osobne ich pouzivam na menej zatazenych uzloch kde potrebujem routovat eth a zatial klop klop spokojnost.... dneska som zrovna jeden strcil skor ako nudzove riesenie na jeden panelak kde je na to 7 klientov traffic tak do 2mbit ale vacsinou ani polovica mam tam na to qt a cpu sa vylozene flaka..aspon zatial... cas mozno ukaze nieco ine no momentalne nevidim problem
0 x

Nick_xx

Příspěvekod Nick_xx » 18 years ago

Jen postreh z dob, kdy jsem mel take adsl - problem nebyl ve stahovani, ale naopak v odesilani. Kdyz nekdo stahoval, nebyl problem, ale jakmile mu na torrentu nabehnul i nejaky up, spolehlive cele adsl zabil. Meli jsme 2 Mbps / 256 kbps.
0 x

Blurcak

Příspěvekod Blurcak » 18 years ago

nj u adsl musis omezit max pocet spojeni
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

asdewq píše:pre co konkretne by si do 150tky nesiel? osobne ich pouzivam na menej zatazenych uzloch kde potrebujem routovat eth a zatial klop klop spokojnost.... dneska som zrovna jeden strcil skor ako nudzove riesenie na jeden panelak kde je na to 7 klientov traffic tak do 2mbit ale vacsinou ani polovica mam tam na to qt a cpu sa vylozene flaka..aspon zatial... cas mozno ukaze nieco ine no momentalne nevidim problem

osobne nevidim duvod, proc tam cpat zarizeni, ktere se MTkum zrovna ne moc povedlo kdyz tam v podstate potrebujes 2 eth porty....... nechci nejak spinit jmeno rb150, nemam s ni vlastni zkusenosti, ale co sem cetl zde na foru tak se to neustale seka...... no nic... ja bych tam dal rb 532 a myslim ze co se vykonu tyce nemuze byt vubec problem ani s vyhledem do budoucna (udela to cca. 10mbit FD {samo ze zalezi na pravidlech manglech atp......})....
0 x

asdewq

ja ti neviem ale osobne jeden dovod vidim... pozri co stoji rb532 a co stoji 150tka... u 150tky sa mi tiez stavalo ze sa sekala ale myslim ze problem bol skor v napajacom zdroji... aj ked pravdou je ze na ten isty zdroj sla 532jka uplne v pohode..zdroj bol z ovisa 5460tky a bol trochu problem.... ked som dal pulzak 18v/1a je klud... na jednom bode mi ta rb-cka takto fici asi pol roka....
samozrejme ak to chcu aj s rezervou do buducna, tak jednoznacne 532jku...no ak chcu lacne riesenie ani s tou 150tkou podla mna nic nepokazia
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

asdewq píše:ja ti neviem ale osobne jeden dovod vidim... pozri co stoji rb532 a co stoji 150tka... u 150tky sa mi tiez stavalo ze sa sekala ale myslim ze problem bol skor v napajacom zdroji... aj ked pravdou je ze na ten isty zdroj sla 532jka uplne v pohode..zdroj bol z ovisa 5460tky a bol trochu problem.... ked som dal pulzak 18v/1a je klud... na jednom bode mi ta rb-cka takto fici asi pol roka....
samozrejme ak to chcu aj s rezervou do buducna, tak jednoznacne 532jku...no ak chcu lacne riesenie ani s tou 150tkou podla mna nic nepokazia

to ne, slapat jim to bude tak i tak... rikam je to jen muj nazor jak takovou situaci resit.....
0 x