❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

miia

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Re: miia

Příspěvekod zubodravec » 10 years ago

Tak tahle myslenka se CTU velice libi na posledni kontrole mi rikali, ze si doslapnou na free hotspoty.
No podle zakona todava smysl. Zrusit free hotspoty protoze za ne zodpovida napriklad hospoda a ta na to nema prostredky neco hlidat.

Radek Úlehla píše:Donutit zavřít free hotspoty, to je jeden ze způsobů, jak to lidem nenápadně vnutit.
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 10 years ago

K tomu LTE, ještě jeden poznatek. Na prezentaci padlo číslo 1.2mil prodaných tabletů a 90% z nich nemá GSM. Pak cena tarifu na LTE přes 200,-Kč, tady se bavíme o 24,-Kč.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

blbost mě sotojí u vodafonu 500Mb LTE 100 Kč ale s tím že nejsem závislej na nějakém blbém hotspotu který má pochybného provozovatele.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hafieror

Příspěvekod hafieror » 10 years ago

okoun píše:blbost mě sotojí u vodafonu 500Mb LTE 100 Kč

Ber v úvahu, že ty nejsi vzorek uživatele na který je to cílený, proto tvůj názor není vůbec objektivní. To samý tu tuším padlo i s tvým pohledem, kdo dneska kouká na televizi.
0 x

okoun

nechápu, všichni v mém okolí se nechali svést na vlně pobláznení z neomezených tarifů i když to měsíčně vůbec nevyužijí a k tomu mají samozřejmě za pakatel LTE internet, který na občasné sufování bohatě stačí, proč by si tedy měli platit další, který má velmi mizerné pokrytí?
aby tenhle projekt měl smysl, tak by opravdu musel mít pod palcem hodně ISPíků, to ase ale obávám že nikoli, ale čas ukáže uvidíme.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

helapc

Cílová skupina jsou mladí kterým rodiče tarif nekoupí a již zmiňovaný počet tabletů bez GSM je slušná cílová skupina. Padl tam i argument s výdrží baterie, když zařízení komunikuje přes GSM nebo přes WiFi. WiFi mělo menší nároky, tady bych si to ale chtěl ověřit.
0 x

mmedved

Příspěvekod mmedved » 10 years ago

K WP a prezentaci - prezentoval jsem to já. Asi to fakt vyznělo arogantně - omlouvám se . Dopředu jsem nevěděl, že nám dá Jakub na konferenci prostor. Proto jsem hodně improvizoval a asi mi toho dost ulítlo :( Určitě to nebyl záměr - spíše nezkušenost prezentátora.
K tomu LTE a wifi roamingu - MIIA má pomoci hlavně lokální ISP, aby si udrželi své zákazníky - získali něco navíc. Wifi přístup ve více lokalitách. Kdo bude chtít LTE, tak ať si ho pořídí. MIIA ušetřit datový limit. MIIA určitě nechce působit jako nějaký bloker LTE. Ano, aby to fungovalo dobře, chce to co nejvíce vysílačů. Proto jsme udělali v aplikaci místo pro obchody, úřady a restaurace, aby u nás mohli inzerovat a na oplátku poskytli do MIIA svůj hotspot. Asi tak :)
0 x

helapc

Jak je to s testovacím provozem do konce června zdarma? Projevil jsem zájem přes Váš formulář, ale týden se mi nikdo neozval.
0 x

mmedved

Testování právě končíme a dál budeme testovat už jen další verze aplikací. V AppStore by měla vyjít nová verze tento týden. Další verze je pak plánována na konec července a září. Celý provoz bude zdarma min. další 3-6 měsíců a to včetně zpráv ISP pro své zákazníky v rámci aplikace!
Honzo, ozvu se ti se zítra. Absolutně nestíháme - děláme na videích, prezentace, konference atd.... Prostě spouštění. Zítra ti předám i kontakt na naše techniky pro technické informace. Díky za pochopení. Martin
0 x

okoun

měl bych dotazy do praxe,

1. asi to bude nějějaký radius server, který bude ověřovat uživatele i spravovat šifry na wifi?

2. na webu se píše že je to neomezené FUPem, jak potom naložíte s nějakým šikulou, který si dá za okno anténu a bude to třeba šířit dál, je toto ošetřeno?
0 x

mmedved

Zdravíčko,
add 1) ano základní předpoklad je Radius server. Pak je tam hromada dalších nastavení.... Info - podporujeme plně Mikrotik, Ubiquity, Arubu, HP, Cisco apod. A neprodáváme žádný HW, jen doporučujeme.
add 2) Neuděláme s tím nic jako žádný ISP s tím neudělá nic. Vycházíme z toho, že MIIA je "doplňková" služba nikoliv náhrada ISP. Při dnešních cenách internetu se již málo komu vyplatí obtěžovat se řešit vysílací anténu, stále zapnutý router, spotřebu energie, atd.... Ale vyloučit to pochopitelně nemůžeme.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

bohuzel, je to stale bezne, hlavne mladi, co jim net rodice nezaplati ... nakonec se nam osvedcilo udelat to tak, ze kazda mac se muze pripojit jen na 30min ... dalsich 30min nic .. a tak stale dokola .. na projizdejici a prilezitostne surfare to staci, kanibaly to nase*e a nechaji toho .. :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

patrik_
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod patrik_ » 10 years ago

Myšlenka za Miia i prezentace vypadala zajímavě. Možnost sáhnout si na 40/60% z poplatku 24Kč za službu s reklamou taky. Potom jsme ale začali počítat. Jestli jsem správně pochopil systém, tak se tento poplatek, řekněme 40%, tzn. cca 9,60,- Kč/měsíc se ještě dále dělí mezi všechny poskytovatele hotspotu, které daný surfer navštívil podle toho, na kterém hotspotu stáhnul více dat. Čili užívá-li uživatel Miia 3 hotspoty víceméně stejně a z toho jen jeden je můj , bude to 3,20,- Kč měsíčně. Náklady na zbudování hotspotu na mikrotiku odhaduji někde kolem 3.000,-. Reálně v místě kde funguju já nějaké hotspoty provozujeme, a průměrný počet jejich uživatelů je někde okolo 30.
Neboli s rostoucím počtem hotspotů klesá monetizace pro poskytovatele hotspotů a zvyšuje se uživatelský komfort uživatele. Při nákladech na výhradného zřízení hotspotu za účelem provozování miia se to stává nezaplatitelným mimo aglomerace s vysokou fluktuací osob.

WP není problém, uživatelů jsou nižší jednotky procent a rozhodně souhlasím že v současné době nemá smysl vyvíjet aplikaci, i když časem se to může změnit a předpokládám že miia bude v takovém případě dynamicky reagovat. Teď jsem koukal zrovna do sítě jedné školy, na dhcp bylo přes 110 zařízení, z toho 70% androidy žáků, zbytek školní iPady. Zajímavá místa pro miia je tedy třeba dobře rozvážit. Vesnická hospoda o 20 židlích hotspot sotva někdy zaplatí.

Z hlediska uživatele je služba skvělá. Z hlediska monetizace pro ISP to až tak růžově i přes nejlepší snahu nevidím.
Je moje úvaha zcela chybná?
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

tak jak se to vezme, stejne hotspoty delame ZADARA, tudiz pro me je to bud 0,- kc za hotspot .. nebo nejake drobaky za miia .. pak je tu jeste otazka socifi, kde jdou koruny za reklamu a ty jsou mnohem vetsi jak v miia
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

okoun

Viktor Novotný píše:bohuzel, je to stale bezne, hlavne mladi, co jim net rodice nezaplati ... nakonec se nam osvedcilo udelat to tak, ze kazda mac se muze pripojit jen na 30min ... dalsich 30min nic .. a tak stale dokola .. na projizdejici a prilezitostne surfare to staci, kanibaly to nase*e a nechaji toho .. :)

přesně jako na našich hotspotech :) a kupodivu to funguje...
0 x