❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

VPLS VLAN trunking -> rb2011 switch chip

Návody a problémy s konfigurací.
loopie

VPLS VLAN trunking -> rb2011 switch chip

Příspěvekod loopie » 10 years ago

Hezký den,
měl bych jedno hezké zadání k zamyšlení. Na rb2011 mám ukončený VPLS tunel, ze kterého leze trunk 6ti VLAN (řekněme VLAN id 6-11). Rád bych těchto 6 VLAN ukončil na portech druhého switche (porty 6-10) a to tak, že ether6 bude access port pro vlanu 6 a zároveň na něm bude VLAN 11 tagovaná. Ether7 access pro VLAN 7 a opět VLAN 11 tagovaná a tak dále. Zatím nemám problém s access porty, ale nedaří se mi na ně dodat ještě další tagovanou VLANu. Je možné, že to na tomto switchi (Atheros8227) v Mikrotiku nejde nastavit? Pokud ne, tak bych byl vděčný i za nakopnutí, jak to řešit jinak. Ta tagovaná VLAN na portech je pro mě dost důležitá, používám jí pro dohled.

Předem díky za nápady
Jarda
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

A chceš to dělat přehazování VLANcelé tím switch chipem? Možná to na tom E6-E10 nejde, ale na E1-E5 možná by to šlo. Ne na všech switch chipech jde nakonfigurovat korektně podpora pro přechod trunk na mixed port, což zrovna potřebuješ.
Nicméně to jde ojebat pomocí softwarového bridge a přehazovat to tak celé pomocí CPU, jen potřebuješ na to 6 bridgů (nebo 7, pokud je VPLS dynamicky sestavováno přes BGP).
0 x

loopie

Příspěvekod loopie » 10 years ago

Raději bych VLANy řídil hardwarově, ale už jsem se smířil s tím, že to na rb2011 nepůjde. Pořídím CRS, tam už by to jít mělo. Měl by v souvislosti s MPLS/VPLS ještě jeden dotaz. Používám na x86 routerech síťovky intel 82574L, ty podporují L2MTU do 9014, ale vyznačují se v ROSu hezkým bugem, že sice dokaží odeslat rámce s větším MTU (používám MPLS MTU 1534), ale pokud na ně dorazí rámce větší než 1504 bytů, tak je potichu dropnou. Na těchto interfacech můžu tedy dělat tak maximálně VLANy. Doporučil bys nějakou síťovku, která podobnými neduhy netrpí? Mám tu nějaké staré RB44, které fungují bez problému, tak jsem uvažoval o jejich nástupcích RB44Ge.
0 x