❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

CAT7 kabely (nejen) k RAy2

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
arrabbella

CAT7 kabely (nejen) k RAy2

Příspěvekod arrabbella » 10 years ago

Doposud jsme vždy i k profi pojítkům (RAy / ORCAVE) používali CAT5 venkovní FTP kabely (a nikdy jsme neměli problém). S aktuálně kupovaným RAyem jsme rozhodli, že zkusíme ty CAT7 kabely, včetně vnitřních + venkovních CAT7 konektorů, které RACOM doporučuje.

Jednak jsem ale dohledal, že se tu pár lidí zmínilo, že má problém venkovní CAT7 konektor narvat do rádia a že i vnitřní konektor je někdy problémový (nedrží?). Navíc zhledem k průměru a tuhosti toho CAT7 kabelu se s ním bude v rozvaděči hrozně blbě pracovat (ohnout ho mezi mikrotik a dveře rozvaděče, ...)

Jak to řešíte vy, ukončíte CAT7 kabel na keystonu v patch panelu a dál už dáte nějaký slabší patch kabel, používáte vnitřní CAT7 konektory a nějak to tam mezi mikrotik a dveře narvete/ohnete a nebo na CAT7 úplně kašlete?
0 x

Julian
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Julian » 10 years ago

Ahoj,

nekašleme na to, já třebas volím kompromisní řešení, původní Armádní kabel k RAy1 jsme důsledně používali, ale v reálu to naráří na problémy, které popisuješ.
Obdobný kabel bych dále používal na místa, která nejsou pod moji kontrolou (má opravdu dobrou mechanickou odolnost), případně na místa s dlouhou trasou kabeláže.
Jinak prostě používám sice kvalitní kabeláž, ale né CAT7.

R
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

U Racomu Cat5E FTP Solarix, u Alcomy MP600 uz Cat7 kvuli jejich svorkovnicim.

Nutno ale podotknout, ze ty delky kabelu vetsinou nejsou zasadni. Neco jineho by to bylo nekde na stozaru BTS, tam uz by Cat7 asi mela smysl.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Taky jsem nevěděl jak to řešit, a zatím jsme nepřešli kvůli tomu na RAY2, tedy nejen kvůli tomu. U RAY1 doporučovali 7 ale tam mne to akorát vytrestalo, především vnitřní konektor. Do RAY2 kloudně dát nejde, i když teď jsem se bavil o způvobu jak ano, ale není to oficial. Takže nezbývá než použít CAT6E třeba v odolnějším provedení, to je nejlepší. Jinak na CAT7 se tam musí dát to prodloužení i na optiku mi tam připadá dost místa na nějaké SFP, nevím proč to není víc zapuštěno dovnitř, místa tam je dost, či tak něco. Stejně tak nechápu usb port, natož do něj cpát wifinu jak mi bylo řečeno, že to jde, to je hardcore. Spíš teď řeším pokud budu mít dva spoje jak je propojit, jestli tam dát optiku nebo jestli existuje nějaký SFP patch jak je na switche nebo tam funguje ? ale zas pak nevím jak na něj dát průchodku. Nemá někdo vyzkoušeno ?
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

divizna píše:....u Alcomy MP600 uz Cat7 kvuli jejich svorkovnicim.

Svorkovnice zvladne bezproblemu i Cat5, ale Cat 7 je samozrejme lepsi. Mame s tim rekord 170m kabelaze a linkuje na 100 full duplex.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

arrabbella

Příspěvekod arrabbella » 10 years ago

whef píše:....U RAY1 doporučovali 7 ale tam mne to akorát vytrestalo, především vnitřní konektor....

A co je s ním teda za problém? Nedrží zacvaknutý ve switch / poe?
0 x

whef

Nedrželo to, blbě linkovalo, tu západku na tom konektoru jsem nepochopil. Líbilo by se mi kedy by byli nějaké zařezávací svorkovnice, jak má alcoma, a na hoře konektor to by bylo ideal.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

mame na kazdem Ray Cat7 s temi spesl konektory a problem s tim nikde neni, vnitrni drzi v pohode, venek taky ok. V racku klasicky rezerva na spodku a pak do police ke zdroji primo. Trasy od par metru az po 45 metru.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

whef

Ty mas RAY1ky ne ? nebo i na dvojkách ? ty jedničky jsou na to ještě jakž takž dělané no nevím s tím vnitřním konektorem na nějakých místech ok někde to dělalo problém.

pcwifi píše:mame na kazdem Ray Cat7 s temi spesl konektory a problem s tim nikde neni, vnitrni drzi v pohode, venek taky ok. V racku klasicky rezerva na spodku a pak do police ke zdroji primo. Trasy od par metru az po 45 metru.
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

ya samy ray 1... paradoxem je spise moznost neuplne tesnosti toho spesl venkovniho konektoru, za 6kil nebo kolik to stoji se i tak nekudy propasovala nejaka vlhkost, vulkanizovat je nutnost i kdyz tomu pisou jake ruzne normy IP5/6x to splnuje...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))