❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Delka UTP kabelu

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
j4rek

Re: Delka UTP kabelu

Příspěvekod j4rek » 10 years ago

takze dneska jsem nejak zas neuspel a vec se ma tak.
mikrotik jsem konfiguroval na stole pres utp kabel vse ok.
Dneska jsem zkusil vymenit zdroje aj a furt stejny.
RB711 jede a je pripojena pres wifi na pristupovy bod ale jakmile zapnu btest nebo ji vytizim dojde k restartu a zas se pripoji na pristupak.
Asi budu nucen napajat to z kraciho bodu nic ineho me nenapada i RB411 sem zkusil zamenit a ta sa resetoval castejc jen kdyz treba sem se chtel pripojit winboxem.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

j4rek píše:takze dneska jsem nejak zas neuspel a vec se ma tak.
mikrotik jsem konfiguroval na stole pres utp kabel vse ok.
Dneska jsem zkusil vymenit zdroje aj a furt stejny.
RB711 jede a je pripojena pres wifi na pristupovy bod ale jakmile zapnu btest nebo ji vytizim dojde k restartu a zas se pripoji na pristupak.
Asi budu nucen napajat to z kraciho bodu nic ineho me nenapada i RB411 sem zkusil zamenit a ta sa resetoval castejc jen kdyz treba sem se chtel pripojit winboxem.

Ten restart pri BW testu je typicky pro MT napajene moc nizkym napetim.
Kolik voltu nameris na te 711? Pro overeni jestli nedochazi k nejakemu necekanem u ubytku napeti. Pokud je ubytek moc velky, zkontroloval/precvakl bych konektory

Jako mozne reseni muzes pouzit variantu s vyssim napetim - napriklad 48V ale musel bys na druhej konec dat DC?DC menic na nizsi napeti.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 10 years ago

měřil si vůbec nějakym měřákem ten UTP kabel? 56m neni důvod proč by to nešlo. Zaměřil bych se na to jestli všechny piny fungují.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

j4rek

odsuzuji to na nekvalitni kabel resit se to bude pres blizsi zasuvku u souseda.kdyby byl kabel nekde poruseny tak bych ten mikrotik ani nenasel.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Kvalita kabeláže bohužel není binární informace ... ale minimálně trinární. Jede - blbne - nefunguje.

Ono klidně můžeš mít datové páry v pořádku. Nebo ještě "stačící". Nebyl by to také první případ, kdy třeba notebook na tom kabelu nefunguje, ale switch ano.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mpcz

Příspěvekod mpcz » 10 years ago

Zdravím,

to j4rek: tím bych si nebyl tak jistý. Pokud bude jedna žíla z napájení přerušená, vše pojede krásně, ale ne tak daleko. Jak říká kolega HAPI a z historie výše vidíme, že není sám, měl by si kolega j4rek změřit kabel, což zatím ignoruje. Pokud není měřič UTP, lze ty 4 žíly zkontrolovat i voltmetrem / ohmetrem. Pokud by ale bylo 53 m problém s délkou, zas tak moc bych se tomu moc nedivil, že to zlobí.
mpcz, 28.02.2015
Naposledy upravil(a) mpcz dne 28 Feb 2015 21:42, celkem upraveno 1 x.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Pane, neignoruj to a premer kabel, resp vymen na obou stranach konektory.
Dle toho jak tu pises se ti do toho nechce a dost mozna to mas zapojene treba 1:1, ale ani podle A-cka ani podle B-cka :-), pak se neni cemu divit.
53m neni vubec zadny problem a 24V/1A staci uplne normalne, zadne cachry 48V s DC/DC neni treba delat.
Jeste dost mozna spatne originalni POE Mikrotik, pokud jsi jej pouzil, uz jsem take menil.
0 x

j4rek

Tak dam na vas a premerim to kolik tam na konci bude Voltu.jen blba otazka v jakych zilkach tece proud a ktera jen data.
Naposledy upravil(a) j4rek dne 01 Mar 2015 08:29, celkem upraveno 1 x.
0 x

Kysa

Příspěvekod Kysa » 10 years ago

Pokud to máš dobře zapojený, tak modrý a hnědý pár
0 x
Petr Krist

j4rek

takze premeram modre dratky .popripade jestli modre jsou spatne nebo nekde prerusene zamenim je v pozici za hnede a modre na kostru
0 x

kraljan

Příspěvekod kraljan » 10 years ago

j4rek píše:takze premeram modre dratky .popripade jestli modre jsou spatne nebo nekde prerusene zamenim je v pozici za hnede a modre na kostru

Jen aby nebylo měření naprd, je potřeba říct, že měření je potřeba udělat včetně připojeného MT, jinak bych se divil kdyby bylo naměřeno něco jiného než co dává zdroj.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Sakra chlape, zadne mereni volmetrem, ale radne merakem na UTP, pokud bude kabel OK, tak ti to musi jet.
Mas to zapojene dle normy a ne jenom tak 1:1? To je dost dulezite !!!
0 x

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

A pokud nemas po ruce merak tak si lizni :-D, ne jako jestli nemas spatny POE apod.pak jedine na zkouzku v konektoru 1,2,3,6 a zbytek bilomodrej-modrej a bilohnedej- hnedej na napajeni.a musi to fungovat.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Sice ho to nezabije ... ale stačí 9V baterie a bolí to jak čert. Lízat 24V bych opravdu nechtěl.
pikoto píše:A pokud nemas po ruce merak tak si lizni :-D
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

Ladik píše:Sakra chlape, zadne mereni volmetrem, ale radne merakem na UTP, pokud bude kabel OK, tak ti to musi jet.
Mas to zapojene dle normy a ne jenom tak 1:1? To je dost dulezite !!!

to by me zajimalo jak bezny (=levny) merak na UTP vyhodnoti ne uplne dobry kontakt na napajecich parech...
0 x