❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

OSPFv3 a multiarea

Návody a problémy s konfigurací.
bartmann

OSPFv3 a multiarea

Příspěvekod bartmann » 10 years ago

Zdravím,

mám problém s nastavením více area na RB (konkrétně RB600A a OmniTik) s RouterOS 6.26. Když dám v OSPFv2 více area, tak se mi z jiné area do backbone routy šíří bez problémů, ale v případě OSPFv3 ne. Ani, když jsem zkoušel cokoli nastavit v Area Ranges. Když dám vše do backbone area (OSPFv3), tak to funguje.

Máte někdo s tímto podobnou zkušenost?

Díky za případné rady nebo podněty

bartmann
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Máš zmíněný ROS 6.26 nebo je to překlep a ROS5.26? Protože v ROS5.26 multi area nefunguje, je to tam rozbité, nepředávají se routy mezi areama přesně tak, jak píšeš. Někdy v prvních ROS6.x verzích to opravovali. Jestli to v ROS6.26 nejede, tak to museli znova rozbít. :-)
0 x

bartmann

Není to překlep, je to 6.26 (slovy "šesttečkadvacetšest" :-). Tak jsem to zkoušel i na 6.20 a dělá to to stejné. Zkusím tedy nějakou nižší verzi 6.X a dám vědět, jestli se to baví
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Moc ti to asi nepomůže ... ale vzhledem k tomu, že linuxová Quagga area v OSPFv3 nepodporuje, tak ji ani nepoužívám. A je klídek ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Majklik

Do Quaggy 0.99.11 existoval patch, který přidával do OSPFv3 multi area. Jestli to pak nakonec nebylo zahrnuto, to nevím, protože jsem quaggu už dávno opustil...
Koukám, že i na wikině u Mikrotiku ukazují multiarea OSPFv3 konfiguraci, kde mají quaggu 0.99.11 a ROS3.16: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:OSPFv3_with_Quagga

Ale je pravda, že v OSPFv3 běhá těch rout mnoehem méně, pokud spojky mezi routery mám na link local adresách, takže není takový tlak na používání multi area konfigurace.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Čím routuješ na linuxu? Birdem, nebo ničím?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Majklik

Linuxy už nechávám dneska jen serverovat, ne routovat. Maximálně dvě síťovky spojen do bondu/teamu. Takže mají ideálně jen default routu, která míří na IPčko držené routery přes VRRP pro vyšší dostupnost (a zároveň filtrující, co leze do/z těch serverů)...
0 x

bartmann

Tak kluci z Lotyšska se na to podívali a zjistili, že tam nějak chybí posílání rout mezi areama, prý to v nějaké 6kové nebo 7čkové verzi opraví :-)
0 x

bartmann

Prý to bude opraveno ve verzi 7 - ta je zatím v alfa verzi...
0 x