❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Návrh sítě ve firmě

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
patrik_
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh sítě ve firmě

Příspěvekod patrik_ » 10 years ago

Pokud jde o switch, a budget není těsný k prasknutí,
tak bych volil třeba Cisco SG300-28P nebo jiný s PoE- kvůli PoE napájení pro VoIP,
které potom zvládne switch. Nám se podobné řešení v praxi velmi osvědčilo.
Tenhle zvládne na portech max 180W. (na všech dohromady).
Zároveň potom logicky odpadá PoE panel=>méňě práce/času, méně drátování,
méně prostoru pro nechtěný uhyn PoE zařízení díky nedokonalosti v zapojení kabelů.
Switche do uzamykatelného a uzamčeného racku
(aby si eth s PoE nestrkali užíváci třeba do notebooků a pak se nedivili co to smrdí :-).

Když jsme před lety dělali rozvody, osvědčila se nám
dražší, ale flexibilní a rychlejší varianta opravdu velké lišty,
tuším že tomu říkají parapetní kanály nebo tak nějak
http://www.kopos.cz/cs/novinky/odcl/na-rozvody-s-parapetnimi-kanaly,
u nás konkrétně PK 210 x 70 D
do které jsme přímo instalovali zásuvky jak UTP
tak další. Ono se potom po stěhování dalo kdykoli
zaslepit díru a udělat kousek vedle a přendat zásuvky.
Tím myslím stěhování lidí a stolů ke kterému dochází skoro vždy.
Vedeno uvnitř, hned pod okenním parapetem.
Ale všechno je jen o rozpočtu na akci a jestli
raději investujeme víc peněz do vybavení a méně
času do práce, aneb odvíjí se to od ceny práce
toho, kdo to nakonec dělá. Málo času/drahá práce
rychlá práce, dražší komponenty a naopak.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...

jval

Příspěvekod jval » 10 years ago

Jak to říkal Polívka "já už se z vás potím aj na gulách" :lol:
Asi z vás nějaký konkrétní switch nevypáčím.

Dám třeba příklad :
Přijde za mnou kamarád a chce router domu.
Moje odpověď je:
Normál router TP-Link 741 (nasadil jsem jich spoustu a reklamace ani jedna)
Pokud bude přenášet větší soubory třeba na NAS tak TP-Link 1024 s gigovymi porty.
Pokud overkill tak RB2011UiAS-2HnD-IN (pro domácí použití bude umět asi vše na co si vzpomene)
0 x

jval

To patrik_: VoIP se zatím nasazovat nebude, takže pro současný stav budou stačit asi switche bez Poe, nicméně jsem podobně uvažoval. Kabeláž pro případné VoIP bude připravené a když by někdo řekl že chceme VoIP tak už by se jen přidal 48x switch s PoE.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 10 years ago

Za mne jednoznacne HP 1810-48G Switch
http://atcomp.cz/presmerovani.aspx?goto ... ozi=231147
- prizniva cena
- zaruka na miste do 24hod
- umi vlan
- 48 Gbit portu
- 4xSFP - oddelene
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Máme tplink TL-SG3424P, tedy POE. Lze nastavit na automatic. Na pár věcech jsem to zkoušel, a fakt to funguje :-) Nic jsem neodpálil. Jako access switch bych ho ale asi nedoporučil.

Když už ovšem chceš nějaký typ, tak vlastnostmi (a cenou) tě uspokojí Edge-Core ES3528Mv2. Pravda, není to POE a teď z hlavy ani nevím, jestli taková varianta existuje.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

jval

ještě mě napad jedna věc. Co kabely?
Mám dojem, že jsem tu někde četl, že pokud jich má být více u sebe, tak by mohlo vznikat rušení a raději tedy použit stíněný.
Při situaci, kdy v jedné liště pojede 30m třeba 20 kabelů, tak by jste použili UTP a nebo už minimálně FTP? A co výrobce má smysl to nějak řešit nebo je to jedno? Přece jen vzhledem k tomu, že nejdelší body budou cca 70 metrů, tak bych to nerad natáhl a pak zjistil, že díky tomu, že jsem dal lacinější od nějakého méně známého výrobce čímž není tak kvalitní a na tuhle vzdálenost bude mít s tou gigovou sítí problémy.

Beru to tak, že zrovna můj kancl je ten nejvzdálenější bod od racku :D
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 10 years ago

Aby se těch X kabelů v tom korytě nerušilo vzájemně moc (a pokud v blízkém okolí nejsou silné zdroje dalšího rušení, kde se uplatní stíněný kabel), tak o to se stará do značné míry switch, aby se ten Ethernet vzájemně nevyrušil. Tím, že jdou většinou do jendoho switche a switch se snaží stát masterem na všech těch portech, tak do kabelů se v podstatě vysílá synchronně dle hodin určených switchem, což samo o sobě omezuje vzájemné rušení (o stejné se dneska snaží i DSL sítě pod pojmem vectoring). U firmy neočekávám, že by jsi plánoval využít ty kabely jinak, než Ethernet. Takže vyšší Cat level bych bral z logiky, zda je reálné v dohledné době, že by se uvažovalo o přechodu na 10 Gbps metalický Ethernet, pak bych to natahal v 6A, jinak klidně to 5E (a výše jak na 10 Gbps Ethernet nemá smysl pomýšlet, protože 40 Gbps metalický Ethernet chce Cat8, kterou nekoupíš, navíc max na 30 metrů).
Ohledně výrobců. Na gigabitu na 70 metrů se to již může projevit, takže pohlídat si, aby to byl opravud měděný drát správného průřezu (a ne poměděný hliník a podobné vylomeniny).
Si natáhni v tom žlabu do svého kanclu optiku a máš to. :-)
0 x

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 10 years ago

Káble určite tienené Cat5E, ale nie neznámu čínu ale radšej niečo značkovejšie, K-Line a Solarix sa mi osvedčili.
Za switch by som kludne dal aj Dlink Smart, máme ich v škole ako blokové switche a spokojnosť, nepotrebuješ navačšie zručnosti na konfiguráciu a všetko si pohodlne nastavíš cez web - vrátane Vlan, IGMP, loopdetect a pod....
http://www.dlink.com/uk/en/business-sol ... t-switches
máme ich 2,5 roka v rackoch pod stropom a neviem o nich...
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓

pikoto

Příspěvekod pikoto » 10 years ago

jak uz jsem psal i ja a Ladik ty HP 1810 jsou dobry...Udelas nanich vse co potrebujes pro tvoji sit.
0 x

jval

Chlapi děkuju všem za cenné rady, nicméně ještě mě napadla jedna věc. Vůbec tady nezazněl výrobce mikrotik co se týká switchů. Má to nějaký důvod (třeba poruchovost apod.)?
Co třeba CRS125 v porovnání s tím HP 1810?
Osobně mi přijde mnohem lepší práce s Winboxem než s web rozhraním.
0 x

Ladik

CRS jsou hracky bohuzel :-(
Bohuzel CRS nejsou tak robustni a "tupe" (cti kvalitni tahnouci mamuti) stroje jak kvalitni switche.
Switch ma switchovat a hotovo max VLAN Trunk a podobne feature. Na co je me navic LCD, na kterem stejne skoro neni nic duleziteho.
Pokud by MikroTik nechrlil tolik druhu vyrobku s tolika druhy CPU a switch CPU, kde to neni vse v jednom CPU, bylo by jen dobre.
S tim WinBoxem mas naprostou pravdu.
0 x

ludvik

Jen tak mimochodem se pletete oba. Jak si jednou čuchneš k plnému CLI, nechceš jinak.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Ladik

CRS ma plny CLI?
To je mi novina.
0 x

ludvik

Přečti si to znovu ... oni vychvalují winbox.
0 x

joker

Příspěvekod joker » 10 years ago

Ladik píše:Za mne jednoznacne HP 1810-48G Switch

Kolik Wattu spotrebuje?
0 x