❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

WISP dusk or dawn

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Insider
Kontaktovat uživatele:

WISP dusk or dawn

Příspěvekod Insider » 10 years ago

Navázal bych na příspěvek GRFS na téma, proč mix technologii, aneb máme vůbec právo na život?
viewtopic.php?f=18&p=166996#p166985

Mám chvilku tak tu pustím mozek na procházku.

mikrovlnným datovým přenosům budu letos věnovat 10 rok života, poté co jsem dělal 5 let před tím družicovou techniku. 10 let je dlouhá doba, aby se někomu, kdo svoje řemeslo dělá s náležitou péčí mohlo v hlavě usadit to málo, co k životu v tomto oboru stačí a co mu bude sloužit jako stavební báze pro zbytek života. Poznal jsem spoustu lidí v oboru, někteří odpadli při prvním náznaku problémů, někteří ztratili víru v budoucnost oboru, někteří přesvědčovali ostatní tak dlouho o svým zvláštních závěrech, až jim asi nakonec došlo, že vlastně tomu co dělali musí říct pápá, protože se ve svých "stanoviscích" začínají topit, protože jejich závěry jsou nekonzistentní a změnili obor. Byli mezi námi i tací, kteří brali všechno tak, jak to pro ně někdo upekl a prostě jen přebírali znalosti jiných na trhu informací. Jedno by ale tito lidé měli mít společného, v nejpozdějším místě své kariéry by měli mít představu, jak věci fungují, jak by měly fungovat a ti štastnější ví, jak to bude fungovat a jsou schopni měnit svojí budoucnost podle svých představ. Čim je ta představa živější a konzistentnější, tím lépe ovlivňují své okolí a jsou zpětnou vazbou tlačení dál a dál.
Problém je v konzistenci těch myšlenek. Pokud je konzistence nehomogenní, začnou se dřív nebo později sami pochybovat a pochybnosti jsou koncem jejich schopností vidět děje budoucí.

Proto, abychom mohli fungovat se stejnou efektivitou a bez změny cen služeb, potřebujeme frekvence. Zvykli jsme si, že určité frekvence jsou volné a lze je užívat zadarmo. V podstatě je to správně, protože frekvence jako komodita taková je od podstaty nevyčerpatelná. Možná si říkáte, co to plácám za nesmysly, protože kmitočtů je jenom omezené množství, ale narozdíl od jiných surovin, používáním frekvencí se vzduch neošoupá, ani neztěžkne, ani nikterak neztratí jiné vlastnosti a tuto "surovinu! lze kdykoli, kdykoliv vzít použít znova v nové kvalitě, pokud se řekne teď. Ano je to surovina vzácná.

Jediné, co je musíme naučit, je fakt, využívat ji efektivně. Tak to stojí v zákoně. Nechci se tu bavit o frekvencích 2,4 a 5 GHz, protože ty byly neperspektivní na samém počátku. Věděl to každý, jehož konzistence myšlení dosáhla takové úrovně, že od začátku hledal alternativy. Alternativa je plán pro případ, že původní řešení přestává fungovat. Alternativou jsou všechna pásma, která lze za stejných nebo podobných podmínek používat ke stejnému účelu.
Altenrativou k rohlíku je chleba, alternativa k benzínu je líh.

Vžádném případně není líh alternativa k rohlíku, nebo benzín ke chlebu.

Tvrzení, že 17GHz je alternativa k 5GHz je tvrzení, že rohlík je alternativou benzínu, protože není alternativou k chlebu. Prostě a jednoduše je to blábol, který vychází z nedostatku informací. Nedostatek informací je základní příčinou nekonzistence myšlení. V žádném případě nechci Štěpána obviňovat z nedostatku konzistence, tudíž to může být pouze důsledkem toho, že mu to někdo sdělil a Štěpán tu informaci převzal.. A protože Štěpána znám a vím, že je schopen považovat za své i zcestné myšlenky a pak se za ně bít jako lev, myslím si, že mu tu myšlenku, že je 17GHz náhradou za 5GHz někdo vnuknul. Sdělit mu to mohl pouze někdo, jehož myšlení postrádá homogenitu a konzistenci.
Ten někdo mohl být klidně i z řad regulátora, protože tam je konzistence a homogenita myšlení zakázané zboží.

Alternativou k 5 GHz, může být pouze a jenom takové pásmo, ve kterém jde použít takovou technologii, která svou cenou a koncepcí odpovídá pásmu 5GHz. Tedy všechna zařízení, která lze produkovat masově a mají podobnou prodejní cenu. Proto si řekněme na rovinu - alternativa k 5GHz neexistuje!!!!

Pokud chcete vyrobit zařízení v podobné cenové hladině, musíte použít masově vyráběné součástky. Nejlépe takové, které jsou použité v 5GHz radiích nebo jiné masově vyráběné verbeži. Tím Vám výjde, že váš obor se pohybuje v pásmu 0-12GHz. Ceny komponent pro 17 GHz jsou minimálně 10x dražší než komponenty pro výrobu 5GHz, pokud se Vám toho nepodaří vyrobit třeba 10000ks měsíčně, kde se dá čekat, že se dostanete na cenu cca na 70 procentech.
To tu nezaznělo.. Proto jednoduše 17GHz nemůže být alternativou 5GHz. Možná tu mělo zaznít, hledáme distribuci pro poslední míli, abychom potom mohli dělat Mikrocely na 5GHz, protože 5GHz na těch 100m s povoleným výkonem pořád ještě těch 200Mbit dá, ale pak mi je k hovnu zařízení, které na tu pětku umí hodit pouze 200Mbit. To co hledáte tedy není nová 5ka, ale distribuce pro maximální zahuštění v ISM pásmu, ale o tom 5ka nikdy nebyla i přesto, že se to z ní snažil někdo udělat za tichého mlčení z nedbalosti regulátora.

Znova to zopakuji a musí to strašně hlasitě zaznít. Pokud zháníte alternativu za 5 GHz - tedy PtMP za low cost a chcete, aby to CPE stálo ten dvounásobek kvalitní 5GHz jednotky s anténou, hledáte něco do 13GHz! Tedy POTŘEBUJEME NOVÁ PÁSMA!! Na Slovensku to pochopili a otevřeli pásmo 10-10,12GHz. Mají možnost užívat harmonizovanou desítku 10,15-10,7GHz atd.. Cena je závislá pouze na množství, ISP aliance to ví a proto mě sice nepřekvapilo, ale zamrzelo, že to aspoň neporokonzultovali ačkoliv věděli, že řešení jako je 17GHz máme k dispozici a přesto o to neprojevili zájem. Proč? Asi jsme dražší než SICE a nebo si řekli, převezeme Peterku.. Problém je v tom, že nepřemýšleli, o tom, jstli mají u sebe klíče před tím, než si zabouchli dveře od baráku.

Nevím proč se neinvestuje do aktivity otevírání nových frekvencí, 9GHz je pro FTA otevřená, ale zájem o změnu podmínek VO tu kromě mn nikdo nemá a já to sám nezvládnu. Tím spíš, že jsem na ČTÚ někdo, kdo jim tam denodenně dokazuje, že jejich práce stojí za hovno a že svojí aktivitou v rozvoji pouze a jenom škodí a jediným způsobem jak jevit efektivitu využití spektra jsou represe zaviněné vlastní nedbalostí.

Myšlenka MP na 17GHz není špatná, ale neřeší to hlavní problém. Ani ten MP totiž není pohyblivá služba.. Nebo na to máš Štěpáne nějaký argument?
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

TTcko

Příspěvekod TTcko » 10 years ago

Čus,

A) myslím si že cenou se ty SICE hračky dostanou na cenu mikrotiku :-) pak to může být alternativa k 5G?
B) nikdo nemluví o tom, neotvírat jiná pásma, to je samozřejmě potřeba :-) bojujme za 9G!
C) říkáš 17G ne a 10G jo? to mi přijde trochu nekonzistentní s obavou o rušení stávajících spojů, protože žiju v domění, že v 10G je toho řádově víc než v 17G

ale já jsem trochu jinej případ, protože jsem do 17G ani 24G neinvestoval, od začátku jsem měl strach, tušil jsem že může přijít někdo s konvertorem a PtMP řešením. A vzhledem k tomu, že není jednoznačně určeno co v těch 200MHz může být, mi bylo jasné že cokoliv. Tak sem raději začal rovnou nasazovat 80G.

technicky to je konvertor a RB922 = 802.11ac

kluci, popravdě, vás fakt baví řešit neustále 5G?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

TTcko píše:Čus,

A) myslím si že cenou se ty SICE hračky dostanou na cenu mikrotiku :-) pak to může být alternativa k 5G?

Pak ano, ale všichni známe realitu.
TTcko píše:B) nikdo nemluví o tom, neotvírat jiná pásma, to je samozřejmě potřeba :-) bojujme za 9G!

Bojujte! Zatím se nikdo mimo mne neozval.
TTcko píše:C) říkáš 17G ne a 10G jo? to mi přijde trochu nekonzistentní s obavou o rušení stávajících spojů, protože žiju v domění, že v 10G je toho řádově víc než v 17G

Já neříkám ne, to je hluboké nepochopení mého textu, říkám ano, myšlenka je OK, ale musí to mít nějaký význam, 200Mbit však nikoho dneska nevytrhne. Udělejte FDD MP, to má význam a není to nic těžkého, ale nějak se vypořádejte s tím, že tam je pohyblivá služba. Zatím pan VIK z Brněnské expozitury tvrdí, že když je to přimontovaný na střeše, tak je to služba pevná

TTcko píše:ale já jsem trochu jinej případ, protože jsem do 17G ani 24G neinvestoval, od začátku jsem měl strach, tušil jsem že může přijít někdo s konvertorem a PtMP řešením. A vzhledem k tomu, že není jednoznačně určeno co v těch 200MHz může být, mi bylo jasné že cokoliv. Tak sem raději začal rovnou nasazovat 80G.

Záleží na aplikaci
TTcko píše:technicky to je konvertor a RB922 = 802.11ac

No to víme. Je to 1 chainový pasivní LNC s výstupem do 2 polarizací

TTcko píše:kluci, popravdě, vás fakt baví řešit neustále 5G?

Nikoho to nebaví, ale náhrada tu není a je otázka jestli to není ten stav kterému černý bratr v bílem domě neříká FOR PURPOSE
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

hol
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 10 years ago

TTcko píše: říkáš 17G ne a 10G jo? to mi přijde trochu nekonzistentní s obavou o rušení stávajících spojů, protože žiju v domění, že v 10G je toho řádově víc než v 17G ?

Nemám žádnou statistiku, ale 17 ptp je hodně, v každé trochu větší aglomeraci jsou. Ptp spoje obvykle berou většinu pásma a obě polarizace. Takže jakmile se ta hračka nasadí, může být problém. 17G není pásmo, kde nic není, jak je tady podsouváno. A ty ptp spoje nikdo nesundá, většina provozovatů zvende výkon a časem se smíří s nižší modulací a přenosovkou.

A ani moc nevěřím, že se 100mW EIRP bude ta hračka fungovat, zvlášť se širším kanálem, když je v tom jen RB. Podle mě je to v principu na to, aby se to přepálilo. V kontextu je čitelné, pokud s tím počítáte jako náhradu 5ky. Ta je ale s výkonem 1W a i ten se překračuje.

TTcko píše:Tak sem raději začal rovnou nasazovat 80G.

A co konkrétně prosím? Já na trhu vidím jen siklu do cca 2km (a to už musí být ta drahá větší verze), předraženou alcomu, která je i zbytečně rychlá a nějaké zahraniční produkty s pro mě nečitelným suportem a zárukou.

TTcko píše:
kluci, popravdě, vás fakt baví řešit neustále 5G?

Právě že nebaví a teď už budu řešit i 17G. Vadí my, že s nekoncepčním řešením si uděláme (sami sobě) stejný problém v dalším pásmu. Není špatná ta myšlenka (můj pohled, nejsem takový obdorník jako pan Peterka), ale velmi špatné je to technické řešení. Ale co wifinář může přijít zas jen s wifi. Já kritizuju, ale nevymyslel jsem taky nic. Takže už se dál vyjadřovat nebudu.
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 10 years ago

Sice to není uplně k tématu spoje či spojů,ale už jsem poukazoval na to, že forum je veřejně dostupné všem a to uplně všem. Takže po zkušenosti s tím, že se tady prezentují nazory více stran- protistran a snadno se odhalí věci ktere by asi nemuseli bez přihlášení byt čitelné veřejnosti. Veřejnost si pak udělá vlastní obrázek o tok jak je ISP bohatej, jak malo platí na konektivitu,
jaé bude mít výhody atd. Nehledě na to že nyní může leckdo argumentovat že jim rušíme novou rušičkou spoje v 17 Ghz .
My to nemame , to rikam hned, ja jsem o tom ani netušil

Navrhoval jsem aby bylo čitelné aspon po přihlášení, jasně žy by to nebylo řešení uplne ,ale lepší něco než nic.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

jo a potom by tu vznikalo xy účtů bez jediné zprávy :twisted:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

OT: Si nevybereš ... ale obecně je lepší, když je to volné, alespoň to vyhledávače indexují. Uzavřené fórum je mrtvé fórum.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Ja jsem toho nazoru, ze forum ma byt verejne. Ma to svuj regulacni princip. Jakmile se stane uzavrenym, lidi se prestanou kontrolovat co pisou a uroven opadne. Takhle mame nad sebou "verejnou" kontrolu a to dava sanci informacni hodnote prispevku, timpadem i kvalite fora. Jestli to cte nekdo z CTU, nebo dalsich skupin, je mi uprimne celkem jedno, protoze si za tim co pisu stojim a zaroven nejsem uzavren protinazorum, budou-li stejne vecne a obsahove kvalitni. Poslat se do zadni casti tela muzeme v hospode u piva a v uzavrenem foru by to s vedomim, ze nikdo nevidi jak se chovame, dopadlo stejne. Takze obsah nahradi tuna prispevku s hodnotou prave vykonane potreby.

K te hracce na 17GHz se da snad jeste dodat, ze uz je asi pozde, nebot gin byl z lahve vypusten a zpet se do ni nevrati. Proto lze vytvorit snad jen jakysi moralni apel, aby se to pouzivalo s rozumem. Viz navrh preferovat PtMP na 24G. Bohuzel, moje cerstva zkusenost je opacna.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Kaja

Příspěvekod Kaja » 10 years ago

Myslim, ze Gin jeste z lahve vypusten nebyl.
Tech par kousku SICE co je v CR na testy nejsou reprezentativni vzorek.

V ramci toho abychom si nekazili vlastni podnikani bychom se meli jasne a hlavne rychle vsichni dohodnout.
Ja navrhuji "ochranit" 17GHz pasmo na FD PtP spoje. A na PtMP v TDMA vyuzivat 24GHz.
24GHz pasmo je sirsi a je diky vyssimu utumu vhodnejsi na microcell.
Myslite, ze jsme schopni se na tomto dohodnout a nebo si budeme vzajemne rusenim skodit a usnadnovat tim zivot O2/PPF.

S navrhem na tlak otevreni 9GHz pasma naprosto souhlasim. Reseni dokaze urcite dodat jak Michal, tak SICE.
Taktez dava smysl na tlak na otevreni regionalne licncovanych (s rozumnou cenu licence) pasem okolo do 4GHz pro multipoint.

Co treba zalozit nekomercni asociaci, ktera bude mit za ukol nas reprezentovat pri jednanich s vladou a CTU.
Snahu a praci ISPA (jeji skupiny lobbby) ocenuji, ale kdyz vidim ze nekterym z Vas vadi komercnost ISPA, bylo by mozna vhodne zalozit jeste nekomercni asociaci (pochopitelne s prispevky clenu na jeji cinnost). Tak by si kazdy ISP mohl vybrat jesli chce byt reprezentovan nekomercni asociaci nebo ISPA. A predpokladam, ze ve vecech lobby by se tato nekomercni asociace a ISPA byly lschopny dohodnout na spolecnem postupu, ktery bude prospesny pro vsechny lokalni ISP.

Co pro tyto ucely vyuzit projekt Českého telekomunikačního klastru o.s, ktery dle meho nazoru trochu usnul.
Omlouvm se, pokud se pletu, ale "aktuality" na webu konci v 2012

R.

GRFS píše:Ja jsem toho nazoru, ze forum ma byt verejne. Ma to svuj regulacni princip. Jakmile se stane uzavrenym, lidi se prestanou kontrolovat co pisou a uroven opadne. Takhle mame nad sebou "verejnou" kontrolu a to dava sanci informacni hodnote prispevku, timpadem i kvalite fora. Jestli to cte nekdo z CTU, nebo dalsich skupin, je mi uprimne celkem jedno, protoze si za tim co pisu stojim a zaroven nejsem uzavren protinazorum, budou-li stejne vecne a obsahove kvalitni. Poslat se do zadni casti tela muzeme v hospode u piva a v uzavrenem foru by to s vedomim, ze nikdo nevidi jak se chovame, dopadlo stejne. Takze obsah nahradi tuna prispevku s hodnotou prave vykonane potreby.

K te hracce na 17GHz se da snad jeste dodat, ze uz je asi pozde, nebot gin byl z lahve vypusten a zpet se do ni nevrati. Proto lze vytvorit snad jen jakysi moralni apel, aby se to pouzivalo s rozumem. Viz navrh preferovat PtMP na 24G. Bohuzel, moje cerstva zkusenost je opacna.
Naposledy upravil(a) Kaja dne 01 Feb 2015 15:21, celkem upraveno 2 x.
0 x

okoun

určitě jsem také pro 24GHz tedy nejlépe 25-29GHz jak se psalo v jiném topicu a rozhodně pokud by vyšla 9GHz jako plně legální, tak by to byla úplně bomba. 17 GHz pro TDD jsem striktně proti, protože to je jediné nižší volné pásmo, které ještě dobře funguje pro PtP.
ano ono je ideální nahradit spoje 80GHz, problém ovšem je v tom že jsou kapánek zbytečně dražší protože třeba taková alcoma je ani nelicencuje a musím si koupit ihned plnou Gb dardu.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Za me 9, 17, 24G souhlas s navrhem.

A s Alcomou to na E-bandu vypada dobre. Vcetne otazky sirky pasma a kapacitnich licenci. Ptejte se u vyrobce.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hol

Příspěvekod hol » 10 years ago

Za situace, kdy už je jasné, že to tu stejně bude a pokud mám volit menší zlo, tak také souhlas s 24. Tohle pásmo už je stejně trochu pokažené UBNT. Ale v tomhle případě je airfiber zlaté řešení proti té hračce.

My si tu můžeme domlouvat co chceme. Otázka je, jak se k tomu postaví kolegové z aliance.
0 x

okoun

no tak uvidíme jestli to "networking together" je jen fráze, teď je ta příložitost se ukázat v dobrém světle :oops:
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 10 years ago

Vidim to podobne ... 24GHz PTMP, 9/10/17GHz PTP, kdy 10/17 idelane pouze FDD. 2+5G nechme na domaci wifiny. Uplne idealne 3,5GHz - dostupne, normalni licence a koordinace pro PTMP - hlavne mimo vetsi mesta. Obavam se ale, ze do CTU by se musela dostat uplne jina sorta lidi, aby CTU konecne k necemu bylo a nebyl to "jen urad", jakych tu je kvantum a existuji jen pro prudeni lidi ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 10 years ago

O dohodě v užití pásem máte krásné představy. Ale dokud to je "jen" domluva na fóru tak je to k ničemu. Musí to být státem stanovené, jinak se najde vždy někdo kdo gentlemanskou dohodu fóra kvitovat nebude. Ani ne tak možná, že by to chtěl bojkotovat, ale třeba to zde ani nečetl…

Promiňte mi tento návrat do reality.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí