❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Summit Narrow se spojí jenom na 50Mbit
-
Re: Summit Narrow se spojí jenom na 50Mbit
Mám skoro 20 narrow a snr je od 14 do 20 a všechny jsou slinkovaný na 100mbit, budeš tam mít jinou zradu. ukaž nastavení radia.
0 x
jak řikam nějak se to najednou "zbláznilo a je to už slinkovane na 100 tka fakt nechápu posílám konfig...
* Edit: tak po nějaké době mi vylezlo SND nahoru na 22 - ale summit se překvapivě slinkoval opět na svých oblíbených 50Mb... už to fakt nechápu.... zkusim přehodit tu polarizaci a uvidí se... nebo napadá někoho něco jiného ? Díky
* Edit: tak po nějaké době mi vylezlo SND nahoru na 22 - ale summit se překvapivě slinkoval opět na svých oblíbených 50Mb... už to fakt nechápu.... zkusim přehodit tu polarizaci a uvidí se... nebo napadá někoho něco jiného ? Díky
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
-
Signál podle kalkulačky máš OK (Pokud je pravda těch 1000m). Pokud to takhle kraví tak to sou ty jednotky na opravu.
Beztak tam budou nafouknuté kondíky.
Beztak tam budou nafouknuté kondíky.
0 x
kanály jsem zkoušel všechny možný i nemožný... tohle zatím vycházelo nejlíp... asi zkusim nejdřív otočit tu polarizaci a pokud to nepomůže, tak asi začnu vyjednávat se servisem...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
rouchi píše:kanály jsem zkoušel všechny možný i nemožný... tohle zatím vycházelo nejlíp... asi zkusim nejdřív otočit tu polarizaci a pokud to nepomůže, tak asi začnu vyjednávat se servisem...
Trochu mě děsíš těma možnýma a nemožnýma kanálama, já jsem se na něco zeptal a tys napsal že to není tak slavný co sis myslel, ale vlastně jsi sem tvrdá data nedal.
Pak nelze radit, pokud mlžíš v jakém to máš prostředí.
R
0 x
proscanuiju, a ty spoje jsou nakanálovaný co nej"výhodněji" problém je že na tom AP jsou 3 PTP hodně podobným směrem + další 2 s elevací cca 10 a 15 ° prostě je tam toho hodně a mám blbě, že to nemám dostatečně rozdělené do horizontálních a vertikálních polarizacích...
0 x
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
Otocenim polarizacni roviny o 90° lze ziskat odstup dalsich ~25dB na stejnem kmitoctu/kanalech, coz bohate staci na provoz dvou 16QAM pojitek, aniz by si vadily. Vhodnym nastavenim RX level pomoci ATPC lze takto provozovat i spoje s podstatne vetsim poctem modulacnich stavu a rychlosti. Je to dtto princip na kterem pracuje XPIC, ovsem bez dodatecne kompenzace fazove chyby, ktera tomu pridava dalsi dB navic.
Dodrzenim shodneho rozestupu mezi RX a TX lze vyrazne ovlivnit vzajemne ruseni na sajtu. Na 10GHz osobne doporucuji drzet se zazitych 168MHz, tj kombinace kanalu 1/7, 2/8, 3/9 atp. Plati pro FDD spoje samozrejme.
Dodrzenim shodneho rozestupu mezi RX a TX lze vyrazne ovlivnit vzajemne ruseni na sajtu. Na 10GHz osobne doporucuji drzet se zazitych 168MHz, tj kombinace kanalu 1/7, 2/8, 3/9 atp. Plati pro FDD spoje samozrejme.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
GRFS píše:Otocenim polarizacni roviny o 90° lze ziskat odstup dalsich ~25dB na stejnem kmitoctu/kanalech, coz bohate staci na provoz dvou 16QAM pojitek, aniz by si vadily. Vhodnym nastavenim RX level pomoci ATPC lze takto provozovat i spoje s podstatne vetsim poctem modulacnich stavu a rychlosti. Je to dtto princip na kterem pracuje XPIC, ovsem bez dodatecne kompenzace fazove chyby, ktera tomu pridava dalsi dB navic.
amen
0 x
Ahoj, tak jsem otočil polarizace, nastaven kanál na 1CH a 7CH (horizontální) podle scanu byli čisté... každopádně SNR je pořád jenom -18 ale spoj je plně stabilně slinkovaný už den na 100Mbit. navíc RSSI je stabilně -51 což je na tu vzdálenost s těmi anténami myslím velmi OK... (jenom to SND mi pořád nejde úplně do hlavy...)
0 x
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
Anteny 0,35m na 10GHz obvykle nemaji dobre optimalizovany ozarovac a prezaruji. Tzn. ze maji horsi F/B (predozadni) pomer a pokud je na sajtu vice spoju v ruznych azimutech, muze si clovek takto ovlivnovat spoj i jinym radiem, ktere je azimutalne zcela mimo. A tady se polarizace na tak kratkou vzdalenost tolik uplatnit nemusi, byt je to lepsi. Chtelo by to zkusit vypnout TX na protistrane a odecist RX level bez vlastniho signalu. Na prazdnem kmitoctu by to melo na 4/16 QAM ukazovat cca -90dBm. Pokud je tam -80 a vyse, je tam ruseni z jineho spoje a pak je celkem logicky SNR nizsi o rozdil hodnot prahove citlivosti vs realne sum. pozadi.
Pokud je to antenou, pomuze zmena za vetsi parabolu na strane sajtu, kde je vice spoju. 0,65 by to mela resit. Nebo je treba dohledat co do toho keca a podivat se na kmitoctove schema. Muze to byt jiny vlastni spoj.
Pokud je to antenou, pomuze zmena za vetsi parabolu na strane sajtu, kde je vice spoju. 0,65 by to mela resit. Nebo je treba dohledat co do toho keca a podivat se na kmitoctove schema. Muze to byt jiny vlastni spoj.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Zkus smazat ten ofset. Máš tam úhyb o půl kanálu. Což by mohlo být ono.
Taky se mi to jednou stalo, že z ničeho nic se nastavil ofset o 7 MHz.
Taky se mi to jednou stalo, že z ničeho nic se nastavil ofset o 7 MHz.
0 x
Offset se nenastaví z ničeho nic. Pokud tam máš licenci na 25Mb nebo nastavíš 50Mb na 16QAM tak to zabírá pouze 14 MHz kanál (1A,1B,2A,2B což jsou půlky). Pokud to pak přepneš na 50Mb 4QAM tak se nastaví 28 MHz kanál (1,2...) ale zůstane zachován původní kmitočet tím že se nastaví offset - což je špatně.
0 x
rouchi píše:Ahoj, tak jsem otočil polarizace, nastaven kanál na 1CH a 7CH (horizontální) podle scanu byli čisté... každopádně SNR je pořád jenom -18 ale spoj je plně stabilně slinkovaný už den na 100Mbit. navíc RSSI je stabilně -51 což je na tu vzdálenost s těmi anténami myslím velmi OK... (jenom to SND mi pořád nejde úplně do hlavy...)
Nesrovnávej snr u summitů Narrow a SDV, oba ukazují uplně jinak. U narrow nedosáhneš víc jak 22, je to strop a to ještě jen když jede na 50Mbit, se 100Mbitem nemám na žádném spoji lepší snr jak nějakých 19.
0 x